Θα θυμόμαστε τις εξαιρέσεις - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Θα θυμόμαστε τις εξαιρέσεις

votsaridis

Του Ιωάννη Βοτσαρίδη*

Δυστυχώς, τα γεγονότα που πρέπει να θυμόμαστε από το 2013 δεν ήταν για τη χώρα μας ιδιαίτερα ευχάριστα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Θα θυμόμαστε, κατ’ αρχήν τη μετατροπή της Κυβέρνησης από τρικομματική σε δικομματική, (με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εύθραυστη πλειοψηφία της σήμερα στη Βουλή) αλλά και την αφορμή που προκάλεσε τη ρήξη – τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς στο κλείσιμο της ΕΡΤ και το αμφίβολο οικονομικό αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος.

Κυρίως όμως, εμείς οι επιχειρηματίες θα θυμόμαστε ότι για τρίτη συνεχή χρονιά «σχεδιάζεται» η Ανάπτυξη – ή, ορθότερα, η κυβέρνηση υπόσχεται την ανάπτυξη – αλλά δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για να επιτευχθεί ο πολυπόθητος αυτός στόχος. Θα θυμόμαστε, επίσης ότι το 2013 ήταν η χρονιά της παθογενούς, πλέον, κλιμάκωσης της ανεργίας, της ανεξέλεγκτης φοροεπιδρομής – με τους εταιρικούς φόρους να παραμένουν αμετακίνητοι σε… σκανδιναβικά επίπεδα – και του οριστικού θανάτου του κατασκευαστικού τομέα και της αγοράς ακινήτων με το (δημευτικού χαρακτήρα) νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Θα θυμόμαστε, επιπλέον, ότι αυξήθηκε η Εισφοροδιαφυγή, επεκτάθηκε η μαύρη εργασία, ενώ δεν πατάχθηκε το μέγα ζητούμενο, η φοροδιαφυγή. Θα θυμόμαστε, τέλος ότι ούτε το 2013 επετεύχθη η συρρίκνωση και η αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα, ενώ αυξήθηκε, περαιτέρω, η γραφειοκρατία, κύρια αιτία της επενδυτικής απροθυμίας εγχώριων και αλλοδαπών επιχειρηματιών.

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε και σε ορισμένα θετικά σημεία που πρέπει να θυμόμαστε: Την επίτευξη μετά από πολλά χρόνια Πρωτογενούς Πλεονάσματος (με την έστω, δημιουργική λογιστική) και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές (μείωση Spreads, Αναβάθμιση Αξιολόγησης κλπ).

Θα ήταν, όμως, εξίσου άδικο να παραβλέψουμε και το ανθρωπιστικό κόστος των παραπάνω. Κάτι που φαίνεται ότι παραβλέπει, πλέον, συστηματικά και η Ευρώπη της Προσέγγισης των Οικονομικών και της Αρχής της Αλληλεγγύης.

Θα ήθελα να αναφερθώ, τέλος, σε μια είδηση που, παρόλο που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, είναι από εκείνες που θα άξιζε, εμείς οι Έλληνες να θυμόμαστε:

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής το Γιάννη Σταματογιαννόπουλο, καθηγητή γενετικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιατλ, βρήκαν έναν δεύτερο γενετικό κώδικα μέσα στο DNA. Ο κώδικας αυτός περιέχει πρόσθετες πληροφορίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες «διαβάζουν» τον κανονικό κώδικα του DNA και εξηγούν τις μεταλλάξεις του από άποψη υγείας. Έτσι η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για τη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών. Η σημασία της ανακάλυψης είναι δυνητικά μεγάλη για το πεδίο της ιατρικής και της φαρμακευτικής.

 * Ο κ. Βοτσαρίδης είναι διευθύνων σύμβουλος της Interlife

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