12:08, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Οκτώ Κινέζοι θα ζήσουν την εμπειρία διαβίωσης στο… φεγγάρι

Παρόλο που δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διάστημα θα περάσουν στο φεγγάρι οι πρώτοι Κινέζοι εξερευνητές της Σελήνης, η χώρα ήδη σχεδιάζει την παραμονή τους για μεγαλύτερη περίοδο.
Οκτώ Κινέζοι εθελοντές θα ζήσουν για έναν χρόνο στο “Yuegong-1,” μια «καμπίνα» με συνθήκες προσομοίωσης του διαστήματος στο Πεκίνο, ενισχύοντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία της Κίνας και βοηθώντας τους επιστήμονες της χώρας να καταλάβουν ακριβώς τι θα απαιτηθεί για να ζήσουν στο φεγγάρι για μεγαλύτερο διάστημα.
Οι εθελοντές, όλοι πολίτες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Beihang χωρίζονται σε δύο ομάδες. Οι τέσσερις πρώτοι μπήκαν στο Yuegong-1 χθες. Οι δύο άνδρες και οι δύο γυναίκες θα παραμείνουν στην καμπίνα αυτή για 60 ημέρες. Στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από τη δεύτερη ομάδα επίσης δύο άνδρες και δύο γυναίκες που θα παραμείνουν εκεί για 200 ημέρες. Ύστερα από αυτό, η πρώτη ομάδα θα επιστρέψει για να περάσει εκεί τις υπόλοιπες 105 ημέρες.
Το πείραμα, με την κωδική ονομασία  “Yuegong-365,” αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα του Beihang να δει πώς λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που προσομοιάζει αυτό της Σελήνης το σύστημα διαβίωσης Bioregenerative Life Support System (BLSS). Το 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια αντίστοιχη δοκιμή διάρκειας 105 ημερών.
Το BLSS είναι ένα σύστημα όπου συνυπάρχουν ζώα, φυτά και μικροοργανισμοί. Το νερό και η τροφή μπορούν να ανακυκλωθούν, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που μοιάζει με τη γη.