, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μια συλλογή επίπλων από άλλο… πλανήτη

Μια νέα συλλογή επίπλων που θα λανσάρει η IKEA το 2019 έρχεται πραγματικά από άλλο κόσμο: η σουηδική εταιρεία συνεργάζεται με τη NASA για το σχεδιασμό επίπλων που εξοικονομούν χώρο τόσο εδώ όσο και στις μελλοντικές αποικίες στον Άρη.
Η απίθανη συνεργασία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την Ημέρα Δημοκρατικού Ντιζάιν που διοργανώνει κάθε χρόνο η IKEA στην έδρα της στο Έλμχουλτ της Σουηδίας, αναφέρει το Dezeen.com.
Βασικό κίνητρο φαίνεται πως ήταν οι αλλαγές που φέρνει η αστυφιλία. «Στις διαστημικές πτήσεις, η διαβίωση σε μικρούς χώρους ήταν ανέκαθεν μια πραγματικότητα» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις πόλεις από ό,τι στην ύπαιθρο, και σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 70% το 2050. Οι αστικές προκλήσεις όπως οι μικροί χώροι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο σπίτι».
Η συνεργασία χωρίζεται σε δύο μέρη: σε πρώτη φάση, η IKEA θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα της NASA και του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία για τις ανάγκες μιας επανδρωμένης, τριετούς αποστολής στον Άρη. Η εταιρεία θα αξιοποιήσει τις πληροφορίες που θα προκύψουν για την ανάπτυξη «προϊόντων και μεθόδων για την καθημερινή ζωή». Τα έπιπλα της «περίεργης διαστημικής συλλογής» θα φτάσουν στα ράφια το 2019.
Δεύτερον, η IKEA «θα εξετάσει το εσωτερικό του χώρου διαμονής που σχεδιάζει να δημιουργήσει η NASA στον Άρη και θα συμβάλει στην ανάπτυξη αυτού του χώρου με την εμπειρία και τη γνώση της για το τι κάνει ένα σπίτι να προσφέρει την αίσθηση του σπιτιού, ακόμα κι αν βρίσκεται στον Άρη.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα δούμε βιβλιοθήκες Billy και τραπεζάκια Lack στο Διάστημα; Μάλλον όχι: «η συνεργασία αυτή δεν είναι για να πάει η IKEA στον Άρη» λέει ο Μάικλ Νίκολιτς, επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος στο ΙΚΕΑ Range and Supply.
«Όταν σχεδιάζεις για τη ζωή σε ένα διαστημικό σκάφος ή στην επιφάνεια του Άρη, πρέπει να είσαι δημιουργικός αλλά ακριβής, να βρεις νέες χρήσεις για παλιά αντικείμενα και να σκεφτείς καλά το θέμα της βιωσιμότητας. Με την αστικοποίηση και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις εδώ στη Γη, πρέπει να κάνουμε το ίδιο».
Για να σχηματίσει εικόνα από πρώτο χέρι, ομάδα της IKEA πέρασε τρεις μέρες στο MDRS Habitat στη Γιούτα, ένα κλειστό περιβάλλον στο οποίο επίδοξοι αστροναύτες κάνουν πρόβα για μακρόχρονες αποστολές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.