, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κάντο όπως… η Ιρλανδία

irlandia-thema-karfitsa
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί δίχως την καινοτομία και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς μετά τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος στόχος είναι η επιδότηση της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα σε καινοτόμες δραστηριότητες, κάτι που θα ανυψώσει τους οικονομικούς δείκτες αλλά και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Για την ώρα βέβαια τα νέα για την Ελλάδα δεν είναι και τόσο ευχάριστα σε αυτόν τον τομέα, κάτι που φάνηκε άλλωστε και στην παγκόσμια κατάταξη της χώρας μας στην ψηφιακή οικονομία, όπου υπήρχε μια πτώση που μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του World Economic Forum, όπως αυτή αποτυπώνεται στο «The Global Information Technology Report 2014», η Ελλάδα διολίσθησε δέκα θέσεις, σε σχέση με το 2013, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 3,95, όταν η προηγούμενη επίδοση της ήταν η 64η θέση μεταξύ 144 κρατών, με βαθμολογία 3,9. Την ίδια ώρα, χώρες της κρίσης όπως η Ιρλανδία, που αποχαιρέτησε το μνημόνιο τον περασμένο Δεκέμβριο, επένδυσαν με πολιτικές των κυβερνήσεων της στην ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στα οικονομικά βόρειας αυτής χώρας, την ώρα που η ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία μόλις που κατάφερε να βγει στις αγορές.
Το θαύμα της Ιρλανδίας και η Ελλάδα
Αν και η ιρλανδική αγορά εργασίας αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας όπως αυτή της Ελλάδας, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης της χώρας για χαμηλούς εταιρικούς φόρους έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες-«κολοσσούς» στην τεχνολογία και την πληροφορική να ιδρύσουν γραφεία στο Δουβλίνο, όπως αναφέρει το περιοδικό Forbes.
Γεγονός αναμενόμενο όταν ο εταιρικός φόρος παρουσιάζει σταθερότητα 12,5%, σε αντίθεση με χώρες όπως  οι ΗΠΑ (35%), η Γαλλία (33%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (24%) κάτι που έχει αναγκάσει εταιρείες όπως οι Google, Facebook, Apple, PayPal, Cisco, Dropbox και άλλες) να μετεγκαθίστανται στη χώρα και για το 2012 μόνο να έχουν δημιουργήσει 12.722 νέες θέσεις εργασίας.
«Η Ιρλανδία έχει άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Υπάρχει ανεπτυγμένο ένα σημαντικό κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, που είναι απόρροια της στρατηγικής των κυβερνήσεων της χώρας ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις. Η Ελλάδα από την άλλη δεν κάνει κάποιες κινήσεις σε αυτόν τον τομέα και φορολογικά, αλλά και σε επίπεδο κινήτρων και γραφειοκρατίας. Λόγω της γλώσσας και λόγω του περιβάλλοντος και της φορολογίας, έχει καταφέρει να γίνει ένα hot point της τεχνολογίας στην Ευρώπη», επισημαίνει στην «Κ» ο Σπύρος Ιγνατιάδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα μένει στις εξαγγελίες για ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας, αφού όπως λέει, υφίσταται ένας διογκωμένος δημόσιος τομέας που ζει εις βάρος του ιδιωτικού.
«Καλές είναι οι προσπάθειες για τα start up, ωστόσο εάν τα παιδιά που βγαίνουν τώρα στην αγορά, εάν δεν μπορούν να συνδυάσουν τις γνώσεις τους με την επιχειρηματικότητα δεν έχει κανένα νόημα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνατιάδης εξηγώντας μάλιστα ότι η ελληνική εκπαίδευση δεν συνδυάζει προς το παρών το «πάντρεμα» του marketing με την τεχνολογία.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος σε ερώτηση της «Κ» για την πτωτική πορεία της χώρας στον τομέα της καινοτομίας, επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία καθώς αναμένουμε την νέα προγραμματική περίοδο έως το 2020 όπου θα δοθεί έμφαση στις νέες τεχνολογίες».
Οι Έλληνες που… φεύγουν
Όπως είναι λογικό, αρκετοί είναι οι Έλληνες που επιλέγουν τη λύση του εξωτερικού για να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, ωστόσο συνειδητοποιούν ότι στην αλλοδαπή ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τη χώρα μας και οι απαιτήσεις πολύ μεγαλύτερες.
«Δυστυχώς, καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα μυαλά όπως συνηθίζουμε να λέμε. Μπορεί οι σχολές μας να βγάζουν αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι όμως όλοι καταρτισμένοι. Βλέπουν δηλαδή το γενικό και δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Λίγοι είναι αυτοί που βγαίνουν και έχουν γνώσεις προγραμματισμού που θα τους επιτρέψουν να μπουν άμεσα σε μία εταιρεία», τονίζει ο Σπύρος Ιγνατιάδης.
Ο Θωμάς Κούντης, είναι ένας από τους νέους που επέλεξαν να εργαστούν στον τεχνολογικό παράδεισο της Ιρλανδίας και να εγκατασταθούν στο Δουβλίνο. Όπως λέει ο Έλληνας προγραμματιστής, η νοοτροπία που επικρατεί στη μικρή αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενη χώρα του Βορρά είναι οι μεγάλες εργασιακές απαιτήσεις και ο μεγάλος ανταγωνισμός.
«Οι επιχειρήσεις εδώ έχουν περισσότερες θέσεις και θέλουν ανθρώπους που θα μπορούν να καλύψουν έναν τομέα καλύτερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την εξειδίκευση η οποία είναι ελλειμματική στην Ελλάδα αυτή σύμφωνα με τον κ. Κούντη βοηθάει αρκετά καθώς υφίστανται επιχειρήσεις όπως τα start ups «που αναζητούν ανθρώπους οι οποίοι θα φορέσουν το καπέλο για όλες τις δουλειές».
Σχετικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, εκεί υφίσταται ο προϋπολογισμός ώστε να προσλαμβάνονται άνθρωποι με μεγαλύτερη εξειδίκευση.
Η ζωή και η εργασία από την άλλη σε μια «μνημονιακή» χώρα όπως η Ιρλανδία, παρουσιάζει μεγάλες διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα. «Υπάρχει μεγάλη ανεργία, αν και ο κλάδος της πληροφορικής είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Υπάρχει βέβαια η γκρίνια για τις περικοπές αλλά δεν συγκρίνονται με τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα. Μάλιστα ο τύπος με δημοσιεύματα αναφέρει πολλές φορές την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή, ότι δηλαδή “ευτυχώς δεν φτάσαμε ως εκεί”», υποστηρίζει ο κ. Κούντης.
Μάλιστα, ο νεαρός προγραμματιστής επισημαίνει ότι μια χώρα όπως η Ιρλανδία δεν ενδείκνυται για εργασία σε όσους δεν θέλουν να στερηθούν τον ήλιο και την ξεγνοιασιά της Ελλάδας. «Δεν παύει να είναι ξενιτιά, αλλά δεν παύει να έχει την ποιότητα ζωής που μπορεί να αναζητά κάποιος. Επίσης δεν σημαίνει ότι κάποιος θα βρει δουλειά, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος καθώς κάποιος ανταγωνίζεται ολόκληρη την υφήλιο και όχι απλά τη Θεσσαλονίκη ή την Ελλάδα», εξηγεί ο Θωμάς Κούντης.

#Tags: Ελλάδα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.