Ο στρατηγός που πολεμάει… online!
Του Βαγγέλη Στολάκη
Το πρωινό της περασμένης Τρίτης για τον Μανώλη Σφακιανάκη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν ιδιαίτερο. Με αφορμή την 9η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο η υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας της οποίας είναι επικεφαλής διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το 5ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Ως… οικοδεσπότης της εκδήλωσης εκτός από δεκάδες τιμώμενα πρόσωπα, εκπροσώπους της Πολιτείας, της Εκκλησίας, Ολυμπιονίκες και αυτοδιοικητικούς περίμενε και περίπου… δυο χιλιάδες λιλιπούτειους μουσαφίρηδες από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Όλα έπρεπε να είναι στην εντέλεια! Και ήταν! Είχε την ευθύνη για τα πάντα: τα καθίσματα, τον προγραμματισμό του συνεδρίου, τον τρόπο με τον οποίο θα αποχωρούσαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι του, ακόμα και το… κολατσιό των μικρών του φίλων!
Ο ίδιος είχε στηθεί στα μαρμάρινα σκαλιά του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» από νωρίς το πρωί. Κοίταζε και ξανά κοίταζε το «έξυπνο» ρολόι που ξεπρόβαλε από το δεξί του χέρι. Φυσούσε και ξεφυσούσε μην τυχόν και η εκδήλωση καθυστερήσει και δεν ολοκληρωθεί βάσει προγράμματος. Τον πλησιάζουμε ζητώντας μια δήλωση, ωστόσο ευγενικά αρνείται λέγοντας πως οι δηλώσεις θα γίνουν στο πέρας του συνεδρίου.
Βλέπετε, ο 52χρονος Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να έχει βραβευτεί δεκάδες φορές (από τη UNICEF, το FBI, τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών και υπουργεία) και να έχει συνηθίσει στην… έκθεση και την προβολή, όταν το κοινό του είναι μικρά παιδιά δεν παύει να αγχώνεται.
Εκδήλωση με δώρο… Ρουβά!
Ο Κρητικός Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας κέρδισε εξαρχής το απαιτητικό ακροατήριό του. Με διαδραστικό τρόπο, συχνές ερωτήσεις προς αυτό για να το κρατά… ξύπνιο, έναν ζωντανό λόγο που πλαισιώθηκε από προβολή βίντεο, πίνακες και παραδείγματα τα κατάφερε! Κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον δυο χιλιάδων μαθητών της Βόρειας Ελλάδας για περίπου τρεις ώρες στην μεγαλύτερη ίσως ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Και ως επιβράβευση επιφύλαξε μια έκπληξη για τους μικρούς του φίλους. Ως ταχυδακτυλουργός που βγάζει λαγούς από το καπέλο του, εμφάνισε από το… πουθενά τον Σάκη Ρουβά. Δεν χρειάστηκαν παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα για να γεμίσει το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» παιδικές φωνές και ουρλιαχτά.
Πολεμάει… online
Ο «στρατηγός» όπως τον αποκαλούν έχει σπουδάσει στη Σχολή Ανάλυσης και Προγραμματισμού. Έχει γράψει βιβλία για τους κινδύνους του διαδικτύου όπου αναλυτικά περιγράφει ποιοι είναι αυτοί, ενώ με δική του πρωτοβουλία έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές και πλατφόρμες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών μέσω internet και με τη χρήση social media. Έχει παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις τύπου, διοργάνωσε ημερίδες και συνέδρια, ενώ τακτικά εμφανίζεται σε κανάλια και εφημερίδες προκειμένου να παρέχει τις συμβουλές του που σχετίζονται με την ορθή χρήση του διαδικτύου.
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, ο οποίος μίλησε στην Karfitsa επρόκειτο για μια από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Βάλαμε τα παιδιά να διδάξουν τα παιδιά μέσα από μια διαδραστική εκδήλωση. Παράλληλα στείλαμε τα δικά μας μηνύματα μέσω τον στελεχών της Δίωξης, των Ολυμπιονικών μας και τον Σάκη Ρουβά. Πιστεύω πως τα παιδιά έφυγαν πιο ενημερωμένα και πιο δυνατά» λέει.
