, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Το σούπερ-smartphone των 270 ευρώ

 
to-souper-smartphone-ton-270-euro
 
Μία κινεζική startup εταιρεία, η OnePlus, ανακοίνωσε επίσημα το πρώτο της οικονομικό smartphone, το One, το οποίο ωστόσο ενσωματώνει τεχνικά χαρακτηριστικά που συγκρίνονται με τις ναυαρχίδες των περισσοτέρων εταιρειών.
Το One, το οποίο δεν θα πρέπει να συγχέεται με το συνώνυμό του της ταϊβανέζικης HTC, ενσωματώνει το τετραπύρηνο SoC (System on a Chip) Snapdragon 801, το οποίο αποτελείται από τέσσερις επεξεργαστές Krait 400 χρονισμένους στα 2,5GHz και από έναν επεξεργαστή γραφικών Adreno 330 χρονισμένο στα 578MHz.
Η μνήμη RAM της συσκευής ανέρχεται στα 3GB ενώ ο αποθηκευτικός χώρος θα αποτελείται από 16GB ή 64GB, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης μέσω κάρτας μνήμης. Η οθόνη του είναι διαγωνίου 5,5 ιντσών 1080p IPS, με επένδυση Corning Gorilla Glass 3 για προστασία και πυκνότητα pixel στα 401ppi.
Η συσκευή διαθέτει ακόμη κύρια κάμερα ανάλυσης 13 Megapixel που ενσωματώνει τον φακό Sony Exmor IMX 214 και έχει δυνατότητα λήψης βίντεο σε ποιότητα 4K με στερεοφωνικό ήχο. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας υποστηρίζει δίκτυα GSM, WCDMA και LTE, υποστηρίζει την πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα 802.11b/g/n/ac Wi-Fi, υποστηρίζει Bluetooth 4.1, NFC και έχει δυνατότητα πλοήγησης μέσω GPS και GLONASS (το αντίστοιχο ρωσικό σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης).
Επιπλέον, διαθέτει ψηφιακή πυξίδα, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο και αισθητήρες εγγύτητας και ambient light. Η συσκευή χρησιμοποιεί μη-αφαιρούμενη μπαταρία χωρητικότητας 3100mAh. Σε επίπεδο λειτουργικού θα χρησιμοποιεί το CyanogenMod OS, μία εξαιρετικά πειραγμένη έκδοση τουAndroid 4.4.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το One της OnePlus είναι άμεσα συγκρίσιμο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά άλλων κορυφαίων συσκευών όπως το Galaxy S5 ή το One (M8), με τα οποία άλλωστε μοιράζεται και το ίδιο SoC.
Ωστόσο, το σημείο κλειδί είναι η τιμή διάθεσης. Το One στην έκδοση των 16GB θα διατίθεται στην τιμή των 269 ευρώ, ενώ στην έκδοση των 64GB θα είναι διαθέσιμο στα 299 ευρώ. Συγκριτικά, το Galaxy S5 στην έκδοση των 16GB θα κυκλοφορήσει στην τιμή των 759 ευρώ, ενώ σε ανάλογα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και το One (M8).
Όμως η απόκτησή του δεν θα είναι τόσο εύκολη και αυτό οφείλεται στον τρόπο προώθησης που έχει επιλέξει η κινεζική εταιρεία. Πιο αναλυτικά, η αρχική διανομή θα γίνει μόνο σε ανθρώπους που έχουν λάβει ειδική πρόσκληση και θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε παραγγελίες.
Η σχετικές προσκλήσεις μπορούν να αποκτηθούν είτε από κάποιον που θα είναι ήδη κάτοχος του One, είτε συμμετέχοντας σε διάφορους διαγωνισμούς και online προωθητικές ενέργειες που έχει σχεδιάσει η εταιρεία για τους επόμενους μήνες.
Ενδεικτικά, οι πρώτες 100 συσκευές θα διανεμηθούν σε όσους συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό που καλεί τους συμμετέχοντες να σπάσουν (στην κυριολεξία) το παλιό τους τηλέφωνο και να αποκτήσουν το One έναντι τιμήματος ενός δολαρίου.