Ανοικτά σήμερα τα μαγαζιά! Το νέο ωράριο λειτουργίας, οι αντιδράσεις και τα...λουκέτα! - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Ανοικτά σήμερα τα μαγαζιά! Το νέο ωράριο λειτουργίας, οι αντιδράσεις και τα…λουκέτα!

Ανάμεικστα τα συναισθήματα στους εμπόρους για το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

polukatasthma

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Διαφορετική θα είναι η σημερινή Κυριακή για το κέντρο της Θεσσαλονίκης αφού μετά τις αποφάσεις που έχουν παρθεί εδώ και αρκετές μέρες τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά, θυμίζοντας κατά κάποιο τρόπο… Χριστούγεννα, αφού μέχρι σήμερα το αγοραστικό κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να κάνει τις αγορές του την ημέρα που θεωρείται ως η συνηθέστερη αργία μόνο την περίοδο των εορτών.

Όσο για τους εμπόρους; Φαίνεται να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για το γεγονός ότι θα σηκώσουν τα ρολά των καταστημάτων τους σήμερα, με αρκετούς να αντιτίθενται στο μέτρο, είτε γιατί θεωρούν ότι θα ταλαιπωρηθούν χωρίς να έχουν ανάλογο κέρδος, είτε γιατί θα αναγκαστούν να κάνουν επιπλέον έξοδα για να λειτουργήσουν την επιχείρηση τους μια μέρα παραπάνω μέσα στην εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουν εάν ο τζίρος θα καλύψει απώλειες όπως την απασχόληση υπαλλήλων μια μέρα επιπλέον. Την ίδια ώρα, οι Θεσσαλονικείς  φαίνεται να βλέπουν την εφαρμογή του μέτρου με θετική ματιά, παρόλο που η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί εξαιτίας των περικοπών στο εισόδημα τους. Άλλωστε αυτό είναι και ένα από τα κυριότερα επιχειρήματα των εμπόρων που φέρνουν αντιρρήσεις στο να ανοίξουν τα μαγαζιά τους Κυριακή, αφού όπως λένε οι ίδιοι, το πρόβλημα δεν είναι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά το γεγονός ότι η πελατεία τους έχει μειωθεί, αφού δε διαθέτει χρήματα για να αγοράσει εμπορικά είδη.

Αγγαρεία παρά… ευκαιρία

Η επιπλέον κούραση, τα πρόσθετα έξοδα και μια άγνωστη ακόμα τακτική για τους Έλληνες επιχειρηματίες και καταναλωτές είναι οι λόγοι που κάνουν τους περισσότερους εμπόρους στο να αντιδρούν στο μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τους τις «επτά Κυριακές το χρόνο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη νομοθεσία που προωθήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η Karfitsa βρέθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συζήτησε με τους εμπόρους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα ανοίξουν, βλέποντας όμως τη συγκεκριμένη κίνηση σαν αγγαρεία, παρά ως ευκαιρία.

«Πιστεύω ότι θα είναι κάτι κουραστικό παρά θα αποφέρει χρήματα στους καταστηματάρχες. Δεν είναι ότι ο κόσμος δεν κατεβαίνει στην αγορά. Δεν έχει χρήματα να ψωνίσει», υποστηρίζει η κ. Τσαϊρέλη, που διαθέτει κατάστημα με τσάντες και αξεσουάρ στην οδό Κομνηνών. «Μπαίνουν στο κατάστημα και κοιτάνε. Εάν υπήρχε ευχέρεια χρημάτων, ο κόσμος θα ψώνιζε. Με μια Κυριακή που θα ανοίξουμε και θα κάνουμε ένα α’ ποσό και αυτό ίσως το κάνουμε, δε θα δικαιολογείται το άνοιγμα της Κυριακής. Ποιο πολύ το βλέπουμε σαν αγγαρεία. Αν ήταν στο χέρι μου δε θα άνοιγα», σημειώνει χαρακτηριστικά η έμπορος.

