16:12, Τετάρτη
10 Αυγούστου 2022

Δείτε ποιες εταιρείες στο Facebook χρησιμοποιούν τα προσωπικά σας στοιχεία και μάθετε πώς να τις σταματήσετε

o-FACEBOOK-ADS-570Πότε ήταν η τελευταία φορά που μπήκατε στο Facebook; Πριν πέντε λεπτά; Μήπως το έχετε ανοιχτό στο διπλανό παράθυρο αυτή τη στιγμή; Για την ακρίβεια, μήπως βρήκατε αυτό το κείμενο από το Facebook;
Δεν είναι μυστικό πως το Facebook αποτελεί το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, ούτε ότι πλέον το χρησιμοποιεί μέχρι και η 70 χρονών θεία μας. Είναι, αναμφισβήτητα, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει άπλετη διασκέδαση και ενημέρωση ενώ αποτελεί και πρώτης τάξεως ασχολία για να «σκοτώσεις» το χρόνο σου -παίζοντας παιχνίδια, για παράδειγμα, ή κάνοντας κουίζ.
Αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό ωστόσο, τουλάχιστον στην πλειονότητα των χρηστών του, είναι πως το Facebook δίνει σε πολλές, πάρα πολλές εταιρείες έναν τρομερά μεγάλο αριθμό προσωπικών σου πληροφοριών κάθε φορά που κατεβάζεις μια εφαρμογή, παίζεις ένα παιχνίδι, κάνεις ένα τεστ ή απλά μπαίνεις σε μια άλλη πλατφόρμα οποιουδήποτε είδους χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σου στο Facebook. Ακούγεται τρομακτικό; Περιμένετε γιατί γίνεται ακόμα καλύτερο: αν μοιράζεσαι πληροφορίες με τους φίλους σου στο Facebook (κάτι που κάνουμε όλοι, δηλαδή), τότε οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν εκείνοι αποκτούν αυτόματα πρόσβαση στα προσωπικά σου στοιχεία.
Ναι, τώρα είναι όντως τρομακτικό.
Τα καλά νέα είναι πως το Facebook άλλαξε πρόσφατα τις ρυθμίσεις του και πλέον ο χρήστης έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αφαιρέσει την επιλογή παρακολούθησης του προφίλ του από εταιρείες αλλά και να δει την λίστα με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ήδη τα στοιχεία του και να την διαμορφώσει αναλόγως, είτε περιορίζοντας τα στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιεί η εκάστοτε εταιρεία, είτε να τη διαγράψει εντελώς.
Ο Business Insider, για να κάνει τη ζωή των απανταχού χρηστών Facebook πιο εύκολη, παρουσίασε τη διαδικασία βήμα-βήμα με τα ανάλογα screen shots, τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω για να μάθετε πώς να διώξετε τις εταιρίες από το προφίλ σας.

  • 1
    Business Insider
    Αρχικά, για να σταματήσετε την μελλοντική παρακολούθηση του προφίλ σας από διαφημίσεις, πατήστε το βελάκι στην πάνω δεξιά γωνία της σελίδας σας στο Facebook.
  • 2
    Business Insider
    Πηγαίνετε στο Settings.
  • 3
    Business Insider
    Πατήστε το κουμπί Ads (μπορεί να ονομάζεται και Adverts).
  • 4
    Business Insider
    Σε κάθε ένα από τα τρία επί μέρους κομμάτια του Ads, πατήστε Edit.
  • 5
    Business Insider
    Μέσα στο menu του Edit θα δείτε πώς χρησιμοποιείται το Facebook ID σας σε διαφημίσεις που βλέπουν οι φίλοι σας. Το Facebook σας δίνει ένα υποθετικό παράδειγμα με μια διαφήμιση του Jasper’s Market, αλλά στη θέση του μπορεί να είναι οποιαδήποτε εταιρεία στην οποία έχετε κάνει like στη σελίδα της στο παρελθόν.
  • 6
    Business Insider
    Για να το αλλάξετε αυτό, απλά πηγαίνετε στο κουτάκι κάτω από το παράδειγμα που σας αφήνει να επιλέξετε ποιος θα βλέπει το όνομά σας σε αυτές τις διαφημίσεις και επιλέξτε «No one».
  • 7
    Business Insider
    Για να απενεργοποιήσετε τις εφαρμογές, χρειάζεται λίγο περισσότερο ψάξιμο. Αρχικά, πατήστε στο «λουκέτο» στην πάνω δεξιά γωνία της σελίδας σας στο Facebook.
  • 8
    Business Insider
    Πατήστε το See More Settings.
  • 9
    Business Insider
    Μόλις μπείτε στο Settings, πατήστε το Apps.
  • 10
    Business Insider
    Εκεί θα σας εμφανιστεί η λίστα με όλες τις εταιρικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν στοιχεία σας από το Facebook. Μην σοκαριστείτε, μπορεί να είναι πάρα πολλές. Μην ξεχάσετε να πατήσετε το «show all» για να τις δείτε όλες.
  • 11
    Business Insider
    Πηγαίνετε σε κάθε εφαρμογή ξεχωριστά και επιλέξτε τι θέλετε να κάνετε με αυτή. Με το «μολύβι» μπορείτε να επιλέξετε ποια στοιχεία σας θέλετε να χρησιμοποιεί αυτή η εφαρμογή, ενώ με το «Χ» μπορείτε να τη σβήσετε τελείως και να της απαγορεύσετε την πρόσβαση στο προφίλ σας.
  • 12
    Business Insider
    Έπειτα κατεβείτε λίγο πιο κάτω στο Apps του Settings (εκεί που είστε ήδη δηλαδή). Έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τις λειτουργίες όπως επιθυμείτε, είτε όσον αφορά στις εφαρμογές και τα παιχνίδια είτε στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι φίλοι σας, όλα εκ των οποίων χρησιμοποιούν στοιχεία από το προφίλ σας.
  • 13
    Business Insider

 

  • Μέσα στο «Apps Others Use» θα δείτε όλα τα προσωπικά σας στοιχεία που έχετε αφήσει αφύλακτα και μπορούν να δουν τόσο οι φίλοι σας όσο και οι εταιρικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν. Ξανά, μην τρομάξετε, μπορεί να είναι πολλά. Απενεργοποιήστε όσα κουτάκια θέλετε (ιδανικά, όλα) και πλέον τα προσωπικά στοιχεία σας θα είναι προφυλαγμένα. .huffingtonpost.gr