, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα νυχτοπερπατήματα της 79ης ΔΕΘ και… όχι μόνο!

nuxtoperpatimata-deth-them-k

Της Βίκυς Δέτσικα

Από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, εμπορικός κόσμος, τουρίστες αλλά και Θεσσαλονικείς, όλοι ζουν στον παλμό της ΔΕΘ. Η πόλη γεμίζει κόσμο και οι επισκέπτες δεν κλείνονται στο ξενοδοχείο τους, αλλά ξεχύνονται στους δρόμους για να γνωρίσουν τις ομορφιές, τους ανθρώπους αλλά και τις νοστιμιές της Θεσσαλονίκης. Η «Κ» διάλεξε τα καλύτερα, οικονομικότερα και ποιοτικότερα spots για πρωινό, καφέ, φαγητό, ποτό και σας τα παρουσιάζει!

Το πρωινό ξύπνημα επιβάλλει και ένα καλό πρωινό γεύμα ώστε να έχετε ενέργεια για να περιπλανηθείτε με τις ώρες στα περίπτερα της ΔΕΘ. Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για την μπουγάτσα της, την οποία μπορείτε να βρείτε παντού. Στην πλατεία Ναυαρίνου, η οποία ενδείκνυται για βόλτα, έχει αμέτρητα μαγαζιά για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας ενώ στη μπουγάτσα «Γιάννης» στην οδό Μητροπόλεως θα δοκιμάσετε την μπουγάτσα σε ιδιαίτερες βερσιόν.

stagkidis
«Μόνο τους αστυνομικούς να βάλεις που έχουμε να ταΐσουμε έχουμε αύξηση 10%»

Τα πρωτεία στα αρτοσκευάσματα διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια οι «Αφοί Σταγκίδη» με τρία καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Ερμού,στη Βενιζέλου, στην Αγίου Δημητρίου και προσεχώς ένα τέταρτο, το μεγαλύτερο κατάστημα το οποίο θα διαθέτει και γεύμα μεσημεριανό, στην οδό Μητροπόλεως. Η «Κ» επισκέφτηκε το κατάστημα στην Ερμού 26 και επέλεξε μέσα από μία μεγάλη γκάμα μερικά από τα πιο δημοφιλή του προϊόντα.

«Συνήθως οι επισκέπτες ξεκινάνε τη μέρα τους με χυμό και καφέ, κοιτώντας πάντα και τις τιμές που είναι οι καλύτερες στην αγορά. Νωρίς το πρωί φεύγουν οι σφολιάτες και προς το μεσημέρι τα κρουασάν, οι πίτσες, τα καλτσόνε. Επίσης, δοκιμάζουν γλυκά και ιδιαίτερη ζήτηση έχει το τσουρέκι», τονίζει ο Πόλυς Σταγκίδης, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Αφοί Σταγκίδη».

Οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από προσιτές και η υψηλή ποιότητα το πρώτο μέλημά τους. «Ως καινοτόμοι προσπαθούμε να κάνουμε εντύπωση στην τσέπη και στο μυαλό των καταναλωτών γι΄αυτό και βγάλαμε τα γίγας προιόντα. Γιατί ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι σκληρός και θέλουμε να ξεχωρίσουμε. Το πενιρλι γίγας κοστίζει 2 ευρώ και 1,70 η πίτσα γίγας. Είναι εντυπωσιακά σε μέγεθος και προκαλούν τους επισκέπτες να τα δοκιμάσουν», τονίζει ο κ. Σταγκίδης που κάθε χρόνο στην περίοδο της ΔΕΘ παρατηρεί αύξηση της κίνησης ειδικά στο κομμάτι του πρωινού.«Μόνο τους αστυνομικούς να βάλεις που έχουμε να ταΐσουμε έχουμε αύξηση 10%», αναφέρει.

