, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα "στρατόπεδα", οι τάσεις και τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης!

syriza-thema
του Βαγγέλη Στολάκη
Οι διαφορές τους άλλοτε μεγάλες, όπως είναι το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή, και άλλοτε μικρότερες. Άλλοι βλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον ηγέτη, και άλλοι απλώς… συνυπάρχουν μαζί του και είναι έτοιμοι να βάλουν… μπουρλότο όταν νιώθουν πως οι εσωκομματικές «κόκκινες γραμμές» του καταπατώνται. Οι διαπραγματεύσεις μάλιστα της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας έφεραν αυτές τις μικρές ή μεγάλες διαφορές ξανά στο προσκήνιο. Οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χρώμα κόκκινο και πολλές… αποχρώσεις!
Και μπορεί οι… 13 συνιστώσες του κόμματος να καταργήθηκαν με απόφαση συνεδρίου τον Ιούλιο του 2013, οι τάσεις και οι… φράξιες στην Κουμουνδούρου υπάρχουν ακόμα και δεν διστάζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και τώρα που τα στελέχη της Κουμουνδούρου βρίσκονται σε υπουργικούς θώκους. Προς το παρόν τα δυο βασικότερα στρατόπεδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τη μια η Αριστερή Πλατφόρμα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που είναι συνομιλητής του Κώστα Λαπαβίτσα, υποστηρικτή της δραχμής και από την άλλη οι Προεδρικοί και η «πλειοψηφία» οι οποίοι έχουν ως σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο χρόνος να δημιουργηθούν… Βαρουφακικοί και Λαπαβατσικοί βουλευτές δεν είναι αρκετός και αυτό γιατί τόσο ο «τσάρος» της Οικονομίας όσο και το αντίπαλο δέος θεωρούνται… «νεοσύλλεκτοι» στο ΣΥΡΙΖΑ. Στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν επίσης εκφραστές της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) όπως ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο Βασίλης Κυριακάκης και ο Δημήτρης Κοδέλας, της Διεθνι-
στικής Εργατικής Αριστεράς (ΔΕΑ) όπως η Γιάννα Γαϊτάνη, ΠΑΣΟΚογενείς όπως οι: Μητρόπουλος, Κατρούγκαλος, Κουρουμπλής, αυτόνομοι και ανεξάρτητοι όπως είναι η Ραχήλ Μακρή. Ενδεικτικής της… χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι η φράση Βορειολλαδίτη εκλεγμένου πως «υπάρχουν και βουλευτές που είναι από μόνοι τους μια τάση, όπως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης».
Σήμερα, μετά την κατάργηση των δεκατριών συνιστωσών από τις οποίες απαρτίζονταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να χωρίσει κανείς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε τάσεις και… «στρατόπεδα» και αυτό γιατί οι διαφορές μεταξύ τους είναι λεπτές. Για παράδειγμα ένας βουλευτής μπορεί να διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί ο Βαρουφάκης, είναι μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας του Λαφαζάνη (που εκπροσωπεί το 30-35% της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά δεν είναι υποστηρικτής της επιστροφής της δραχμής όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η απάντηση αιρετού του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη στο ερώτημα της Karfitsa σε ποια… τάση ανήκει. «Μην με κατατάξετε κάπου. Είμαι Αριστερή Πλατφόρμα αλλά συνομιλώ και με το Αριστερό Ρεύμα και τους προεδρικούς» λέει χαρακτηριστικά.
«Οι τάσεις δεν θα πάψουν να υπάρχουν»
Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης εξηγεί πως «οι τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Όμως αυτές οι τάσεις δεν πρόκειται να διαφωνήσουν με το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εάν η κυβέρνηση έχει επιτυχίες, άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες, πάντα θα επισκιάζει τις συνιστώσες. Ο Τσίπρας φροντίζει μεν να τις περιθωριοποιεί αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να διαγράψει όποιες φωνές ακούγονται και κάνουν κακό στο έργο της κυβέρνησης, όπως άλλωστε θα συνέβαινε σε άλλα κόμματα». Ο κ. Βασιλειάδης συμπληρώνει πως: «ο πρωθυπουργός δεν θα ησυχάσει ποτέ από τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ορισμένοι βουλευτές δεν πήγανε στη Βουλή για να τον ψηφίσουν και έβγαιναν σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις λέγοντας πως διαφωνούσαν με την πρόταση αυτή. Ο Τσίπρας είχε την ευκαιρία να απαλλαγεί από ορισμένους που μελλοντικά μπορεί να του δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά δεν το έκανε» καταλήγει ο πολιτικός αναλυτής.
