20:00, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Έπεσε από το βάθρο της η Apple στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών

laptopΗ Lenovo πέρασε στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών, αποκαθηλώνοντας την Apple. Η κινεζική εταιρία πούλησε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, 240.000 PCs περισσότερα από την αμερικανική ανταγωνίστριά της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, η Lenovo απέσπασε την πρώτη θέση στη διεθνή αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών (desktops, notebooks and tablets) το 2ο τρίμηνο του 2015, πωλώντας λίγο λιγότερα από 16 εκατομμύρια PCs, γεγονός που της εξασφάλισε μερίδιο αγοράς 15%.
Τα στοιχεία της Canalys δείχνουν ότι οι συνολικές πωλήσεις της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών υποχώρησαν κατά 12%, σε ετήσια βάση, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κατερχόμενες στα 109,2 εκατ. συσκευές, με τις υποκατηγορίες των επιτραπέζιων PCs, των notebooks και των tablets να καταγράφουν διψήφια ποσοστά μείωσης.
Οι Apple, HP και Dell ακολούθησαν τη Lenovo, βελτιώνοντας τα μερίδια τους στη φθίνουσα αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από την πλευρά της, η Samsung, η οποία συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των «ισχυρών» της παγκόσμιας αγοράς, είδε το μερίδιο της να υποχωρεί, κυρίως, ως αποτέλεσμα των επιβραδυνόμενων πωλήσεων στον τομέα των tablets.
Η αμερικανική επιχείρηση παραμένει εξαρτημένη από τις παγκόσμιες πτωτικές τάσεις της αγοράς των tablets, που βρίσκεται σε πτώση εδώ και τρία συνεχή τρίμηνα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πωλήσεις της «ναυαρχίδας» της Apple στο συγκεκριμένο τομέα, το iPad, κατήλθαν σε 10,9 εκατ. συσκευές το εξεταζόμενο διάστημα, αντιπροσωπεύοντας το 70% των παγκόσμιων πωλήσεων PCs της αμερικανικής εταιρείας, ευρισκόμενες σε συνεχή πτώση από το 4ο τρίμηνο του 2013. Οι αναλυτές αναφέρουν για την κινεζική Lenovo ότι ελέγχει το 30% της κινεζικής αγοράς των PCs.
 
protothema.gr