Dacia Duster 1.5 dCi: Καλό, αλλά χρειάζεται χρόνο για να πείσει…
Η προκατάληψη του παρελθόντος δεν ξεπερνιέται με ένα καλό μοντέλο, ούτε γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Ειδικά όταν η αγορά του καινούργιου Ι.Χ. σήμερα θέλει ηρεμία και αρκετή μελέτη, αφού η οικονομία –τουλάχιστον στη χώρα μας– πάει από το κακό στο χειρότερο.
Η Dacia θα χρειασθεί αρκετά χρόνια για να πείσει την ευρωπαϊκή αγορά ότι τα σημερινά της αυτοκίνητα δεν έχουν καμιά σχέση με τα ρουμάνικα του παρελθόντος.
Δοκίμασα το Dacia Duster 1.5 dCi όχι στην έκδοση 4×4 αλλά 4×2, με κινητήρα Euro 6, που αποδίδει 110 ίππους, ενώ το κιβώτιο του είναι μηχανικό 6 σχέσεων.
Η τιμή του είναι 18.450 ευρώ. Μπορεί να σας φαίνεται υψηλή, αλλά μάλλον λογική ακούγεται.
Οι Γάλλοι της Renault, οι οποίοι έχουν την ευθύνη των Dacia, ποντάρουν σε αυτή την έκδοση του crossover. Και ποντάρουν γιατί υποστηρίζουν ότι το αυτοκίνητο που μπορεί να κινηθεί άνετα στο χωματόδρομο δεν υστερεί σε τίποτα από τον ανταγωνισμό.
Η ρουμανογαλλική συμμαχία ξεκίνησε την αναβάθμιση της αυτοκινητοβιομηχανίας της Dacia.
Μεγάλο βάρος ρίχνει στο νέο Duster, το οποίο μπορείτε να το βρείτε με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου σε δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις.
Κάθε Duster διαφέρει ανάλογα με την έκδοση. Η σιλουέτα του είναι «φρέσκια» και οι ομοιότητες είναι στη μάσκα, στους φουσκωτούς θόλους και στα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω.
Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, αναβαθμισμένο είναι το εσωτερικό. Οι Γάλλοι ζήτησαν να βάλουν δερμάτινες «πινελιές» στο τιμόνι και στον λεβιέ. Ωστόσο, τα υλικά χωρίς να είναι αντιαισθητικά, είναι «σκληρά».
Ο οδηγός δεν θα γκρινιάξει. Με το σύστημα πολυμέσων MEDIA NAV, που βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό, έχει στη διάθεσή του μια οθόνη αφής 7 ίντσων με ενσωματωμένο το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Τα άλλα, όπως η λειτουργία Βluetooth για hands free, ή οι τηλεφωνικές κλήσεις ή ακόμη και η θύρα USB για σύνδεση με smartphone ή φορητή συσκευή ήχου, είναι κάτι που λίγο ενδιαφέρει τον οδηγό. Αυτά τα αξεσουάρ ενδιαφέρουν, κυρίως, τους συνεπιβάτες.
Βολευτήκαμε εύκολα τέσσερα άτομα στο μεγάλο crossover και ξεκινήσαμε για το Ναύπλιο. Η θέση οδήγησης αρκετά καλή και αναπαυτική, με καλή ορατότητα.
Θεωρώ λάθος το γεγονός ότι η ρύθμιση του τιμονιού γίνεται μόνο καθ’ ύψος.
Λιτό στον εξωτερικό σχεδιασμό, αλλά άνετο εσωτερικά και αξιόπιστο στον δρόμο. Κινηθήκαμε με 130 χιλιόμετρα στην εθνική οδό και το Duster δεν έδειξε σημάδια κούρασης ούτε στα ανηφορικά κομμάτια. Οι 110 ίπποι κάνουν καλή δουλειά. Τα 260 Nm ροπής /1.750 σαλ. είναι ικανοποιητικά. Την ώρα που οδηγούσα, αρκετές φορές τα μάτια μου έπεσαν στον διακόπτη ECO, ενώ υπάρχει και ένδειξη για προτεινόμενη ταχύτητα (καλό γι’ αυτούς που δεν έχουν αίσθηση των στροφών του κινητήρα).
Το Duster 4×2 έχει μήκος 4.315 εκ., πλάτος 1.822 εκ. και ύψος 1.695 εκ. Η απόσταση από το έδαφος είναι αρκετά ικανοποιητική (210), με γωνία προσέγγισης 30 μοίρες. Το μεταξόνιό του είναι 2.673 εκ. Η τελική ταχύτητα, σύμφωνα με το εργοστάσιο, αγγίζει τα 169 χιλιόμετρα και η επιτάχυνση από 0-100 είναι 11,8 δευτερόλεπτα. Το αυτοκίνητο «πατάει» σε τροχούς 16 ιντσών με ζάντες αλουμινίου.
