, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Nέα λύση βρήκαν επιστήμονες για να καταμετρηθούν πτηνά

photo eurokinissi.gr

Οι επιστήμονες έχουν μια νέα λύση για την καταμέτρηση των απειλούμενων πτηνών – χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες από το διάστημα.
Μια ομάδα ερευνητών από τη British Antarctic Survey και το Μουσείο του Canterbury στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης μπορούν να δουν τα πουλιά, από το διάστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού “Ibis”.
Οι Albatross- μεγάλα, κυρίως λευκά, θαλάσσια πτηνά με ανοιχτές πτέρυγες έως 11 πόδια – είναι μία από τις πιο απειλούμενες ομάδες πτηνών στον κόσμο. Είναι δύσκολο να μελετηθούν, εν μέρει, επειδή αναπαράγονται σε απομακρυσμένα και απρόσιτα νησιά.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δορυφόροι έχουν χρησιμοποιηθεί για να μετρήσουν μεμονωμένα πτηνά, από το διάστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Aυτή η ομάδα μετρούσε το σύνολο των βόρειων ειδών βασιλικού Albatross σε μία και μοναδική εποχή αναπαραγωγής.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν τους Albatross χρησιμοποιώντας εικόνες από τον δορυφόρο WorldView-3, ο οποίος μπορεί να δει αντικείμενα μικρά έως 30 εκατοστά.Τα πουλιά εμφανίζονται ως λευκές τελείες στις δορυφορικές εικόνες.
“Μπορούμε να τα δούμε πραγματικά καλά”, δήλωσε στο CNNTech ο Peter Fretwell.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι λευκές κουκίδες είναι Albatross και όχι άλλος τύπος πουλιών, επειδή συνήθως δεν εκτρέφονται κοντά σε άλλα είδη και συνήθως δεν υπάρχουν άλλα μεγάλα, λευκά πτηνά εκεί όπου ζουν. Ενώ οι Albatross θα μπορούσαν να μπερδευτούν με τους λευκούς βράχους, στις δορυφορικές εικόνες, αυτό είναι απίθανο καθώς τείνουν να εκτρέφονται σε επίπεδες, με βλάστηση, περιοχές, είπε ο Fretwell.
Επίσης, εφάρμοσαν τη μέθοδο στους  βόρειους βασιλικούς Albatross που ζουν στα νησιά Chatham, ανατολικά της ηπειρωτικής Νέας Ζηλανδίας. Η πρόσφατη κατάσταση του πληθυσμού τους ήταν άγνωστη λόγω της απόστασης και της περιορισμένης προσβασιμότητας του τόπου στον οποίο ζουν. “Μία από τις αποικίες ήταν σταθερή, αλλά η άλλη ήταν πολύ χαμηλότερη από όσο νομίζαμε”, δήλωσε ο Fretwell.
Από τα 22 είδη Albatross, αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, 10 θεωρούνται απειλούμενα ή απειλούμενα. Τα υπόλοιπα είδη κατηγοριοποιούνται ως ευάλωτα ή σχεδόν απειλούμενα.
Η καταμέτρηση των πτηνών με παραδοσιακές μεθόδους μπορεί να είναι δύσκολη και δαπανηρή – οι ερευνητές μπορούν είτε να τις μετρήσουν στο έδαφος με το χέρι είτε να βγάλουν αεροφωτογραφίες από ένα αεροπλάνο. Και οι δύο μέθοδοι εξαρτώνται επίσης από τον καλό καιρό.
“[Ο δορυφόρος] παίρνει μόνο εικόνες όταν ο καιρός είναι καλός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί  σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου”, δήλωσε ο Fretwell.
Ο Fretwell πιστεύει ότι οι δορυφορικές μέθοδοι μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν συστηματικά για να μετρήσουν και άλλα μεγάλα πουλιά, όπως φλαμίνγκο, πελεκάνους, κύκνους και χήνες. Η τεχνολογία αρχίζει επίσης να χρησιμοποιείται για να δει τα μεγάλα θηλαστικά, όπως οι πολικές αρκούδες και τα Wildebeests.
“Αυτή η τεχνική θα είναι ένας πολύτιμος πόρος παγκόσμιας διατήρησης που μπορεί να μας δώσει πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση”, πρόσθεσε ο Paul Scofield

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.