«Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο» - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πολιτική

«Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο»

Pegkas

Συζητήσαμε με θέα το Λευκό Πύργο και τον Θερμαϊκό κόλπο, το πρωί της περασμένης Τρίτης, λίγο πριν ο Σπύρος Πέγκας αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου έπρεπε να βρεθεί λόγω υποχρεώσεων του δήμου Θεσσαλονίκης. «Οι εκλογές είναι εκλογές αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω και τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε στο δήμο» απαντά όταν τον ρωτάμε  γιατί στα μέσα της τελευταίας και πιο κρίσιμης εβδομάδας για έναν νέο υποψήφιο βουλευτή επιλέγει να… ταξιδέψει. Πριν λίγους μήνες ο κόσμος της Θεσσαλονίκης τον έστειλε ξανά στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Ο Γιάννης Μπουτάρης τον εμπιστεύτηκε για τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων και λίγο πριν προκηρυχτούν εκλογές τον αναβάθμισε σε αντιδήμαρχο. Σήμερα ζητά να τον… σταυρώσουν ξανά οι συμπολίτες του, αφού θεωρεί πως ήρθε η ώρα να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Σπύρος Πέγκας μιλώντας στην Karfitsa αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής, το ρόλο που επιδιώκει να έχει την επόμενη ημέρα το «Ποτάμι», στο Σταύρο Θεοδωράκη και στα προβλήματα της Α’ Περιφέρειας στην οποία πολιτεύεται.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Κύριε Πέγκα, γιατί ο κόσμος να ψηφίσει «Ποτάμι» και μάλιστα του ζητάτε να σας φέρει στην τρίτη θέση;

Η αίσθηση που έχουμε στο «Ποτάμι» είναι ότι υπάρχει μια δυναμική για την τρίτη θέση. Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει το «Ποτάμι» γιατί εκφράζει ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο, έχει μια διαφορετική αντίληψη για την πολιτική, δεν έχει κομματικό βεβαρημένο παρελθόν, στρατούς κομματικούς, δεν έρχεται για να πάρει την εξουσία και να βολέψει δικούς του ανθρώπους αλλά για να στηρίξει την Ελλάδα και να εκφράσει έναν μεταρρυθμιστικό και ορθολογιστικό λόγο που θα εξακολουθήσει να τοποθετεί τη  χώρα στην ομάδα του ευρώ. Θέλουμε να κάνουμε τη χώρα ξανά έναν αξιόπιστο εταίρο.

Το ζητούμενο για το «Ποτάμι» είναι η διευθέτηση του χρέους. Για τα άλλα θέματα όμως, όπως είναι η Δικαιοσύνη, η Υγεία και η Παιδεία έχετε θέσεις;

Το «Ποτάμι» είναι ένα πολύ καινούριο κόμμα. Δεν έχει συμπληρώσει ακόμα ένα χρόνο ύπαρξης και τρέχει  από την μια εκλογική αναμέτρηση στην άλλη. Έχει κάνει ήδη δυο εκλογές με θετικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι λέει. Έχει πολιτικό και προγραμματικό λόγο. Όποιος διαβάζει και ενημερώνεται για τις δράσεις του «Ποταμιού» θα δει ότι υπάρχουν θέσεις για όλα τα παραπάνω θέματα που θίξατε. Εγώ για παράδειγμα είμαι τομεάρχης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε επεξεργαστεί θέσεις συγκεκριμένες και όποτε απαιτηθεί θα βγουν κι αυτές προς τα έξω. Η Δικαιοσύνη, η Υγεία, η Παιδεία και η Εργασία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του «Ποταμιού» και υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα στη Δικαιοσύνη θέλουμε ταχύτερες διαδικασίες και εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι… «βαλτός» από παράγοντες που θέλουν να ελέγχουν το πολιτικό σύστημα. Τι απαντάτε;

Το «Ποτάμι» έχει ξεκινήσει από το Σταύρο Θεοδωράκη αλλά έχει στους κόλπους του εξαιρετικά αξιόλογους ανθρώπους, προσωπικότητες της ελληνικής, ακαδημαϊκής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής ζωής και θεωρώ άδικο και προσβλητικό για όλους εμάς τέτοιες τοποθετήσεις που βασίζονται σε θεωρίες συνομωσίας που κυριαρχούν στην ελληνική πολιτική σκηνή. Κανένας δεν είναι βαλτός στο «Ποτάμι». Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Αυτό που έχει δημιουργήσει το «Ποτάμι» είναι η ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο, για μια διαφορετική πολιτική αντίληψη και για μια διαφορετική πολιτική πράξη. Όταν πια αυτό ξεδιπλωθεί και μέσα στη Βουλή αλλά και στην καθημερινότητά μας, τότε όλες αυτές οι φήμες θα πάψουν να υπάρχουν.

