, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

NFTs: Ο πιο νέος και επαναστατικός τρόπος για να κερδίσεις χρήματα μέσω δημιουργικής εργασίας

NFT (Non-Fungible Token ή Μη ανταλλάξιμα νομίσματα) είναι ένας νέος και επαναστατικός τρόπος επικύρωσης ιδιοκτησίας. Το κλειδί έγκειται στη σημασία της λέξης Non-Fungible, η οποία σημαίνει “μοναδικός”, υποδηλώνοντας τη μοναδική ταυτότητα του αρχείου, χαραγμένη μέσα στον κώδικα του, ώστε να μην μπορεί να αντιγραφεί. 

Ουσιαστικά. πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί και μεταφερθεί εύκολα και με ασφάλεια.

Τα NFTs αντιπροσωπεύσουν ψηφιακά αρχεία, όπως έργα τέχνης, φωτογραφίες, μουσική, βίντεο και άλλες μορφές δημιουργικής εργασίας, στα οποία προσφέρεται ένα ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο υπογράφεται και επαληθεύεται από τον ίδιο τον δημιουργό του, πιστοποιώντας την ιδιοκτησία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κάθε token να είναι μοναδικό.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, ο καθένας από εμάς βγάζει συχνά φωτογραφίες από την καθημερινότητά του. Μετατρέποντας, για παράδειγμα, μία φωτογραφία που έχουμε τραβήξει στον χώρο εργασίας μας σε nft επισημοποιείται η αυθεντικότητά της και μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και συλλεκτική, αναλόγως το πως θα πράξουμε. 

Αν επιθυμούμε μπορούμε να πουλήσουμε την εικόνα ως “Limited edition”, δημιουργώντας λίγα αντίγραφα ή ώς μοναδική, ανεβάζοντας στα ύψη την αξία της.

Οι πιο γνωστές πλατφόρμες μετατροπής φωτογραφικού υλικού σε NFTs και πώλησής τους είναι οι ακόλουθες:

  1. Opensea
  2. SuperRare
  3. Nifty Gateway
  4. Foundation

Αν και στο εξωτερικό αυτή η νέα τάση που επικρατεί εδώ και ένα χρόνο έχει αποφέρει τεράστια ποσά σε όσους την εκμεταλλεύτηκαν, στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή ελάχιστοι είναι εκείνοι που τολμούν να την ακολουθήσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο συνθέτης Φοίβος, ο οποίος πούλησε το πρώτο NFT που περιστρέφεται γύρω από την ελληνική μουσική σκηνή. Συγκεκριμένα, διέθεσε σε δημοπρασία στο Spania.io (πρώτη πλατφόρμα nft στην Ελλάδα) το χειρόγραφο με τους στίχους από το κομμάτι του, «Ατόφιο Χρυσάφι». Το χειρόγραφο κατόρθωσε να φτάσει το ποσό των 4.500 ευρώ μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, για όσο εν τέλει το πούλησε.

Επισκεφτείτε τη σελίδα spania.io και δείτε τις υπόλοιπες δημοπρασίες: https://www.spania.io/gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.