, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

H Κομισιόν ετοιμάζει «μεγάλο πρόστιμο» στη Google για το Android

google ipad web historyΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει εντολή στην Google να σταματήσει να δίνει οικονομικά κίνητρα προς τους κατασκευαστές τηλεφώνων για προεγκατάσταση του Android, ενώ αναμένεται να της επιβάλει μεγάλο πρόστιμο.
Η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να δώσει εντολή στην Google να σταματήσει να δίνει οικονομικά κίνητρα στους κατασκευαστές smartphones για να προεγκαθιστούν αποκλειστικά το Google Search στις συσκευές τους, ενώ προειδοποιεί την εταιρεία για μεγάλο πρόστιμο, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.
Το έγγραφο των περισσοτέρων από 150 σελίδων εστάλη την περασμένη εβδομάδα σε ενάγοντες, από τους οποίους ζητήθηκε feedback. Η Google έλαβε αντίγραφο τον Απρίλιο, στο οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android για να αποκλείσειτους ανταγωνιστές της.
Η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού στην κοινοποίηση αιτιάσεών της αναφέρει πως σχεδιάζει να ζητήσει από την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία να σταματήσει τις πληρωμές ή τις εκπτώσεις προς τις κατασκευάστριες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με αντάλλαγμα την προεγκατάσταση του Play Store με το Google Search.
Οι αρχές θέλουν επίσης να αποτρέψουν την Google από το να αναγκάζει τις εταιρείες κατασκευής smartphones να προεγκαθιστούν τα ιδιόκτητα apps της αν περιορίζουν την ικανότητα των συσκευών να χρησιμοποιούν ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Android.
Η Google «δεν μπορεί να τιμωρεί ή να απειλεί» εταιρείες για τη μη συμμόρφωση ως προς τους όρους της, αναφέρει το έγγραφο που έχει δει το Reuters.
Η έρευνα της Κομισιόν έρχεται κατόπιν αγωγής που κατέθεσε τον Μάρτιο του 2013 η FairSearch, ομάδα που στηρίζεται από εταιρείες που θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν έρχονται σε μειονεκτική θέση από την κυριαρχία στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.
Η Google θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόστιμο λόγω των αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2011 και συνεχίζονται μέχρι και τώρα, σύμφωνα με το έγγραφο.
«Η Κομισιόν σκοπεύει να ορίσει το πρόστιμο σε επίπεδο που θα είναι επαρκές ώστε να εξασφαλίσει την αποτροπή», αναφέρεται στο έγγραφο.
Το πρόστιμο θα μπορούσε να βασιστεί στα έσοδα που βγάζουν τα κλικς των ευρωπαίων χρηστών στο AdWords, τα αιτήματα για προϊόντα μέσω του Google search, τις αγορές app από το Play Store και τις in-app διαφημίσεις του AdMob.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ricardo Cardoso αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Google δεν έχει ακόμα απαντήσει σε αίτημα για σχόλιο.
Ξεχωριστά, η Κομισιόν ερευνά αν η Google ευνοεί τη δική της υπηρεσία αγορών έναντι των ανταγωνιστών, και δεν αποκλείεται να της επιβάλει πρόστιμο και σε αυτήν την περίπτωση.euro2day.gr