11:22, Πέμπτη
06 Οκτωβρίου 2022

Μαθαίνοντας την τεχνολογία 5G πριν αυτή έρθει στην… Ελλάδα

Athens
To Πανεπιστήμιο Πειραιώς με την συνδρομή του Ερευνητικoύ Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, υποδέχεται στην Αθήνα το European Conference on Networks and Communications (EUCNC),  από τις 27 έως 30 Ιουνίου στο Divani Apollon Palace & Thalasso Hotel.
Το EUCNC2016 είναι ένα συνέδριο-θεσμός που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημαντικούς φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους, εγχώριους και διεθνείς. Φέτος, κλείνει τα 25 χρόνια και η ατζέντα του συνεδρίου καλύπτει κάθε πτυχή της θεματικής  The Dawn of 5G”. Η ανάπτυξη συστημάτων τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών 5G, για πιο γρήγορη, αποτελεσματικότερη, ασφαλέστερη και σταθερή διαδραστικότητα κατά τη χρήση του Internet, αφορά όχι μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά κυρίως στους επενδυτές και επαγγελματίες που ενδιαφέρονται, αφενός, να ενημερωθούν από την πηγή της έρευνας για τις τάσεις της αγοράς των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, αφετέρου, να γνωρίσουν νέες σχετικές εφαρμογές στην ψηφιακή οικονομία (π.χ. για έξυπνες πόλεις, νέα συστήματα βιομηχανικής παραγωγής, έξυπνα συστήματα ενέργειας, κλπ).  Η συγκεκριμένη θεματική άλλωστε βρίσκεται στον πυρήνα των στόχων της ΕΕ για την ανάπτυξη της καινοτομίας και των θέσεων εργασίας, και την επανατοποθέτησή της ως παγκόσμιο ηγέτη της έρευνας.
Κεντρικοί ομιλητές είναι καθιερωμένες παγκοσμίως προσωπικότητες, που εκπροσωπούν κορυφαίες εταιρίες (China Mobile, PSA  Peugeot Citroën Group, Qualcomm, OTE Group) και μοιράζονται με το ακροατήριο τα νεότερα των εξελίξεων, επενδύσεων και ευρημάτων τους. Αντίστοιχα, ως συντονιστές-ομιλητές δεκάδων παράλληλων εργαστηρίων, σεμινάρια, ειδικών συνεδριάσεων, και συζητήσεων αναλαμβάνουν κορυφαίοι επιστήμονες. Εκτός από την μοναδική ευκαιρία που έχουν οι συμμετέχοντες, να απευθύνουν ερωτήματα και να γνωρίσουν αυτήν την «φιλοξενούμενη κοινότητα» πρωτοπόρων, στο χώρο του συνεδρίου θα διεξάγεται και έκθεση, όπου θα παρέχεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό από τους εκθέτες.
Το γεγονός ότι το EuCNC2016 επιστρέφει στην Ελλάδα (με άλλες μορφές διοργάνωσης, φιλοξενήθηκε αντίστοιχα το 1998 στην Ρόδο, το 2002 στην Θεσσαλονίκη και το 2006 στην Μύκονο) έχει πολλαπλή σημασία. Αφενός, διότι πρόκειται για τον κορυφαίο επιστημονικό θεσμό της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα, αφετέρου διότι αναδεικνύεται η δυναμική των ελληνικών πανεπιστημίων και εταιριών στο να παραμένουν ανταγωνιστικά και στην πρώτη γραμμή της έρευνας.