, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

Μήπως παρακολουθούν τον υπολογιστή σας;

Στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε γύρω από την κατασκοπευτική δράση των μυστικών υπηρεσιών, η Διεθνής Αμνηστία έθεσε σε κυκλοφορία ένα νέο λογισμικό κατά της κατασκοπείας στο διαδίκτυο.

detekt

Το νέο πρόγραμμα με την ονομασία Detekt, που προέκυψε από τη συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας με άλλες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμεύει ως ανιχνευτής λογισμικού παρακολούθησης που έχει εισβάλει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή εν αγνοία του χρήστη.

Ο Ματίας Γιον, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, επισήμανε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία ότι «το Detekt προορίζεται κυρίως για ανθρώπους που απειλούνται πραγματικά, που η ζωή των ίδιων και της οικογένειάς τους διατρέχει κίνδυνο επειδή αγωνίζονται επί τόπου υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρειάζονται τη συνδρομή των σύγχρονων τεχνολογιών της Πληροφορικής. Ως εκ τούτου είναι καλό να έχουν ένα τέτοιο λογισμικό, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν την ύπαρξη ύποπτων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους».

Εργαλείο προσωρινής προστασίας
Ο Ματίας Γιον παραδέχεται ότι οι προγραμματιστές που σχεδιάζουν τα λογισμικά παρακολούθησης θα επιχειρήσουν να υπερβούν τα εμπόδια που θέτει το Detekt με πιο εξελιγμένα προγράμματα, όπως υπογραμμίζει όμως, «πρόκειται από την πλευρά μας για το πρώτο βήμα να κάνουμε πραγματικά κάτι εναντίον της κατασκοπείας, η οποία συμβάλλει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φυσικά και φοβόμαστε ότι οι εταιρείες που σχεδιάζουν τέτοια λογισμικά θα πάρουν αντίμετρα, αλλά θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της Κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε».

Διευκρινίζει ακόμη ότι ένα πρόγραμμα σαν το Detekt μπορεί να χρησιμεύσει μόνο ως εργαλείο προειδοποίησης και προσωρινής προστασίας των χρηστών.