, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Τα σήματα της τηλεόρασης και του Wi-Fi ως… ραντάρ

wifiΕρευνητές στη Βρετανία κατάφεραν να παρακολουθήσουν την πορεία αεροσκαφών χρησιμοποιώντας μόνο τα σήματα τηλεοπτικών μεταδόσεων, ενώ συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι μπορούν να μετρήσουν τους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο αναλύοντας τα σήματα του Wi-Fi.
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των τηλεοπτικών μεταδόσεων θα μπορούσαν μια μέρα να συμπληρώνουν τη χρήση ακριβών ραντάρ στην αεροπορία, ενώ τα σήματα των ασύρματων δικτύων θα μπορούσαν να συνδράμουν στον εντοπισμό επιζώντων έπειτα από φυσικές καταστροφές, ή ακόμα και σε έξυπνα κτήρια που γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι κινούνται στο εσωτερικό τους, ελπίζουν οι ερευνητές.
Στη Βρετανία, η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Nats έστησε έναν ειδικό τηλεοπτικό πομπό στο Κρίσταλ Πάλας του Λονδίνου, αναφέρει το BBC. Τρεις ειδικοί τηλεοπτικοί δέκτες κατέγραψαν στη συνέχεια τις ανακλάσεις των ραδιοκυμάτων μέχρι και από 30 αεροπλάνα που πετούσαν σε ύψος μέχρι 10.000 πόδια, ή περίπου 3 χιλιόμετρα.
Η καθυστέρηση στην άφιξη των σημάτων που είχαν ανακλαστεί στους ιπτάμενους στόχους επέτρεψε τον υπολογισμό της θέσης των αεροσκαφών με μεθόδους τριγωνομετρίας.
Όπως επισήμανε ο μηχανικός της Nats Νικ Γιάνγκ, η νέα μέθοδος προσφέρει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ραντάρ: είναι σημαντικά φθηνότερη στην εγκατάσταση και τη συντήρηση και επιπλέον είναι πιο απίθανο να αναγνωρίσει ως αεροσκάφη άσχετα κινούμενα αντικείμενα όπως οι ανεμογεννήτριες που περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα.
Η Nats σκοπεύει τώρα να συνεχίσει τους πειραματισμούς τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η άλλη είδηση έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου η ομάδα του καθηγητή Γιασάμιν Μοστόφι μετρά ανθρώπους από τα σήματα του ασύρματου δικτύου.
Όπως περιγράφουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους, δύο κάρτες Wi-Fi τοποθετήθηκαν σε αντίθετες πλευρές ενός δωματίου 70 τετραγωνικών μέτρων και επέτρεψαν την καταμέτρηση έως και εννέα ανθρώπων στο εσωτερικό του. Η μέθοδος έδωσε ανάλογα αποτελέσματα και σε εξωτερικούς χώρους, αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε μελέτη που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο IEEE Journal.
«Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε μπορεί να εκτιμήσει τον αριθμό των ανθρώπων που περπατούν σε έναν χώρο αποκλειστικά και μόνο βάσει των μετρήσεων ισχύος στη σύνδεση Wi-Fi» λέει ο Δρ Μοστόφι.
Το σήμα, εξηγεί, εξασθενεί όταν ένας άνθρωπος βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στις δύο ασύρματες κάρτες και ανακλάται από τα σώματα των ανθρώπων που κινούνται στη γύρω περιοχή.
Η μέθοδος, ελπίζει ο Μοστόφι, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε εφαρμογές ασφάλειας, έρευνας και διάσωσης, ή ακόμα και σε έξυπνα κτήρια, τα οποία θα μπορούσαν για παράδειγμα να ρυθμίζουν τον κλιματισμό ανάλογα με τον αριθμό των ανθρώπων που φιλοξενούν.
«Τα καταστήματα θα ωφελούνταν από την καταμέτρηση των πελατών προκειμένου να βελτιωθεί ο σχεδιασμός της επιχείρησης» επισήμανε ο ερευνητής.
in.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.