Τι δήλωσε στην Karfitsa;
Όπως αναφέρει ο Μανώλης Σφακιανάκης οι διαδικτυακοί κίνδυνοι, για κάποιον που δεν γνωρίζει τους κανόνες του Internet είναι πάρα πολλοί. «Από τη στιγμή που κάνεις κλικ αρχίζουν οι κίνδυνοι» λέει. Συμβουλεύει μάλιστα όλους μας να μην δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία στο διαδίκτυο. «Δεν υπάρχει λόγος να βάζεις το όνομα και το επίθετό σου. Ούτε να αναφέρεις που είσαι και τι κάνεις. Δεν πρέπει οι χρήστες να κάνουν αγορές από site που δεν είναι ασφαλή, ούτε όμως να μιλούν σε οποιονδήποτε στα chats» συμπληρώνει ο κ. Σφακιανάκης. «Με λίγα λόγια ό,τι γράφουμε στο διαδίκτυο μένει. Άρα θα πρέπει όλοι εμείς οι χρήστες του να περιμένουμε πως ό,τι γράφουμε κάποια στιγμή θα το βρούμε μπροστά μας. Ό,τι διαβάζει κάποιος πρέπει να το διυλίζει. Να βλέπει εάν η πηγή που το διάβασε είναι σωστή και αξιόπιστη. Το διαδίκτυο είναι μια ελεύθερη πηγή γνώσης την οποία όμως πρέπει να διυλίζουμε για να μπορέσουμε να τα μεταφέρουμε σωστά. Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Δεν παύει όμως να είναι μια απειλή και εάν καταλάβεις από την αρχή τι κάνεις σίγουρα θα έχεις πρόβλημα» συνοψίζει.
Ο ίδιος αναφέρεται και στις πιο γνωστές απάτες που «συναντά» στην καθημερινότητά του. «Διεισδύουν οι επιτήδειοι με ιούς στα υπολογιστικά συστήματα εταιριών με αποτέλεσμα να σου υποκλέπτουν όλη την αλληλογραφία. Υποκλέπτουν δηλαδή προσωπικά δεδομένα. Στη χώρα μας έχουμε εκατοντάδες θύματα που τα χρήματά τους πήγαν σε άλλους λογαριασμούς από εκεί που έπρεπε» σχολιάζει.
Υπογραμμίζει μάλιστα στην Karfitsa ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί μπλεγμένος από την μια μέρα στην άλλη. Οι ιοί εξελίσσονται και έρχονται ο ένας μετά τον άλλον. Εταιρίες και ιδιώτες είναι αντιμέτωποι με πιθανή επίθεση του κάθε εγκληματία» καταλήγει ο κ. Σφακιανάκης.
Οι μύθοι και οι πραγματικότητες του διαδικτύου
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα από την ιστοσελίδα cyberkid.gov.gr παρέχει χρήσιμες συμβουλές για να είστε ασφαλείς όταν… σερφάρετε στο διαδίκτυο.
- Μύθος: Στο διαδίκτυο είμαστε ανώνυμοι…
Πραγματικότητα: Κάθε ενέργεια στο διαδίκτυο αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη!
- Μύθος: Ότι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο μπορούμε όποτε θέλουμε να το διαγράψουμε…
Πραγματικότητα: Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ!
- Μύθος: Ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια…
Πραγματικότητα: Πρέπει πάντα να επαληθεύουμε την πηγή!
- Μύθος: Στο διαδίκτυο αν χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία μπορούμε να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι…
Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει 100% προστασία στο διαδίκτυο!
Τι πρέπει να αποφεύγουμε;
Σύμφωνα με τους ειδικούς μικροί και μεγάλοι όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο δεν θα πρέπει να δημοσιοποιούμε υλικό με προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες δικές μας και φίλων μας. Δεν πρέπει επίσης να δημοσιοποιούμε δραστηριότητες στο ίντερνετ. Επίσης οι χρήστες του διαδικτύου δεν πρέπει να εμπιστεύονται άτομα που δεν γνωρίζουν, να δέχονται να τα συναντούν, να ανοίγουν την κάμερα του υπολογιστή σε αγνώστους, να ανοίγουν συνδέσμους που στέλνουν άγνωστοι, να αναφέρουν κλοπή του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με μέτρο. Τέλος, οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να χρησιμοποιούν ασφαλείς κωδικούς.