, Τρίτη
29 Απριλίου 2025

search icon search icon

Ο Έλληνας που δημιούργησε το GPS της θάλασσας

Του Βαγγέλη Στολάκη
Το νέο προϊόν που αναμένεται να… ταράξει τους επόμενους μήνες τα νερά των… θαλασσών ακούει στο όνομα OpenIchnos και φτιάχτηκε από τα χέρια Ελλήνων. Ακολουθώντας την παράδοση που θέλει τους Έλληνες να είναι πρωτοπόροι στον τομέα της ναυσιπλοΐας ο Γιώργος Κούτρας και η ομάδα του δημιούργησαν το GPS του… νερού.
Πρόκειται για μια διπλή καινοτομία. Το OpenIchnos αποτελεί ελληνική πατέντα τόσο σε επίπεδο κατασκευής της ομώνυμης συσκευής όσο και δημιουργίας του αντίστοιχου λογισμικού. Αν και η πλατφόρμα και η σχετική εφαρμογή βρίσκονται στον αέρα του διαδικτύου εδώ και ενάμιση χρόνο σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρώτο τετράμηνο του 2017 θα γίνει και η μαζική παραγωγή των συσκευών.
Το OpenIchnos αποτελείται από software και hardware που έχουν κατασκευάσει αποκλειστικά ο Γιώργος Κούτρας με την ομάδα του. Η συσκευή εντοπίζει τη θέση του σκάφους μέσω του δορυφορικού συστήματος Iridium και του GPS, με σχεδόν απόλυτη κάλυψη ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς δεν στηρίζεται στα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας (όπως κάνουν αντίστοιχες πλατφόρμες που κυκλοφορούν), η συσκευή διαθέτει 100% ενεργειακή αυτονομία κάτι που σημαίνει πως λειτουργεί για 60 ημέρες ακόμα και χωρίς ηλιοφάνεια, ενώ φορτίζει σε τρεις μέρες και τέλος, έχει παγκόσμια κάλυψη.
Πως γεννήθηκε η ιδέα;
Πως προέκυψε όμως η ιδέα; Όπως σχολιάζει στην KARFITSA ο κ. Κούτρας ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό σκάφος μαζί με φίλους ήταν η αφορμή. Ο ίδιος πήγε διακοπές με τον συνέταιρό του. Ωστόσο, στο μέσο της διαδρομής διαπίστωσε ότι το κινητό του τηλέφωνο δεν είχε… σήμα. Αναρωτήθηκε λοιπόν, πως θα ενημερώνονταν οι δικοί του ή οι αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά, ενώ βρισκόντουσαν στο πέλαγος.
«Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί  μια εφαρμογή που θα υποστηρίζεται και από τη σχετική συσκευή και την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες για να ξέρουν ανά πάσα ώρα και στιγμή που βρίσκεται ένα σκάφος» λέει ο κ. Κούτρας. Και συμπληρώνει πως τόσο η εφαρμογή όσο και οι συσκευές που θα πουληθούν στους επόμενους μήνες κατασκευάζονται στην Ελλάδα. «Στην αγορά η πλατφόρμα μας έχει πολύ θετική αποδοχή. Είναι η μοναδική σε όλο τον κόσμο που καταγράφει όλες τις δραστηριότητες ενός σκάφους και παράλληλα διαθέτει αυτονομία, λειτουργεί χωρίς ήλιο και φορτίζει γρήγορα και εύκολα» υπογραμμίζει ο Γιώργος Κούτρας.
Η ομάδα του OpenIchnos αποτελείται από άλλα τρία μέλη, ενώ η start up εταιρία έχει έδρα στην Κρήτη. Ο λόγος για τους Χρήστο Ξανθο, Θεμιστοκλή Κουτέπρα και Μανώλη Φραντζολάκη, όλοι απόφοιτοι της επιστήμης των υπολογιστών.
Σημειώνεται ότι η start up OpenIchnos στοχεύει σε μια παγκόσμια αγορά ελέγχου, ασφάλειας και οργάνωσης στόλου οχημάτων και σκαφών που το 2015 ήταν 8 δισ. δολ. το 2015 και αναμένεται να φτάσει τα 22 δισ. δολ. το 2022. Μεταξύ άλλων η εταιρία έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό BlueGrowth και είναι μέσα στους 25 semifinalists που ανακοινώθηκαν από τον διαγωνισμό MITEF Greece.
device_2proottypes diagramm-01 openichnos-logo

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.