Η κατανάλωση (εργοστασιακή μέτρηση) είναι 4,4 μικρός κύκλος. Η ένδειξη του «δικού» μας Duster έδειξε 6,3 λίτρα.
Μου άρεσε ιδιαίτερα η οδήγηση σε χωμάτινες διαδρομές. Παρά το γεγονός ότι η κίνηση ήταν μόνο στους δύο τροχούς, το Duster δεν με προβλημάτισε. Ούτε από πλευράς κραδασμών, αλλά ούτε από τη μαλακή του ανάρτηση. Η μαλακή ανάρτηση δικαιολογεί τις κλίσεις του αμαξώματος, που όμως δεν τρομάζουν.
Στον βασικό του εξοπλισμό έχει μετωπικούς αερόσακους για τον οδηγό και τον συνοδηγό, ενώ υπάρχουν και αερόσακοι πλευρικοί εμπρός, για την προφύλαξη του κεφαλιού και του θώρακα. Υπάρχει επίσης ABS με EBV και AFU. To ESR και το ASR ελέγχουν ηλεκτρονικά την ευστάθεια του Duster. Το σύστημα διεύθυνσης είναι με υδραυλική υποβοήθηση.
Τα παράθυρα μπροστά και πίσω είναι ηλεκτρικά, ενώ ηλεκτρικά ρυθμίζονται οι εξωτερικοί καθρέφτες, οι οποίοι είναι και θερμαινόμενοι.
Το πορτμπαγκάζ είναι 475 λίτρων, ενώ με κατεβασμένα τα καθίσματα αυξάνεται σε 1.636 λίτρα.
H Kosmocar παρουσίασε το νέο της «παιδί»
Από την 1η Ιουνίου η Kosmocar αντιπροσωπεύει στη χώρα μας και τη Skoda.
Η επίσημη ανακοίνωση έγινε προ ημερών στη Γλυφάδα.
Τη νέα στρατηγική της εταιρείας στην ελληνική αγορά ανέλυσε σε ειδική τελετή ο Aντρέας Χαλμπές, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ.
Τώρα η Skoda θα είναι κάτω από την «ομπρέλα» της Kosmocar, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες «έστηνε» το νέο της στρατηγείο.
Η Skoda μοιράζεται τεχνολογία αλλά και τεχνογνωσία με τις άλλες μάρκες του Ομίλου VW (Audi, Volkswagen, που και αυτές αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα από την Kosmocar).
Μέχρι το τέλος του 2017, η Skoda θα έχει παρουσιάσει πέντε νέα μοντέλα (καινούργια και facelift).
Το πρώτο αυτοκίνητο που θα έρθει στη χώρα μας είναι η «ναυαρχίδα» της Skoda, το νέο Superb. Θα έχει κινητήρες TSI στα 1.400 κ.εκ. με 125 ίππους και TDI στα 1.600 με 120 και σε 2λιτρο με 150 και 190 ίππους.
Νέος κινητήρας βενζίνης turbo από τη SsangYong
Στην 38η Διεθνή Έκθεση Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών και Πράσινης Ενέργειας που έγινε στη Ν. Κορέα, η SsangYong παρουσίασε έναν καινούριο κινητήρα βενζίνης 2,0 λίτρων με turbo και τεχνολογία άμεσου ψεκασμού φτωχού μείγματος (lean-burn).
Στη Διεθνή Έκθεση η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε τη «ναυαρχίδα» της, το πολυτελές σεντάν Chairman W, εξοπλισμένο με έναν νέο κινητήρα υψηλής απόδοσης (DGI Turbo). Πρόκειται για έναν κινητήρα βενζίνης, χωρητικότητας 2,0 λίτρων, με turbo και τεχνολογία άμεσου ψεκασμού φτωχού μείγματος καυσίμου, ο οποίος επιδεικνύει καλύτερη απόδοση και κατά 20% χαμηλότερους ρύπους από τον 3,2 κινητήρα βενζίνης που εξοπλίζει τώρα το Chairman W, εν προκειμένω. Ο νέος κινητήρας αναμένεται να εξοπλίζει το νέο SsangYong Rexton, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Σαλόνι του Παρισιού τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και θα κυκλοφορήσει εντός του 2017.
H SsangYong εξελίσσει αυτήν τη, φιλική προς το περιβάλλον, τεχνολογία κινητήρων ως μέρος ενός εθνικού πρότζεκτ του υπουργείου Περιβάλλοντος της Κορέας, με σκοπό τον περιορισμό των ρύπων και την αύξηση της απόδοσης. Παράλληλα, εξελίσσει και ένα ηλεκτρικό όχημα με σύστημα επέκτασης της αυτονομίας (EVR).