fbpx

, Κυριακή
14 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Οι νέοι που… παίζουν στα δάχτυλα την καινοτομία

kainotomia-horizon2020
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Επανεκκίνηση στην καινοτομία και την ανάπτυξη θέλει να δώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμμα Horizon 2020, που στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρώπη παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα ύψους 80 δις. ευρώ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δώσει μια ώθηση στην έρευνα  και την καινοτομία προκειμένου να μεταφραστεί σε ανάπτυξη στον ελλαδικό χώρο και φυσικά στη βόρεια Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο όπως επισημάνθηκε μπορεί να επιτευχθεί με την κατεύθυνση της έρευνας προς τις ανάγκες της αγοράς και τελικά να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα. Η Karfitsa βρέθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος στο ΕΚΕΤΑ και παράλληλα συνομίλησε με νέους ερευνητές που συμμετέχουν σε προγράμματα με σκοπό την παρουσίαση καινοτόμων ιδεών στην Ελλάδα, κάτι που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε ακατόρθωτο.
Νέες θέσεις εργασίας
xristos-vasilakosΟ γενικός γραμματέας έρευνας κ. Χρήστος Βασιλάκος, μιλώντας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επισήμανε σε σχετική ερώτηση της “Κ”, ότι στόχος του ιδίου και των συνεργατών του είναι να “κινητοποιήσουμε όλο το άριστο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, με την προοπτική η έρευνα και η καινοτομία να συμβάλουν στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας”. Όπως είπε ο ίδιος η εθνική οικονομίας της χώρας έχει ανάγκη την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας.
 
 
Athanasios-KonstantopoulosΣύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΚΕΤΑ Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, “τα ποσά που θα διατεθούν στους ερευνητές από το πρόγραμμα θα εξαρτηθούν από την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργικότητα των ερευνητών”. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας εκπροσωπούνται, από την ενέργεια και το περιβάλλον, μέχρι τη βιομηχανική παραγωγή, τις επιστήμες της υγείας και την πληροφορική.
 