Χαλαρά… για καφέ και ποτό

aggelos-papantoniou
«Ο κόσμος που έρχεται στη Θεσσαλονίκη, εδώ θα έρθει. Στην παραλία», τονίζει ο Άγγελος Παπαντωνίου

Κλασικοί προορισμοί στην πόλη για τους επισκέπτες σε ό,τι αφορά στον καφέ και το ποτό τους είναι τα ιστορικά Λαδάδικα και η Άνω Πόλη με την εκπληκτική θέα που προσφέρει, ενώ στη διασταύρωση της Κομνηνών με Μητροπόλεως τα espresso wine bars “Sinatra” και “ARC” αποτελούν μία πιο μοντέρνα επιλογή. Όμως κακά τα ψέματα, όλη η ουσία του «χαλαρού» καφέ βρίσκεται στην Παραλία Θεσσαλονίκης. Στο “Route 88”, στη Λεωφόρο Νίκης 51, θα απολαύσει κανείς ήχους ροκ, τζαζ, funk από πέντε διαφορετικούς djs την εβδομάδα, σε ένα ζεστό χώρο ενώ θα πληρώσει 3 ευρώ για τη βαρελίσια μπύρα και 2,5 με 3 ευρώ τον καφέ, τιμή σπάνια για τα δεδομένα της παραλίας.

«Υπάρχει μία προσφορά που τρέχει εδώ και δύο μήνες στα 5 ευρώ το κοκτέιλ, την οποία θα στηρίξουμε και όλο το χειμώνα, όχι μόνο για την περίοδο της έκθεσης», τονίζει ο Άγγελος Παπαντωνίου, ιδιοκτήτης του “Route 88” και προσθέτει: «Ο κόσμος που έρχεται στη Θεσσαλονίκη, εδώ θα έρθει. Στην παραλία», καταλήγει ο Άγγελος Παπαντωνίου.

Όρεξη να έχετε

Με τόσο περπάτημα στη ΔΕΘ σίγουρα θα πεινάσετε και η Θεσσαλονίκη είναι διάσημη για τις νοστιμιές της. Οι επιλογές σε φαγητό στο κέντρο της πόλης είναι αμέτρητες. Στο «Αγιολί» στην παραλία Θεσσαλονίκης , που είναι ένα αρκετά τουριστικό εστιατόριο, θα βρείτε πιάτα ημέρας στα 4 με 5 ευρώ και θα έχετε θέα τη θάλασσα. Μακριά από τα αυτοκίνητα και το καυσαέριο, στην πλατεία Άθωνος υπάρχουν ένα σωρό ταβερνούλες που προσφέρουν οικονομικό φαγητό, συχνά υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής.

agora-estiatorio
Από το 1990 η Αγορά ταΐζει καλλιτέχνες, πολιτικούς και επισκέπτες της ΔΕΘ

Η πρόταση της «Κ» ωστόσο, για ποιοτικό και οικονομικό φαγητό αφορά την περιοχή της Βαλαωρίτου. Εκεί στην Καποδιστρίου 5 με Ίωνος Δραγούμη γωνία θα συναντήσετε το ουζερί «Αγορά» που λειτουργεί από το 1990. Επί 24 χρόνια αποτελεί στέκι πολιτικών, καλλιτεχνών αλλά και του απλού λαού που το επιλέγει για τα ψαρικά του, τα μαγειρευτά του αλλά και τα κρεατικά του. «Επειδή έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι η Θεσσαλονίκη έχει πολύ καλό φαγητό. Η ποιότητα είναι ανεβασμένη και οι τιμές έχουν πέσει, όχι μόνο στην «Αγορά» αλλά και σε άλλα μαγαζιά του κέντρου. Εδώ κάποιος μπορεί να φάει πολύ καλά μαζί με ποτό και να πληρώσει το πολύ 10-12 ευρώ», δηλώνει ο ιδιοκτήτης του ουζερί «Αγορά», Χρήστος Χατζηδιάκος ο οποίος έχοντας χρόνια εμπειρία από εκθέσεις και επισκέπτες υπογραμμίζει: «Τα πρώτα 10-15 χρόνια η πόλη λόγω της ΔΕΘ είχε πολύ έντονη κίνηση. Τελευταία όμως κλείνουν οι δρόμοι, γίνονται συγκεντρώσεις, οι πολιτικοί μας κάνουν ζημιά. Η έκθεση δεν έχει την αίγλη που είχε παλιά».

