11:20, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

5G : H επόμενη γενιά των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας

«Επανάσταση» θεωρείται ότι θα φέρει η επόμενη γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας καθώς, μέσω αυτής, μπορεί επιτευχθεί η διασύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών. Το 5G δεν διαθέτει μόνο μεγαλύτερες ταχύτητες (έως 10 Gbps) αλλά έχει και τη δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών (1 εκατ. ανά τετρ. χιλιόμετρο), γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα και προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία στους χρήστες. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του GSM Association (GSMA), μέχρι το 2025 θα υπάρχουν περίπου 1,1 δισ. συνδέσεις 5G σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα πρώτα 5G δίκτυα δεν αναμένεται να είναι έτοιμα άμεσα, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες. Το 2018 αναμένεται να δούμε τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα σε Κορέα (SK Telecom) και Ηνωμένες Πολιτείες (Verizon), ενώ η KΤ Telecom θέλει να είναι εκείνη που θα λανσάρει πρώτη εμπορικά υπηρεσίες του 5G το 2019, στην Κορέα όπου διοργανώνονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως υπάρχουν συνολικά 8 δισ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων 1,7 δισ. αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων 4G.