Το γεγονός ότι δεν είναι υπέρ του μέτρου, αλλά θα λειτουργήσει τις ώρες που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δηλαδή από τις 11 το πρωί, έως τις 5 το απόγευμα, επισημαίνει ο ιδιοκτήτης καταστήματος ενδυμάτων στην οδό Ερμού, Πάρις Χυτήρογλου. «Τον επιχειρηματία τον συμφέρει να έχει δουλειά, εάν δεν έχουμε κόσμο σημαίνει ότι το μέτρο είναι αποτυχημένο. Πρέπει να πούμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει τουρισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε δεν ευνοείται κάποια ιδιαίτερη εμπορική κίνηση την Κυριακή».

«Δεν υπάρχει καμία τουριστική κίνηση προκειμένου να δικαιολογηθεί το άνοιγμα της Κυριακής. Οι τουρίστες δεν είναι τέτοιοι που θα κάνουν αγορές σε εμπορικά είδη, πέρα από κάποια τρόφιμα ή σε καφέ. Δε νομίζω να απέχουμε από αυτό που έχουμε τις άλλες ημέρες», εξηγεί η κ. Ελευθερία, ιδιοκτήτρια καταστήματος με αξεσουάρ στην Παλαιών Πατρών Γερμανού.

«Εκτός ελληνικής νοοτροπίας»

Στο γεγονός ότι οι Έλληνες δεν έχουν εναρμονιστεί με την πρακτική του να ψωνίζουν την Κυριακή, στέκονται αρκετοί επιχειρηματίες. «Είναι στην ουσία τζάμπα χρήματα να δουλέψεις την Κυριακή. Δε νομίζω ότι προσφέρει κάτι παραπάνω να λειτουργήσει ένας επιχειρηματίας το κατάστημα του εκείνη τη μέρα. Δεν είναι άλλωστε στη νοοτροπία του Έλληνα να ψωνίζει την Κυριακή», τονίζει η κ. Τσιροπούλου, ιδιοκτήτρια καταστήματος με κοσμήματα και ρολόγια στην οδό Εγνατία.

«Το θέμα είναι τι θα κάνει ο καθένας προσωπικά. Είναι αποκλειστικά στο χέρι του κάθε καταστηματάρχη τι θα κάνει εκείνη τη μέρα», σημειώνει ο Νίκος Κοσμίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων στην περιοχή του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας. «Θεωρώ ότι θα ανοίξουν όλοι. Είναι ευκαιρία για τον κόσμο να βγει στην αγορά και να ψωνίσει. Γιατί να μην το κάνει; Νομίζω ότι μας συμφέρει και εμάς τους επιχειρηματίες, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για περαιτέρω έξοδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμίδης.

«Θα προσπαθήσω να το συνδυάσω με το στολισμό της βιτρίνας, εφόσον θα είμαι ανοικτά, θα λειτουργήσω και το μαγαζί»,  η Αγγελική Ευτυχίδου, που διαθέτει κατάστημα με  διακοσμητικά είδη, στην οδό Ερμού.

«Δε θα έχουμε προσωπικό την Κυριακή. Στην ουσία πρόκειται για στέρηση της Κυριακής, της αργίας. Δεν υπάρχει κίνηση καμία μέρα της εβδομάδας γιατί να έχει την Κυριακή;», τονίζει ο Στέφανος Φιλιππίδης, που διαθέτει κατάστημα με δερμάτινα είδη στον ίδιο δρόμο.

«Θα φέρει ελάχιστα λεφτά παραπάνω και οι τουρίστες που ψωνίζουν στη Θεσσαλονίκη φέρνουν ελάχιστα χρήματα», αναφέρει ο κ. Στέργιος, που εμπορεύεται αθλητικά είδη στην οδό Βενιζέλου.

