16:55, Κυριακή
25 Σεπτεμβρίου 2022

H Θεσσαλονίκη μαθαίνει web radio…

Πήγαν με τον υπολογιστή τους και έφυγαν με το ραδιοφωνικό σταθμό τους! Τα σεμινάρια web radio της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) τους έκαναν να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο ένα από τα δύο διαχρονικά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας, το ραδιόφωνο. Η ιδέα της προέδρου της ΚΕΔΗΘ Μαρίας Πασχαλίδου, πριν από λίγα χρόνια, να στηθεί ένα πρόγραμμα εκμάθησης ραδιόφωνου για τους λάτρεις του είδους, όπως είναι και η ίδια, αγκαλιάστηκε ένθερμα και συνεχίζει να προσελκύει φαν. Τι λένε οι σπουδαστές παλαιότερων κύκλων του ίδιου προγράμματος; Τι έμαθαν και τι θα ήθελαν περισσότερο να μάθουν; Έμειναν ικανοποιημένοι από το σεμινάριο; Γιατί κάποιος να παρακολουθήσει το νέο κύκλο;

Η @IreneNalmpanti λέει ότι «οι εντυπώσεις για τα μαθήματα ραδιοφώνου είναι οι… καλύτερες. Μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες.  Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αγάπη μου για το ραδιόφωνο αλλά και στο μεράκι των δασκάλων μας με την καθοδήγηση των οποίων όλα λειτούργησαν ομαλά. Το γνωστικό μέρος στηρίχτηκε σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Εξίσου σημαντικά και τα δύο. Η δημιουργία ιστολογίου, ο χειρισμός τεχνολογίας αιχμής, η ηχοληψία, το μοντάζ είναι μερικά από αυτά. Θα ήθελα να μπορούσα να έχω περισσότερο εξοικείωση με το μικρόφωνο και να ασχοληθώ περισσότερο με τη ραδιοσκηνοθεσία. Θεωρώ ότι το ραδιόφωνο ως μέσον παραμένει ανθεκτικό στο χρόνο γιατί συνδυάζει την ενημέρωση και την ψυχαγωγία και φυσικά το κοινό που το ακολουθεί ως επί το πλείστον παραμένει πιστό…”
Η Μαίρη Τσακμάκη (βλ φωτο) προσθέτει ότι «Ο Θωμάς Ζηγρας και ο Νίκος Βρεττός είναι από τους λίγους ανθρώπους που χάρηκα που συνάντησα και γνώρισα. Κάθε ένας στον τομέα του… κάνουν στην Κ.Ε.ΔΗ.Θ εξαιρετική δουλειά που δύσκολα θα την συναντήσεις σε προγράμματα-σεμινάρια!  Άνθρωποι που δεν σταματούν να προσφέρουν και σου μεταδίδουν ότι γνωρίζουν ακόμα και μετά το τέλος των μαθημάτων! Έμαθα πιο πολλά από όσα πίστευα  και αγάπησα το ραδιόφωνο πολύ περισσότερο γνωρίζοντας το από κοντά! Όσο ο άνθρωπος έχει ανάγκη από επικοινωνία και μουσική το ραδιόφωνο θα ζει και θα βασιλεύει!»
Η Hatzigeorgiou Olga λέει ότι “η μουσική και το ραδιόφωνο είναι 2 από τις μεγαλύτερες αγάπες μου, εδώ και πάαααρα πολλά χρόνια. Περιττό δε να πω ότι γνωρίζω και τους δύο κυρίους από τα εφηβικά μου χρόνια (μετά χαθήκαμε και ξαναβρεθήκαμε πέρυσι στα μαθήματα). Μέσα από τις αναρτήσεις του Νίκου ανακάλυψα τυχαία τα συγκεκριμένα μαθήματα και δεν δίστασα ούτε στιγμή. Είχα ήδη κάνει εκπομπές σε web radio, είχα δημιουργήσει και δικό μου web radio και το βρήκα σαν ευκαιρία να μάθω κάτι παραπάνω. Αλλά ίσως να μπορούσα να κάνω και κάποιες επαφές με επίγεια ραδιόφωνα, κάτι που κυνηγάω εδώ και κάποια χρόνια. Τελικά, εξεπλάγην ευχάριστα όταν ανακάλυψα ποιοί θα ήταν οι καθηγητές μας. Οι εντυπώσεις μου είναι άριστες. Και από τους καθηγητές και από τον χώρο που έχει δημιουργηθεί. Μάθαμε να λειτουργούμε πρόγραμμα αυτοματισμού ραδιοφώνου, δημιουργία μπλόγκ που θα φιλοξενήσει το ραδιόφωνό μας, πως τα συνδέουμε όλα αυτά για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα (με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα), αλλά ασχοληθήκαμε και με προγράμματα ηχοληψίας/επεξεργασίας και μουσικής παραγωγής. Μάθαμε όλα αυτά που αναφέρει το δελτίο τύπου, αλλά το πιο σημαντικό για εμένα και όσους ενδιαφέρονται για ζωντανές εκπομπές ήταν ότι μας δόθηκε χρόνος να δοκιμαστούμε σε ζωντανό πρόγραμμα (να κάνουμε την προετοιμασία μας και να πάμε να κάνουμε την εκπομπή μας). Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω εκτός από τους Δασκάλους μας και την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΘ Μαρία Πασχαλίδου, που μας είχε παραχωρήσει έξτρα χρόνο για να κάνουμε εκπομπές από εκεί. Τα μαθήματα είναι ενδιαφέροντα, οι Δάσκαλοί μας πάντα πρόθυμοι να εξηγήσουν και να ξανα-εξηγήσουν και να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο (ακόμη και τώρα, που έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ξεκινήσαμε εμείς το σεμινάριο – έχουμε γίνει μιά μεγάλη παρέα). Οι γνώσεις που παρέχονται είναι πολύ καλές για να δημιουργήσεις το δικό web radio. Το πως θα το εξελίξεις από κει και πέρα είναι δικό σου θέμα, αλλά αν χρειαστείς βοήθεια ο Θωμάς και ο Νίκος, θα βρουν τρόπο να σε βοηθήσουν. Εγώ είμαι ρομαντική στο θέμα του ραδιοφώνου, περιμένω να ακούσω πιο θα είναι το επόμενο τραγούδι – είμαι κολλημένη με το μουσικό ραδιόφωνο και ειδικά με το ξένο ρεπερτόριο και την προσωπικότητα του ραδιοφωνικού παραγωγού. Πιστεύω ότι έχει ανθεκτικότητα γιατί είναι πιο άμεση η επικοινωνία του ακροατή με τον παραγωγό, αλλά και βασική πηγή ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο…”
Ο Χρήστος Πετρούδης  προσθέτει ότι “έκανα (και λειτουργω) web radio. Εχω τον http://thessRADIO6.blogspot.gr (NON STOP 24h), εμαθα μονταζ και ηχοληψια και έκανα φιλους δυο αξιολογους δασκαλους του ραδιοφωνου που ΔΕΝ ειναι “καναμε το μαθημα και τερμα”. Ακομα και τωρα (μετα απο εναν ολοκληρο χρονο) ειναι κριτες και βοηθοι σε οτι τους ρωταμε! Ηταν μεγαλη μου χαρα και τυχη θα ελεγα που συναντησα τους ανθρωπους αυτους…”
12963517_10154027422848954_7949064828826671257_nΤέλος ο Giorgow Papaefstratiou τονίζει ότι “οι εντυπώσεις από τα μαθήματα ήταν οι καλύτερες. Οι δικές μου εμπειρίες από τη πλευρά του ραδιοφωνικού παραγωγού είχαν λίγο να κάνουν με τα τεχνικά θέματα στησίματος μιας εκπομπής και περισσότερο με το περιεχόμενο. Χάρη στη σειρά των μαθημάτων αυτών απέκτησα σε κάποιο βαθμό πιο εξειδικευμένες γνώσεις στησίματος όχι μόνο μιας εκπομπής αλλά και ενός σύγχρονου ραδιοφωνικού σταθμού που δουλεύει κατά βάση με υπολογιστές και συγκεκριμένα προγράμματα. Φυσικά δεν προλάβαμε να εμβαθύνουμε, αλλά από ένα σημείο και μετά η απόκτηση γνώσεων είναι και προσωπικό στοίχημα.
Οι δύο δάσκαλοι έδωσαν την εμπειρία και τις τεχνικές τους γνώσεις συμπυκνωμένα σε μια ευρεία γκάμα αντικειμένων, το πιο εντυπωσιακό από τα οποία είναι οπωσδήποτε το στήσιμο ενός web ραδιοφωνικού σταθμού ακόμα και με μηδενικά -κυριολεκτικά- μέσα και χρήματα! Όσο για το αν θα ήθελα να μάθω περισσότερα, νομίζω εξυπακούεται! Αλλά ουσιαστικά τα μαθήματα δεν σταματούν με το τέλος των προγραμματισμένων ωρών. Υπάρχει πάντα η διάθεση εκ μέρους τους μέσω των κοινωνικών μέσων να λύσουν κάθε απορία. Αγαπώ το ραδιόφωνο ως ακροατής, από μικρός που κοιμόμουν με το ράδιο πάντα ανοιχτό, ως και τη στιγμή που ξεκίνησα ερασιτεχνικά την παραγωγή μιας εκπομπής και τη συνεχίζω ως σήμερα, καθώς αγαπώ τη δημιουργική μουσική, τους ανθρώπους της και τις ιστορίες που γεννιούνται γύρω από αυτή. Το ραδιόφωνο ήταν και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μέσο της διάδοσης της καλής μουσικής…”

Οι εγγραφές για το νέο κύκλο σεμιναρίων εκμάθησης ραδιοφώνου θα γίνονται μέχρι την Παρασκευή 03 Μαρτίου 2017 στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην έδρα της Κ.Ε.ΔΗ.Θ (Καρακάση 1, Πάρκο Κρήτης – Περιοχή Μαρτίου, τηλέφωνα 2310 313414 και 2310 317144) από τις 8:00 έως και τις 20:00. 
ΚΕΔΗΘ