, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Τεχνολογικό συνέδριο σήμερα στο ΑΠΘ

Διεθνές Συνέδριο στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Δομικών Ατελειών των Προηγμένων Ημιαγωγών EDS-2012 θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 24 έως και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Porto Palace. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Ιουνίου και ώρα 18.15.  Η σειρά των συνεδρίων EDS θεωρείται θεσμός σε διεθνές επίπεδο και αποτελεί ένα επιστημονικό γεγονός όπου παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που σχετίζονται με τις ιδιότητες των ημιαγωγών και καινοτόμων ημιαγωγικών διατάξεων ηλεκτρονικής και οπτοηλεκτρονικής.
Πρόκειται για έναν τομέα υψηλής επιστημονικής σημασίας και τεχνολογικής προτεραιότητας, με μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.  Όπως εξηγεί η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕDS-2012, Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Φιλομήλα Κομνηνού «Το Συνέδριο εντάσσεται στη σειρά διεθνών συνεδρίων που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια, από το 1978 έως σήμερα. Τα προηγούμενα συνέδρια διοργανώθηκαν στη Γερμανία, στην Πολωνία, στη Γαλλία, στη Μεγ. Βρετανία, στη Ρωσία και στην Ιταλία. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνέχεια του EDS 2010 που έγινε στην Αγγλία, στο University of Sussex».
Το πρόγραμμα του Διεθνούς Συνέδριου περί των Εκτεταμένων Ατελειών στους Ημιαγωγούς (Extended Defects in Semiconductors – EDS 2012) περιλαμβάνει ανακοινώσεις ερευνών σε θέματα αιχμής: λεπτά υμένια και ετεροδομές, νανοδομές όπως κβαντικά φρέατα, κβαντικές τελείες και νανοσύρματα, διεπιφάνειες, φυσικές ιδιότητες των ατελειών δομής και αλληλεπιδράσεις καθώς και προσομοιώσεις και προηγμένες τεχνικές χαρακτηρισμού.  Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στον τομέα αυτόν η ελληνική επιστημονική κοινότητα επιδεικνύει αξιόλογη διεθνή δραστηριότητα. Επιπλέον, η ανάθεση από τη διεθνή επιστημονική επιτροπή της προεδρίας του EDS 2012 στο Α.Π.Θ. θα συμβάλλει στην προβολή της έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα από πανεπιστήμια, δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της νανοτεχνολογίας.
Το ΕDS 2012 έχει προσελκύσει επιστήμονες διεθνούς κύρους οι οποίοι θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα των ερευνών τους, θα αλληλεπιδράσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό πεδίο.
Το EDS 2012 τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.  Οι περιλήψεις των ανακοινώσεων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: http://eds-2012.physics.auth.gr