ParkAround: Η εφαρμογή για κράτηση θέσης στάθμευσης

assets_LARGE_t_942_44668726Από τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που δημιουργήθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το ParkAround είναι από τις περιπτώσεις εταιρειών που παρουσιάζουν σταθερά ανοδική πορεία, με τα στελέχη του να μαθαίνουν από τις λάθος επιλογές τους. Το ParkAround λειτουργεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή και χρήσιμη υπηρεσία κράτησης θέσεων σε χώρους στάθμευσης μέσω smartphones και Διαδικτύου, με την έμφαση να δίνεται πλέον στα πάρκινγκ που βρίσκονται σε αεροδρόμια και λιμάνια. Τα πλάνα περιλαμβάνουν την επέκταση στο εξωτερικό και ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την ομάδα του ParkAround να είναι πλέον περισσότερη έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό.
 
Το ParkAround (www.parkaround.com) έκανε την εμφάνισή του το καλοκαίρι του 2013, προσφέροντας τη δυνατότητα για κράτηση θέσης αλλά και έκπτωσης σε 15 χώρους στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας. Δημιουργοί του συγκεκριμένου startup είναι οι Γιάννης Κατσιώτης και Κώστα Αρκαδάς, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την προσπάθειά τους από το 2011, με την αρχική ιδέα να είναι μία πλατφόρμα «ανταλλαγής» δημόσιων θέσεων στάθμευσης.
Τον Μάρτιο του 2013, η ομάδα επιλέχθηκε από το ολλανδικό RockStart Accelerator (ένα πρόγραμμα «εντατικής προπόνησης» για startups με διεθνή προσανατολισμό) στις 10 καλύτερες startups, ανάμεσα σε 400 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, για ένα εξάμηνο εντατικής δουλειάς. Μόλις ολοκληρώθηκε το εξάμηνο, η ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσει το ParkAround, με την αρχική ιδέα πάντως να έχει αλλάξει και ο στόχος πλέον να είναι να δώσει λύση στους οδηγούς που αναζητούν πάρκινγκ στο κέντρο μίας πόλης.
Προκειμένου να βρουν πάρκινγκ σε προνομιακές τιμές, οι οδηγοί χρειάζεται να έχουν εγκαταστήσει στο smartphone τους (Android ή iPhone) το app του ParkAround, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για κράτηση μέσω της ιστοσελίδας της υπηρεσίας. Ο οδηγός δηλώνει τον προορισμό του και το σύστημα του εμφανίζει τα πλησιέστερα και τα φθηνότερα πάρκινγκ, ενώ μόλις κάνει την κράτηση, του παρέχεται και η δυνατότητα πλοήγησης. Σημειωτέον πως σε πολλά πάρκινγκ προσφέρεται η δυνατότητα για πληρωμή online με τη χρήση χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας.
Η ανταπόκριση από τους οδηγούς που κινούνται στους δρόμους της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα καλή και αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός των χρηστών του ParkAround εκτιμάται ότι έχει φθάσει στις 100.000.
Χρήση
Όπως σημειώνει πάντως ο κ. Κατσιώτης, η κίνηση που έδωσε ιδιαίτερη ώθηση ήταν όταν το ParkAround επεκτάθηκε στον τομέα της πολυήμερης στάθμευσης συνεργαζόμενο με πάρκινγκ που εξυπηρετούν αεροδρόμια και λιμάνια.
«Το ενδιαφέρον για την πολυήμερη στάθμευση είναι ιδιαίτερα έντονο τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό» σημειώνει ένας εκ των ιδρυτών του ParkAround. Αυτή τη στιγμή, το ParkAround, έχει συνεργασία με περισσότερους από 150 χώρους στάθμευσης στην Αθήνα, τα λιμάνια του Πειραιά και του Βόλου καθώς επίσης και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων και της Ρόδου. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πάντως ότι οι οδηγοί που το χρησιμοποιούν, στα τρία χρόνια λειτουργίας της υπηρεσίας, έχουν εξοινομήσει περισσότερα από 650.000 ευρώ, ενώ συνολικά το ParkAround έχει στην αγορά των χώρων στάθμευσης περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ.
Επέκταση
Η αρχική χρηματοδότηση που είχε λάβει το 2013 το ParkAround ανερχόταν στις 185.000 ευρώ με τον βασικό επενδυτή να είναι το PJ Tech Catalyst Fund της Τράπεζας Πειραιώς. Το τότε πλάνο προέβλεπε την άμεση επέκταση στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από το Λονδίνο, αλλά οι πρώτες κινήσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα της Βρετανίας. Όμως, τα σχέδια για διεθνή επέκταση δεν εγκαταλείφθηκαν και φέτος ήρθε η ώρα για τη δεύτερη προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή, το ParkAround είναι διαθέσιμο σε όσους αναζητούν χώρο στάθμευσης που να εξυπηρετεί τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και της Μάλαγα και έπεται συνέχεια. «Το πλάνο μας είναι να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε χώρους πολυήμερης στάθμευσης, καθώς από εκεί προέρχεται το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων μας» σημειώνει ο κ. Κατσιώτης, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι πλέον κερδοφόρα. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει να προσφέρει μία cloud υπηρεσία διαχείρισης πελατών και κρατήσεων που απευθύνεται σε πάρκινγκ.
» success story

  • Το ParkAround συνεργάζεται με περισσότερους από 150 χώρους στάθμευσης στην Αθήνα και τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ελλάδας.
  • Οι χρήστες της υπηρεσίας εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τους 100.000 μετά από τρία χρόνια λειτουργίας.
  • Τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει οι οδηγοί εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 650.000 ευρώ.
  • Η προσπάθεια για διεθνή επέκταση έχει ξεκινήσει από την Ισπανία και πιο συγκεκριμένα από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και της Μάλαγα.

imerisia.gr