Όλοι οι επισκέπτες στην πίστα

Σήμα κατατεθέν στη διασκέδαση της πόλης ήταν, είναι και θα είναι τα μπουζούκια. Κατά την περίοδο της έκθεσης δεν είναι λίγες οι επιλογές σε πίστες στη Θεσσαλονίκη. Αν θέλετε να απομακρυνθείτε από το κέντρο, στα νυχτερινά κέντρα του αεροδρομίου μπορείτε να ακούσετε τον Πάνο Κιάμο, την Αγγελική Ηλιάδη και τους Vegas ή ένα ακόμη πιο λαϊκό σχήμα όπως τον Βασίλη Τερλέγκα και τον Ζαφείρη Μελά. Πιο κεντρικά, οι «Μούσες» είναι ανοιχτές σε καθημερινή βάση ενώ μία βραδιά στο «Αβαντάζ» στα Λαδάδικα θα σας μείνει αξέχαστη γιατί φιλοξενεί μία πολύ μεγάλη φωνή του λαϊκού πενταγράμμου, τον Άγγελο Διονυσίου.

dimitris-papapavlou
“Πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να διασκεδάσει”, τονίζει ο Δημήτρης Παπαπαύλου

Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το «Chic live», που είναι ένα μαγαζί με πορεία 35 χρόνων μέσα στη νύχτα της Θεσσαλονίκης, που αρχικά βρισκόταν στη Λώρη Μαργαρίτη και από πέρυσι μεταφέρθηκε στην οδό Πολυτεχνείου 31. «Όλα αυτά τα χρόνια πάντα στην περίοδο της έκθεσης είχαμε πάρα πολύ κόσμο και είχαμε πρόβλημα με τα τραπέζια. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα μεγαλύτερο χώρο αλλά καλό είναι οι επισκέπτες να κάνουν κρατήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους», δηλώνει στην «K» ο Δημήτρης Παπαπαύλου, υπεύθυνος του «Chic live», το οποίο λειτουργεί κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Εκεί ο Κώστας Καραγέλης υποδέχεται τον Χρήστο Κωσταρά και μαζί με το υπόλοιπο νεανικό σχήμα προσφέρουν μοναδικές στιγμές διασκέδασης και κάνουν όλο το μαγαζί μία παρέα. Και οι τιμές του «Chic Live» όμως είναι μοναδικές στην πόλη, με το ποτό στα 9 ευρώ και τη φιάλη στα 85 ευρώ.

 

 

After… καταστάσεις

tsarouxas
Ο Τσαρούχας παραμένει χρόνια τώρα σταθερός προορισμός για after καταστάσεις

Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη πάει συνήθως για ύπνο… τις πρώτες πρωινές ώρες. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα μαγαζιά που ανοίγουν μετά τα μεσάνυχτα για τους ξενύχτηδες. Στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, το «Ταξίδι» με ελληνικά ακούσματα από παλαιότερες δεκαετίες σε έντεχνο και ποπ ρεπερτόριο και λίγο πιο κάτω, στον ίδιο δρόμο το «Berlin» για πιο hard rock καταστάσεις, είναι ιδανικά για όσους επιθυμούν να πιουν ένα τελευταίο ποτό στις πέντε, στις έξι ή και στις επτά το πρωί.

Ωστόσο, σταθερός προορισμός και ίσως ο πιο χαρακτηριστικός για τις after καταστάσεις, παραμένει εδώ και 62 χρόνια το εστιατόριο- πατσατζίδικο «Τσαρούχας», στην οδό Ολύμπου 78. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να διαλέξουν μέσα από μία γκάμα 20 διαφορετικών φαγητών φούρνου ή κατσαρόλας που μαγειρεύονται κάθε μέρα. Και φυσικά οι λάτρεις του πατσά να βρουν το γιατρικό τους, καθώς αυτή η ελληνική παραδοσιακή σούπα, που είναι αρχαία στην καταγωγή της (λένε ότι προέρχεται από τον μέλανα ζωμό των Σπαρτιατών ), έχει την ικανότητα να ημερεύει το στομάχι μετά το αλκοόλ.

Τα πιάτα του «Τσαρούχα» εκτός από χορταστικά είναι και οικονομικά. «Οι τιμές κυμαίνονται από 4,5 ευρώ μέχρι 7 ευρώ όταν μιλάμε για νωπό αρνί γάλακτος», αναφέρει ο Δημήτρης Τσαρούχας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου- πατσατζίδικου. «Λόγω της κρίσης δεν υπάρχουν πλέον και πολλά αντίστοιχα μαγαζιά. Η κατανάλωση της νύχτας έχει πέσει, εμείς ενισχύσαμε την κουζίνα μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες της αγοράς», καταλήγει.

#Tags: ΔΕΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.