Τέσσερις καταδίκες για αρχαιοκαπηλία - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Τέσσερις καταδίκες για αρχαιοκαπηλία

Ποινές φυλάκισης από 3,5 έως 5,5 χρόνια

dikastirio-dikastes-enosi-dikaston-eisaggeleon

Ποινές φυλάκισης από 3,5 έως 5,5 χρόνια επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε τέσσερα άτομα που κρίθηκαν ένοχα για υπεξαίρεση μνημείων. Πρόκειται για δύο γιατρούς, 74 και 79 ετών, εκ των οποίων ο ένας είναι ιδιοκτήτης ιδιωτικού μουσείου στις Σέρρες, μία 63χρονη ιδιοκτήτρια παλαιοπωλείου και τον 61χρονο αδελφό της.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 στις Σέρρες. Οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν αγοραστή για μία τρίπτυχη εικόνα του 16ου αιώνα, η οποία αξιολογήθηκε από ειδικούς ως ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ζητούσαν το ποσό του ενός εκατ. ευρώ, συνελήφθησαν από αστυνομικούς που εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα από την εποχή του Σιδήρου έως τα υστεροβυζαντινά χρόνια, ανάμεσά τους κι ένα σπάνιο χάλκινο νόμισμα που χρονολογείται από το 222 – 235 μ.Χ., καθώς επίσης μία επτάτυχη εικόνα ρωσικής προέλευσης του 18ου αιώνα, αλλά κι ένας ρωσικός ασημένιος σταυρός διακοσμημένος με κοράλλια.

Απολογούμενοι υποστήριξαν ότι είναι συλλέκτες κι ότι καθυστέρησαν να δηλώσουν  τα αντικείμενα στις αρμόδιες αρχές. Το δικαστήριο επέτρεψε την εξαγορά των ποινών για τρεις από τους τέσσερις, ενώ έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