fbpx

, Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

ΡΕΠΟΡΤΑΖ KARFITSA: Η ελληνική εφαρμογή που μας αποκαλύπτει… τι τρώμε!

Του Βαγγέλη Στολάκη
Μια «έξυπνη» εφαρμογή που… αναγνωρίζει τα τοξικά συστατικά των προϊόντων και των καλλυντικών που κυκλοφορούν στην αγορά και η οποία ενημερώνει τους καταναλωτές για τα συστατικά αυτά έχει δημιουργήσει μια ομάδα Ελλήνων.  Ο λόγος για την εφαρμογή Ingredio που προς το παρόν λειτουργεί σε κινητά Android, ωστόσο στους στόχους των δημιουργών της είναι να κυκλοφορήσει και σε συσκευές IOS.
Ο καταναλωτής βγάζει φωτογραφία με το κινητό του την ταμπέλα των συστατικών ενός προϊόντος και η εφαρμογή μετατρέπει αυτή την εικόνα στα χημικά συστατικά. Στη συνέχεια κάθε συστατικό αναζητάται στη βάση δεδομένων χημικών που έχει κατασκευάσει με πληροφορίες αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ η ομάδα των δημιουργών της Ingredio. Τα αποτελέσματα δίνονται στο χρήστη μέσω ενός χρωματικού πάνελ επικινδυνότητας καθώς επίσης και την συσχέτιση του κάθε συστατικού με τοξικότητα, αλλεργίες, καρκίνο, ερεθισμούς ή άλλους περιορισμούς που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πληροφορίες που δίνονται προέρχονται αποκλειστικά από επιστημονικές μελέτες και είναι εντελώς δωρεάν.

Οι δημιουργοί
Με περισσότερα από 10 χρόνια ερευνητική δραστηριότητα, οι ιδρυτές της εταιρείας έχουν αναπτύξει μια σταθερή και απλή μεθοδολογία για εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες επικινδυνότητας των συστατικών τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις εταιρείες. Η Ζωή Κούρνια, συνιδρυτής της Ingredio, είναι χημικός με πάνω από 15 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας. Σήμερα είναι ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Έρευνων της Ακαδημίας Αθηνών και εργάζεται για την ανακάλυψη νέων υποψήφιων φαρμάκων κατά του καρκίνου. Ο Νίκος Ορφανός, συνιδρυτής της Ingredio, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και συνιδρυτής τριών εταιρειών. Έχει αναλάβει το οικονομικό και εμπορικό μέρος της Ingredio. Η Joana Dulaj είναι Μηχανικός Πληροφορικής με master στη Βιοπληροφορική και εργάζεται στην Ingredio ως προγραμματιστής Android. Τέλος, η Πολυξένη Θάνου είναι φοιτήτρια στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και συμμετέχει στον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων και στη διάδοση μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Πως προέκυψε όμως η ιδέα; «Είμαι Χημικός και τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι ως Ερευνήτρια με την έρευνα κατά του καρκίνου. Επίσης έχω διδάξει Χημεία Κοσμητολογίας στο Δημόσιο ΙΕΚ. Με την ενασχόληση μου με τη Χημεία Κοσμητολογίας συνειδητοποίησα ότι τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα ενώ έχουν βελτιώσει παρά πολύ την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες ότι μπορεί  να συμμετέχουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και σε αλλεργίες. Δυστυχώς όταν ένας καταναλωτής προσπαθεί να διαβάσει την ετικέτα ενός προϊόντος δε μπορεί να κατανοήσει τα πολύπλοκα χημικά ονόματα, κάτι που είναι δύσκολο ακόμα και για ένα χημικό» λέει η κ. Κούρνια στην KARFITSA. Και συνεχίζει: «Πολλά χημικά συστατικά είναι κωδικοποιημένα στην ετικέτα, π.χ. Ε405 ή CI19554. Όταν έψαξα για μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που να αναγνωρίζει τα χημικά συστατικά συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, καθώς κάποιες λίγες υπάρχουσες εφαρμογές λειτουργούν μόνο για προϊόντα που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την Ingredio, μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή για την επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα. Η εφαρμογή μας λειτουργεί σε όλο τον κόσμο για χημικά συστατικά στα Αγγλικά. Οι πληροφορίες που παρέχουμε είναι δημόσιες, επιστημονικά εμπεριστατωμένες και προέρχονται από τη βάση δεδομένων CosIng  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Pubchem των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ» λέει η κ. Κούρνια.
Οι πληροφορίες που παρέχει στους καταναλωτές η Ingredio είναι εντελώς δωρεάν. Για το σκοπό αυτό η ομάδα έχει ξεκινήσει μια  crowdfunding καμπάνια και ελπίζει ο κόσμος να στηρίξει το εγχείρημά
Χρήσιμο εργαλείο
Πόσο σημαντικό όμως είναι να γνωρίζει ο κόσμος τα συστατικά των προϊόντων που καταναλώνει; «Τα πρόσθετα χημικά συστατικά σε καλλυντικά και τρόφιμα ενώ έχουν βελτιώσει παρά πολύ την ποιότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, έχουν εγείρει και υποψίες ότι μπορεί  να συμμετέχουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος αλλά και σε αλλεργίες. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, πως όλα τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν μία κατηγορία χημικών (νιτρικά ή νιτρώδη) τα οποία έχουν χαρακτηριστεί Καρκινογόνα Τύπου 1 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;  Προσωπικά βρίσκω το γεγονός ότι οι καταναλωτές δεν είναι ενημερωμένοι εμπεριστατωμένα για τέτοια θέματα πολύ ανησυχητικό. Yπάρχει δυστυχώς πληθώρα από ανακριβείς και μη επιστημονικές πληροφορίες στο διαδίκτυο που μπερδεύουν τον καταναλωτή. Για να ενημερώσουμε σωστά, εύκολα και άμεσα τον καταναλωτή, δημιουργήσαμε την Ingredio, μία εφαρμογή απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένη» καταλήγει η κ. Κούρνια.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.