22:08, Πέμπτη
18 Αυγούστου 2022

Facebook… σκύλων made in Thessaloniki

του Βαγγέλη Στολάκη
 
«Το σκυλάκι σας έχει… facebook κι αν ναι, ποιο είναι για να το κάνουμε add»; Κι αν αυτή η ερώτηση σας θυμίζει σκηνή από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας ή εικόνα από το… μέλλον, κάνετε λάθος! Πλέον οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από μια καινοτομική πλατφόρμα made in Thessaloniki.
Ο λόγος για το DOGGO, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνεται αποκλειστικά σε σκυλάκια και τους ιδιοκτήτες τους και στόχο έχει να φέρει σε επαφή το ένα με το άλλο. Παρέχει στους χρήστες του επίσης χρήσιμες πληροφορίες για περιοχές που διαθέτουν χώρους πρασίνου στα μεγάλα αστικά κέντρα, pet friendly καταστήματα, παραλίες όπου μπορούν αυτά να κολυμπήσουν αλλά και πληροφορίες σχετικές με κτηνιατρεία, pet shops και μέρη που πρέπει να αποφύγουν γιατί είναι επικίνδυνα.
Πίσω από το DOGGO βρίσκονται τρεις νέοι άνθρωποι: η Αναστασία Παναγιωτοπούλου, η Ειρήνη Χατζοπούλου και ο Κώστας Παχατουρίδης. Όπως εξηγεί στην Karfitsa η Founder & Managing Director του doggo.gr: «Το DOGGO είναι ένα χρήσιμο πολυεργαλείο για έναν ιδιοκτήτη σκύλου. Προσφέρει κοινωνική δικτύωση στο κατοικίδιό του και τον ίδιο αλλά και πολλαπλή πληροφόρηση σε έναν πανελλαδικό χάρτη». Η ιδέα προέκυψε το 2015 αλλά πήρε σάρκα και οστά ένα χρόνο αργότερα. Από το 2016 μέχρι σήμερα το DOGGO διαθέτει περισσότερα από πέντε χιλιάδες ενεργά προφίλ. Στο προφίλ κάθε σκύλου υπάρχουν πληροφορίες για το όνομα, τη ράτσα, την ηλικία, το χρώμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σκύλου. Με αυτά τα στοιχεία ένα προφίλ είναι έτοιμο και ο χρήστης μπορεί να ξεναγηθεί στο χάρτη της Ελλάδας όπου θα βρει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος για ένα σκύλο.
 
«Είμαστε… σκυλογονείς και οι τρεις. Δεν μπορούσαμε να βρούμε άλλα σκυλάκια ή πάρκα για τους φίλους μας. Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή που θα εντόπιζε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων και κατ’ επέκταση τους σκύλους για να μπορούμε να διοργανώνουμε κοινές δράσεις, κοινές βόλτες κ.α.» λέει η κ. Παναγιωτοπούλου. «Το DOGGO πλέον είναι ένα εργαλείο, μια πλατφόρμα αποκλειστικά αφιερωμένη στα αγαπημένα μας σκυλάκια, ενώ το πιο σημαντικό είναι πως αποτελεί ένα μοχλό μέσω του οποίου μπορούμε να συμβάλλουμε με τη σειρά μας στο ζήτημα των αδέσποτων πανελλαδικά» συμπληρώνει η κ. Παναγιωτοπούλου.
Πως λειτουργεί;
Η χρήση της εφαρμογής είναι δωρεάν. Πρόκειται για application που λειτουργεί τόσο σε περιβάλλον ANDROID όσο και σε περιβάλλον IOS.
Πως λειτουργεί όμως; «Κατεβάζεις την εφαρμογή στο κινητό σου και απευθείας μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του σκύλου σου βάζοντας όσα χαρακτηριστικά εσύ επιθυμείς. Στη συνέχεια έχοντας ανοιχτή τη λειτουργία GPS δηλώνεις το στίγμα σου ανάλογα με την περιοχή την οποία βρίσκεσαι εσύ και ο τετράποδος κολλητός σου. Είσαι πλέον ελεύθερος να γνωρίσεις τους καλύτερους φίλους του κατοικίδιου σου για τις πιο παιχνιδιάρικες βόλτες που θα κάνετε ποτέ. Η όλη λογική προσομοιάζει ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης για σκύλους αφού υπάρχει η δυνατότητα να προσθέτετε και να αφαιρείτε φίλους αλλά και να κάνετε chat. Μια ειδική λειτουργία που υπάρχει σε κάθε προφίλ σκύλου είναι ο «φάρος», ο οποίος όταν ενεργοποιηθεί δίνει σήμα στους υπόλοιπους χρήστες ότι το εν λόγω σκυλάκι χάθηκε, έτσι έχουν όλοι το νου τους. Tέλος, για αυτούς που δεν έχουν σκύλο αλλά ενδιαφέρονται για το DOGGO είναι η συμπλήρωση προφίλ ενός αδέσποτου στη γειτονιά τους, με σκοπό την προώθηση του σκύλου και την εύρεση ενός παντοτινού σπιτιού» αναφέρει η κ. Παναγιωτοπούλου.

Εκτός από χρήσιμες πληροφορίες οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν νέα και εξελίξεις από την… εφημερίδα για τετράποδα που ανανεώνεται συνεχώς.
Αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετώπισε η ίδια και η ομάδα της η κ. Παναγιωτοπούλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην δυσκολία εύρεσης χρηματοδότη, πρόβλημα που επίσης αντιμετωπίζουν εκατοντάδες start up εταιρίες στην Ελλάδα.