«Δε θα ανοίξουμε γιατί πρέπει να ξεκουραστούμε. Μια Κυριακή έχουμε και πρέπει και εμείς να κάτσουμε», λέει από την πλευρά του ο Κυριάκος Ζωίδης, που διατηρεί κατάστημα με είδη κομμωτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή έρχεται να συνδυαστεί με την πρεμιέρα των φθινοπωρινών εκπ-

τώσεων, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, κάτι που φέρνει και το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κατόπιν έρευνας που διεξήγε στην Αγορά, πρότεινε  το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ωράριο που ωστόσο οι έμποροι καλούνται να ακολουθήσουν προαιρετικά.

Αντιδράσεις από την ΟΒΣΘ

Να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την Κυριακή καλεί τα μέλη της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), υπενθυμίζοντας ότι διαφωνεί πλήρως με τη λειτουργία τους τις Κυριακές, κατόπιν και της απόφασης, που έλαβαν τα σωματεία που την απαρτίζουν, στη διευρυμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, στις 29 Οκτωβρίου.

«Το 90% των συναδέλφων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων λέει ‘όχι’ στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αναρωτιόμαστε για ποιον ‘πελάτη’ θα πρέπει να συμμορφωθούμε στο νέο νόμο και να ανοίξουμε τα καταστήματά μας στις 3/11/2013. Δεν αναρωτιόμαστε καθόλου ποιον εξυπηρετεί η κατάργηση της αργίας της Κυριακής: τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα», υποστηρίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, που υπογράφουν ο πρόεδρος, Γιάννης Παπαργύρης και ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Καραπινίδης.

«Το απαιτεί ο ανταγωνισμός»

Τη διαπίστωση ότι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης δεν έχουν περιθώριο να λένε ότι δε θα ανοίξουν τα καταστήματα τους διότι κάτι τέτοιο το απαιτεί ο ανταγωνισμός που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, κάνει μιλώντας στην Karfitsa για το ζήτημα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κώστας Χατζαρίδης.

«Πιστεύω ότι στο σύνολο τους οι έμποροι του κέντρου τουλάχιστον της Θεσσαλονίκης θα ανοίξουν τα καταστήματα τους. Εάν είχαμε την πολυτέλεια να πούμε ότι θα κάτσουμε, τότε θα καθόμασταν», σημειώνει ο κ. Χατζαρίδης.

Στην ερώτηση για το εάν ένα τέτοιο μέτρο ευνοεί περισσότερο τα εμπορικά κέντρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επισημαίνει πως «Σκοπός μας είναι να προσελκύσουμε τον κόσμο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το εμπορικό κέντρο οφείλει και πρέπει να είναι ελκυστικό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένα εμπορικό κέντρο ή πολυκατάστημα να είναι καλύτερο από το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Η απόφαση της αντιπεριφέρειας

Από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε στις 24 Οκτωβρίου  ότι υπογράφτηκε η σχετική απόφαση από το Φάνη Παπά αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πέρα από αυτές που προβλέπει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη αναφέρει:

«Επιτρέπουμε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και άλλες Κυριακές, πέραν των υπό του νόμου προβλεπόμενων, ως εξής:

α. Την τελευταία Κυριακή του έτους σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

β. Τις δύο Κυριακές λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν τις Κυριακές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Ν.4177/2013, εντός του πλαισίου ωραρίου, ήτοι από τις 11:00 έως τις 20:00, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού, όπως αυτό αναγράφεται στο λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι διακόσια πενήντα (250) τετραγωνικά μέτρα.

β. να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise).

γ. να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops-in-a-shop) και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (“outlet”), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Η παρούσα απόφαση δύναται να αναθεωρείται ετησίως με απόφαση που εκδίδεται κατά τον μήνα Ιανουάριο και με πρώτη εφαρμογή τον Ιανουάριο 2015. Σε περίπτωση μη έκδοσης νέας απόφασης, θεωρείται ότι ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση».

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