, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Με νταλίκες μεταφέρει η Amazon τα ογκώδη δεδομένα

Αν θέλετε να ανεβάσετε τα δεδομένα σας στο cloud, το ταχύτερο μέσο δεν είναι οι οπτικές ίνες. Είναι ένα θηρίο που κινείται με 18 ρόδες.
Ο γίγαντας των ηλεκτρονικών πωλήσεων Amazon, o οποίος προσφέρει και υπηρεσίες cloud για επιχειρήσεις, παρουσίασε μια νταλίκα που πηγαίνει στο χώρο του πελάτη για να παραλάβει μεγάλους όγκους δεδομένων -τόσο μεγάλους που η μετάδοσή τους μέσω δικτυακών συνδέσεων θα ήταν χρονοβόρα και ασύμφορη.
Οι σκληροί δίσκοι που μεταφέρει η νταλίκα «Snowmobile» μπορούν να αποθηκεύσουν μέχρι 100 petabyte δεδομένων, ή 100.000 terabyte. Συγκριτικά, ολόκληρο το Internet Archive, ένας οργανισμός που συλλέγει αντίγραφα δικτυακών τόπων και άλλου περιεχομένου, έχει αποθηκεύσει ως σήμερα μόλις 18 petabyte.
Ακόμα και με μια υπερταχεία δικτυακή σύνδεση του 1 gigabit/sec, επισημαίνει το περιοδικό Wired, για να ανεβάσει κανείς 100 petabyte στο Διαδίκτυο θα χρειαζόταν πάνω από 28 χρόνια.
Αν όμως θεωρήσει κανείς ότι η νταλίκα της Amazon χρειάζεται 45 ώρες για να ταξιδέψει από το Σαν Φρανσίσκο στη Νέα Υόρκη, με μέση ταχύτητα λίγο πάνω από τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων φτάνει το αστρονομικό νούμερο των 4.970 gigabit/sec.
Αυτός ο υπολογισμός πάντως δεν λαμβάνει το χρόνο που απαιτείται για να φορτώσει κανείς την νταλίκα -περίπου δέκα μέρες, σύμφωνα με την Amazon. Άλλο τόσο χρειάζεται για να ξεφορτώσει η νταλίκα το φορτίο της στο cloud.
Τo Snowmobile έρχεται να συμπληρώσει την υπηρεσία Snowball, στην οποία ο πελάτης παραλαμβάνει μια συσκευή της Amazon χωρητικότητας 80 terabyte, φορτώνει τα δεδομένα του και τη στέλνει πίσω στην Amazon για να τα ανεβάσει στο cloud.
Στην εποχή των big data, όμως, 80 terabyte δεν είναι πια αρκετά.in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.