, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Tα παιδιά τραγουδούν για τα… παιδιά!

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διακόσιοι περίπου μαθητές του Δημοτικού με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου/Λυκείου και αποφοίτων και με τη συνοδεία επαγγελματικής ορχήστρας θα αναδείξουν το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, των δεκαετιών ‘60 – ‘70, μέσα από μια περιπλάνηση σε κινηματογραφικές ταινίες της εποχής…

Το Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 180 χρόνων από την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (1836–2016) ανεβάζει μουσική παράσταση στις 4 και 5 Απριλίου 2016, στο Βασιλικό θέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. , στις 8.00 μμ. Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και τα έσοδά της θα διατεθούν στο ορφανοτροφείο «Η Μέλισσα». Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση, στην οποία διακόσιοι περίπου μαθητές του Δημοτικού με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου/Λυκείου και αποφοίτων και με τη συνοδεία επαγγελματικής ορχήστρας θα αναδείξουν το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, των δεκαετιών ‘60 – ‘70, μέσα από μια περιπλάνηση σε κινηματογραφικές ταινίες της εποχής.
Μελωδικές παιδικές φωνές, νοσταλγικές αφηγήσεις, αγαπημένα κινηματογραφικά αποσπάσματα και φωτογραφικά ντοκουμέντα, χορός, δρώμενα και αξέχαστες ατάκες θα μας παρασύρουν σε ένα μαγευτικό ταξίδι στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.  Συνδετικός κρίκος του τότε και του τώρα, η παρουσία της Άννας Φόνσου. Την εκδήλωση παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και η Άννα Καλαϊτζίδου. Στο τραγούδι συμμετέχει η τραγουδίστρια Εύη Σιαμαντά.
“Είναι γνωστό ότι το όραμα των Αρσακείων Σχολείων από τη γέννησή τους (1836) υπήρξε η μόρφωση των γυναικών στην Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς. Τα Αρσάκεια σχολεία έκαναν πραγματικότητα αυτήν την κοινωνική επανάσταση, με συνείδηση ότι μορφώνουν και καλλιεργούν την προσωπικότητα της Ελληνίδας, γιατί, όπως πίστευαν οι ιδρυτές της, μόνο με μορφωμένη την Ελληνίδα θα μπορούσε να σωθεί το έθνος. Η Αρσακειάδα αποτελούσε ανέκαθεν πρότυπο ως σύζυγος, μάνα, αδελφή, επιστήμονας, επιχειρηματίας, καλλιτέχνης, παιδαγωγός. Γιορτάζοντας τα 180 χρόνια φωτίζουμε τις ξεχωριστές αυτές ιδιότητες της Ελληνίδας, μέσα από το αφιέρωμά μας στον ελληνικό κινηματογράφο” σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του σχολείου. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.
“Καλούμε τους γονείς και φίλους να στηρίξουν την παράσταση η οποία έχει τεράστιο παιδαγωγικό όφελος, καθώς οι μικροί μας πρωταγωνιστές, τα παιδιά μας, γίνονται κοινωνοί σε εξέχουσες καλλιτεχνικές δημιουργίες και γνωρίζουν σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που σφράγισαν με το έργο τους τον ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, η παράσταση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο ορφανοτροφείο “Μέλισσα”. Τα παιδιά μας τραγουδούν και παίζουν για τα παιδιά του ορφανοτροφείου, μαθαίνοντας από μικρά στον εθελοντισμό και σε πράξεις συμπαράστασης στους συνανθρώπους τους” Παράλληλα στο φουαγιέ του θεάτρου θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων των μαθητών/τριών της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού. Τα έργα είναι βασισμένα σε δημιουργίες του Γιάννη Μόραλη με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του (Έτος Μόραλη).
Συντελεστές
Διδασκαλία/διεύθυνση χορωδίας: Ηρακλής Παναγόπουλος
Διδασκαλία/επιμέλεια θεατρικών: Κατερίνα Κουλιακιώτη
Διδασκαλία/επιμέλεια χορευτικών: Στέλλα Εμίνογλου
Δημιουργικό: Θεόδωρος Σπανός, Συνόδιος Αβδημιώτης
Προβολές: Βασίλης Ραπτόπουλος , Συνόδιος Αβδημιώτης
Κείμενα: Πηνελόπη Χριστοπούλου
Διεύθυνση ορχήστρας: Αχιλλέας Σοφούδης
Πιάνο: Αχιλλέας Σοφούδης, Βιολί: Θάνος Γκιουλετζής, Μπουζούκι: Δημήτρης Ατζέμης, Τρομπέτα: Στέλιος Χατζηκαλέας, Σαξόφωνο: Ζώης Μαντσουλιάνι, Κιθάρα: Μιχάλης Μιτκούδης, Κρουστά: Θάνος Μπιμπιλάκης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.