, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Facebook: «Στα σκαριά» η τεχνολογία που θα επιτρέπει την πληκτρολόγηση απευθείας από τον εγκέφαλο

To Facebook αποκάλυψε για πρώτη φορά τι «μαγειρεύει» από πέρυσι μια μυστική ομάδα ερευνητών του: αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν κείμενα, όπως SMS και e-mails, με τον νου τους και όχι με τα χέρια τους. Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια ενός λογισμικού «σιωπηλής ομιλίας», οι άνθρωποι θα μπορούν να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ήδη τα έως τώρα πειράματα στην μυστικοπαθή μονάδα Building 8 (Κτίριο 8) έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, που θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φθάσει τις 100 λέξεις το λεπτό.
«Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να πληκτρολογήσετε απευθείας από τον εγκέφαλό σας;» ρώτησε η Ρεγγίνα Ντάγκαν, η οποία διαχειρίζεται το μυστικό τμήμα του Facebook, το Building 8, κατά τη διάρκεια συνεδρίου την Τετάρτη.
Το Building 8 εργάζεται εδώ και αρκετούς μήνες σε μια “διεπαφή εγκεφάλου-ηλεκτρονικού υπολογιστή”, δήλωσε η ίδια. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις εργασίας για το Building 8 δείχνουν ότι η μονάδα μισθώνει μηχανικούς για ένα διετές πρόγραμμα, το οποίο «επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών (brain-computer interface)».
Η κα Ντάγκαν είπε στο πλήθος ότι δεν πρόκειται για την αποκρυπτογράφηση τυχαίων σκέψεων των ανθρώπων, τις οποίες το Facebook δεν έχει το δικαίωμα να «διαβάζει». Αντιθέτως, όπως τόνισε, το Facebook ελπίζει μόνο στο να ερμηνεύσει και να στείλει τις σκέψεις που οι άνθρωποι θα έλεγαν δυνατά ούτως ή άλλως.
«Λαμβάνετε πολλές φωτογραφίες, επιλέγετε να μοιραστείτε μερικές από αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, συμπληρώνοντας πως «ομοίως, έχετε πολλές σκέψεις, επιλέγετε να μοιραστείτε μερικές από αυτές».
Η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, υπογράμμισε, παρουσιάζοντας ένα βίντεο μιας γυναίκας που πάσχει από την ασθένεια Lou Gehrig ή ALS, η οποία είναι σε θέση να πληκτρολογήσει αργά με τον εγκέφαλό της ένα έργο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Θα μπορούσε επίσης να έχει ευρύτερες χρήσεις, όπως να επιτρέπει στους ανθρώπους να απαντούν σε κείμενα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να εξετάζουν τα τηλέφωνά τους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.