Πως βλέπετε την επομένη των εκλογών; Με ποιον θα μπορούσατε να σχηματίσετε κυβέρνηση; Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» σας;

Όπως έχει πει και ο Σταύρος Θεοδωράκης εμείς την επόμενη ημέρα είμαστε διατεθειμένοι να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Την επόμενη ημέρα δεν θα παίξουν ρόλο τα άτομα αλλά οι θέσεις και τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα. Τέτοια ζητήματα είναι η διευθέτηση του χρέους, η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και η αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που ακολουθείται. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί! Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους μη προνομιούχους και για τη μεγάλη μερίδα των ανθρώπων του έχουν πληγεί από την κρίση. Θα πρέπει αυτή η διαδικασία να «τρέξει» παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Πρέπει να υπάρξει μια ευρεία πλειοψηφία. Να πηγαίνουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με το 51% της Ελληνικής Βουλής και της ελληνικής κοινωνίας και όχι με το 25%. Το ίδιο λέμε και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που θα έχει την ευρύτερη αποδοχή του ελληνικού κοινοβουλίου που θα έχει την ευρύτερη αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας και όχι… 130 ψήφους.

Προέρχεστε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόσφατα μάλιστα επανεκλεγήκατε δημοτικός σύμβουλος. Τι σας έκανε να θέλετε να… μεταπηδήσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή; Τι έχετε να προσφέρετε;

Τα τελευταία χρόνια είχα μια θετική εμπειρία από την άσκηση διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι έγινε ένας κύκλος δουλειάς και αποτελέσματος και πιστεύω στην εξέλιξη του κάθε ανθρώπου. Θεώρησα ότι με το «Ποτάμι» έχω μια ταύτιση απόψεων, ιδεών και λόγου. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί είναι πολύ αξιόλογοι. Ο λόγος που εκφέρεται εκφράζει κι εμένα και ο Σταύρος Θεοδωράκης, θεωρώ πως, είναι η προσωπικότητα που μπορεί να γίνει ο καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως έγινε και σε τοπικό επίπεδο μέσα από το Γιάννη Μπουτάρη.

Γιάννης Μπουτάρης, το πρόσωπο των ημερών. Είπε ότι είναι πιο «ΠΑΣΟΚος από τους ΠΑΣΟΚους», στηρίζει το «Ποτάμι» αλλά θα ψηφίσει ΔΗΜΑΡ. Είναι άστοχες αυτές οι παρεμβάσεις του δημάρχου;

Η «Πρωτοβουλία» είναι ένας σχηματισμός πάρα πολύ καινοτόμος που δημιουργήθηκε το 2006 γύρω από το πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη και πολύ σωστά φροντίζει να διαφυλαχτεί αυτό το προφίλ της παράταξης. Όπως λέμε εμείς είναι ένα ουράνιο τόξο που αποτελείται από προσωπικότητες και άτομα που σε κεντρικό επίπεδο εκφράζουν διαφορετικές απόψεις αλλά τους ενώνει η επιθυμία για να αλλάξει η Θεσσαλονίκη και να προχωρήσει η πόλη πιο πέρα. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας άνθρωπος παρορμητικός, ένας άνθρωπος ο οποίος εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και νομίζω ότι βρήκε και αυτό τον τρόπο για να δείξει ότι ως δήμαρχος εκφράζει και στηρίζει πολλά πράγματα. Έτσι άλλωστε πρέπει να κάνει λόγω του ρόλου του.

Ελπίζετε ότι θα σας στηρίξει μέσα στο παραβάν;

Ήδη νομίζω ότι έχει στηρίξει πάρα πολύ το «Ποτάμι» και με τη φυσική του παρουσία και με το λόγο του. Το τι θα κάνει μέσα στο παραβάν είναι δικό του θέμα!

Ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης και πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε εάν εκλεγείτε βουλευτής;

Η ανεργία! Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν υπάρχουν δουλειές. Το ότι ο κόσμος δεν έχει μεροκάματα είναι το Α και το Ω για εμένα. Αυτό αντιμετωπίζεται με διάφορες πολιτικές. Νομίζω ότι έχω μια εμπειρία στο κομμάτι του τουρισμού και θα σας πω ότι εάν υπάρχει όραμα και ιδέες μπορείς να δημιουργήσεις απασχόληση και θέσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να συμβεί σε πολλούς τομείς. Οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει στις υποδομές της πόλης πρέπει να συνεχιστούν. Για το ΜΕΤΡΟ για παράδειγμα θα σας πω ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα αναβολή. Πρέπει ίσως να παρθούν χρήματα από κάπου αλλού για να ολοκληρωθεί το έργο. Πρέπει η Θεσσαλονίκη να συνεχίσει να ανοίγεται στον κόσμο. Όχι μόνο μέσα από τον τουρισμό αλλά σε όλους τους τομείς!

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