 
Χαρτογραφώντας τα social media
ntrigkogiaΤο social sensor είναι ένα από τα πολλά ερευνητικά επιτεύγματα που βρήκαν στέγη στο ΕΚΕΤΑ και αναμένεται να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο “φιλτράρισμα” των ειδήσεων που βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα.
“Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τη συλλογή και την αναγνώριση πληροφοριών από κοινωνικά δίκτυα και μεγάλου όγκου δεδομένα. Αυτό που κάνουμε δηλαδή είναι να παρακολουθήσουμε τα τελευταία νέα από facebook, twitter και άλλα δίκτυα. Για παράδειγμα μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε πραγματικό χρόνο το τι συμβαίνει στην Ουκρανία”, εξηγεί η Βιβή Ντριγκόγια-υπεύθυνη marketing του συγκεκριμένου επιτεύγματος.
Όπως λέει μάλιστα, “πέρα από αυτό από τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να δείξουμε και τα διάφορα clusters, να ομαδοποιήσουμε δηλαδή την πληροφορία και για συγκεκριμένες οντότητες και εικόνες να δούμε το τι μοιράζεται στα δίκτυα”. Για παράδειγμα μπορούμε  να πάρουμε όπως λέει μια εικόνα για από την Σαντορίνη και να δούμε που μοιράζεται, σε ποιες χώρες κτλ. “Κάτι τέτοιο βέβαια δε χρησιμεύει σε δημοσιογράφους αλλά και σε άλλους επαγγελματίες όπως tour operators, πολιτικούς, αλλά και σε όποιον θέλει να μάθει τι συμβαίνει στο διαδίκτυο με μια συγκεκριμένη οντότητα”, επισημαίνει η κ. Ντριγκόγια.
Μιλώντας με… ολογράμματα
zarmpalasΤο πρόγραμμα τηλεεμβέθυνσης στο οποίο συμμετέχει ο βοηθός έρευνας Δημήτρης Ζαρμπαλάς(φωτό δεξιά), έχει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, να κάνει την επικοινωνία δύο ανθρώπων όσο ρεαλιστικότερη γίνεται ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά. “Χρησιμοποιούμε πολλαπλούς αισθητήρες βάθους και εικόνας περιτριγυρίζοντας έναν χρήστη από όλες τις πλευρές. Έτσι καταφέρνουμε σε πραγματικό χρόνο να πετύχουμε την τρισδιάστατη ανακατασκευή του. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε ένα σενάριο όπου υπάρχουν προβολικά 3D ολογράμματα και εάν υπήρχε η ανάλογη τεχνολογία να δείχναμε την ανακατασκευή ενός ανθρώπου σε απομακρυσμένη θέση”, εξηγεί ο κ. Ζαρμπαλάς. Όπως τονίζει ο ίδιος, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν δύο άνθρωποι από απομακρυσμένες θέσεις να συνομιλούν μεταξύ τους και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σαν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. “Θα βρίσκονται βέβαια χιλιόμετρα μακριά αλλά θα νιώθουν σαν να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο νεαρός ερευνητής. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί σε καταστάσεις κρίσης ή εκπαίδευσης σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και για πιο απλά πράγματα όπως το να μιλήσουν δύο άνθρωποι μεταξύ τους με πιο φυσιολογικό τρόπο.
Εξερεύνηση του εγκεφάλου
kosmidouΈνα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα είναι αυτό στο οποίο συμμετέχει η ηλεκτρολόγος μηχανικός Βίκυ Κοσμίδου. Πρόκειται για ένα project που πραγματοποιείται στα πλαίσια της δράσης “Αριστεία”, όπου έχει αγοραστεί ένας υπερύγχρονος εγκεφαλογράφος, μοναδικό στην Ελλάδα, που έχει τη δυνατότητα καταγραφής 256 καναλιών εγκεφαλογραφήματος. “Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να κάνουμε μια χαρτογράφηση του εγκεφάλου, να δούμε πως λειτυοργεί όταν κάνουμε διάφορες δραστηριότητες που απαιτούν μνήμη, προσοχή και νοητικές διεργασίες”, επισημαίνει η κ. Κοσμίδου. Σύμφωνα με την ίδια αυτή τη στιγμή η ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής δεδομένων με την επεξεργασία των οποίων θα βγουν ορισμένα συμπεράσματα. “Αυτό μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ σε διάφορες ασθένειες που έχουν να κάνουν με νοητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η νόσος του Αλτσχάιμερ. Το μηχάνημα συζητείται και σε παθήσεις όπως η επιληψία ή η σχιζοφρένεια και εν μέρει μπορεί να βοηθήσει στο διαγνωστικό κομμάτι, αλλά και στην ανάπτυξη εφαρμογών, που θα βοηθήσουν εν τέλει την κλινική εικόνα του ασθενή”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κοσμίδου.
Το μηχάνημα που σώζει ζωές
pasxalidouΗ ομάδα ρομποτικής PANDORA ιδρύθηκε το 2006 και αποτελείται από διάφορους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και καθηγητές. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ρομποτικού οχήματος που είναι σε θέση να αναγνωρίζει θύματα σε περιβάλλοντα που έχουν συμβεί φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί ή πλημμύρες. “Υπάρχει ένα παλαιότερο όχημα και ένα πιο νέο. Η ομάδα μας λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής, πέρυσι βγήκαμε δεύτεροι στον διαγωνισμό του καλύτερου αυτόνομου οχήματος”, εξηγεί στην “Κ” η Δέσποινα Πασχαλίδου φοιτήτρια Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ.
Όπως λέει μάλιστα, στο παρελθόν έχουν προσεγγίσει την ομάδα διάφορες εταιρείες προκειμένου κατασκευάσουν το συγκεκριμένο μηχάνημα και να βγει κανονικά στην παραγωγή, ωστόσο πρόκειται κυρίως για ένα ερευνητικό πρόγραμμα. “Στόχος μας είναι να κατασκευάζουμε κάθε χρόνο μια βελτιωμένη έκδοση του ήδη υπάρχοντος οχήματος, να είναι άρτιο με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Όσον αφορά τη βοήθεια από άλλες εταιρείες είναι κάτι θετικό που πάντα το περιμένουμε”, επισημάνει η Δέσποινα Πασχαλίδου.
 
 
 
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.