Τα τοπικά στρατόπεδα
Η αλήθεια είναι πως ακόμα και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τον κανόνα της Κουμουνδούρου, έχει απ’ όλα. Και προεδρικούς και Λαφαζανικούς και Αριστεριστές και Διεθνιστές και μαοϊκούς και Κεντροαριστερούς και αυτόνομους και ΠΑΣΟΚογενείς. Όπως σχολιάζουν στελέχη της Εγνατίας στην Karfitsa οι μεταξύ τους διαφορές δεν είναι αρκετές έτσι ώστε να «μπλοκάρουν» κάποια απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Όχι πάντα! Γιατί την περασμένη βδομάδα το «λευκό» των υποστηρικτών της Αριστερής Πλατφόρμας ήταν αρκετό για να μην εκλεγεί νέος συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής. Οι ίδιοι πάντως, οι βουλευτές του νομού αλλά και τα υψηλόβαθμα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύονται να καταταχθούν σε κάποιο… εσωτερικό «στρατόπεδο» του κυβερνώντος κόμματος, δεδομένου ότι οι τάσεις έχουν διαλυθεί με απόφαση Αλέξη Τσίπρα, ενώ τα κριτήρια… αυτοπροσδιορισμού πλέον είναι η αντίληψη επί των οικονομικών ζητημάτων αλλά και επί των διαπραγματεύσεων που γίνονται από τα κυβερνητικά στελέχη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης
Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης η Αριστερή Πλατφόρμα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δεν διστάζει να εκφράζει τις διαφωνίες του για τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και μάλιστα όχι μόνο εντός κομματικών οργάνων αλλά και δημοσίως μέσω του iskra.gr διαθέτει τέσσερις βουλευτές. Ο λόγος για τους: Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννα Γαϊτάνη και Γιάννη Αμανατίδη από την Α’ Θεσσαλονίκης και τη Λίτσα Αμμανατίδου από τη Β’ Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πως η κ. Γαϊτάνη ανήκει στη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ).
Στους «προεδρικούς» βουλευτές από την Α’ Θεσσαλονίκης συγκαταλέγονται οι: Τάσος Κουράκης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στην «Πλατφόρμα 2010» με κύριο εκφραστή τον Γιάννη Μπαλάφα. Σημειώνεται πως η «Πλατφόρμα 2010» δημιουργήθηκε όταν αποχώρησε από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ η Ανανεωτική Πτέρυγα με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη, ενώ γνωστό στέλεχός της είναι η Ρένα Δούρου. Στην πλειοψηφία ανήκει και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.
Η Βούλα Τεκτονίδου από την Α’ Θεσσαλονίκης συγκαταλέγεται στους… ΠΑΣΟΚογενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές μετά από πρόταση της προέδρου της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκας Κατσέλη. Υπενθυμίζεται πως η κ. Τεκτονίδου υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης από το οποίο αποχώρησε, ενώ στις εκλογές του 2012 ακολούθησε τον Χάρη Καστανίδη που λίγους μήνες πριν είχε ιδρύσει με την κ. Κατσέλη την Κοινωνική Συμφωνία.
Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης θεωρείται, όπως η Ραχήλ Μακρή από τους… ανεξάρτητους /αυτόνομους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος μπορεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ο τελευταίος συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές του πριν γίνει πρωθυπουργός τόσο στην ΕΡΤ3 όσο και στην «Ελεύθερη ΕΡΤ», ωστόσο δεν φαίνεται πως τα πάει καλά με τους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑίους, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να συμπεριληφθεί το όνομά του στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά τα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη ο μέχρι πρότινος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαμανίδης ανήκει στην «Πρωτοβουλία των 53». Πρόκειται για τα 53 στελέχη που μετά τις ευρωεκλογές του 2014 υπέγραψαν και έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο με το οποίο ασκούσαν έντονη κριτική στις τότε επιλογές της Κουμουνδούρου. Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη περιφέρεια του νομού, Χρήστος Ρώσσιος θεωρείται «προεδρικός» δεν ανήκει όμως στην πλειοψηφική τάση.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.