05:36, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Tετραπληγικός κουνά και πάλι το χέρι του με… εμφυτευμένο τσιπ στον εγκέφαλο! (Video)

chip-bionic-arm-e1404139199366Πριν από μια τριετία είχαμε δει ένα πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα από το Pittsburgh University, όταν ενσωμάτωσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ενός τετραπληγικού εθελοντή για να του δώσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ένα ρομποτικό χέρι με τη δύναμη του μυαλού του.

Αυτή τη φορά τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά στην περίπτωση του Ian Burkhart, έναν άτυχο 23χρονο που έσπασε το λαιμό του σε ατύχημα με αποτέλεσμα να μην έχει καμία δυνατότητα κίνησης από το στήθος και κάτω (ή από τους αγκώνες και κάτω αν προτιμάτε).

Η περίπτωση του κρίθηκε ιδιαίτερα “βολική” για δοκιμαστική εφαρμογή μιας πειραματικής διαδικασίας που περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός μικροτσίπ στον εγκέφαλο, το οποίο δημιουργεί μια γέφυρα επικοινωνίας με ένα ειδικό μανίκι που μεταφέρει τα εγκεφαλικά σήματα στους ατροφικούς μύες του χεριού.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με απλά βήματα για να ελέγξουν την τεχνολογία και ήταν έτοιμοι να θεωρήσουν επιτυχημένο το πείραμα αν κουνούσε μόνο ένα δάκτυλο, αλλά ο νεαρός τους εξέπληξε καταφέρνοντας να πιάσει και να σηκώσει ένα κουτάλι μόνο με τη δύναμη της σκέψης του.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα όχι μόνο για να δοθεί ελπίδα στους τετραπληγικούς, αλλά και για την περαιτέρω έρευνα σε συστήματα επικοινωνίας εγκεφάλου με υπολογιστή.