"Θέλουν ανάπτυξη από τα ερείπια των επιχειρήσεών μας;" - Karfitsa.gr
Οικονομία

“Θέλουν ανάπτυξη από τα ερείπια των επιχειρήσεών μας;”

"Τουλάχιστον 1.5 εκατ. πολίτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες"

emporikos_sylogos_thessalonikis

Αντιδράσεις προκαλεί το νέο πολυνομοσχέδιο στον κόσμο της αγοράς. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε δημόσια, κάνοντας λόγο για εύκολη λύση εισπρακτικών μέτρων, τιμωρία και ποινικοποίηση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και προέβλεψε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οδηγεί την ελληνική οικονομία σε νέα παγίδα ύφεσης.

Ακόμη, όμως, θέτει και το θέμα της χρήσης πιστωτικών/χρεωστικών καρτών, τονίζοντας πως πολλές επιχειρήσεις δεν θα έχουν την φορολογική, ασφαλιστική, πιστοληπτική ικανότητα να προμηθευτούν μηχανήματα POS και τουλάχιστον 1,5 εκ. καταναλωτές δεν θα έχουν την πιστοληπτική ικανότητα να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες ή να βάλουν χρήματα στις χρεωστικές τους κάρτες φοβούμενοι ότι, επειδή χρωστούν, θα κατασχεθούν.

 

Αναλυτικά οι θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για το νέο πολυνομοσχέδιο:

Σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά μείωσης της κατανάλωσης, αποβιομηχανοποίησης, ανεργίας και υποαπασχόλησης, καθώς και από αύξηση του ποσοστού των κλειστών και ζημιογόνων επιχειρήσεων, το νομοσχέδιο οδηγεί την ελληνική οικονομία σε νέα παγίδα ύφεσης και υπερχρέωσης.

Για μια ακόμη φορά, ο ελληνικός λαός, υπό την απειλή της χρεωκοπίας, γίνεται δέκτης νέων εισπρακτικών
και τιμωρητικών μέτρων, τα οποία εντείνουν το αδιέξοδο και το οικονομικό τέλμα.

Για μια ακόμη φορά, οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με ένα δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό φορολογικό σύστημα, με τη φορολογική εξαθλίωση και με λανθασμένες επιλογές ποινικοποίησης των οφειλών, οι οποίες χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει δουλειά και χρήμα στην αγορά, αντιμετωπίζουν τους επιχειρηματίες ως εγκληματίες ποινικού δικαίου, για οφειλές που δεν καταβάλλονται όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν.

Η εύκολη λύση των εισπρακτικών μέτρων, της τιμωρίας, της ποινικοποίησης φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών θα οδηγήσουν σε περαιτέρω οικονομική ασφυξία, χωρίς κάποιο ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και, κυρίως, με αρνητικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη. Για μια ακόμη φορά, ια μια ακόμη φορά, ενοχοποιείται η επιχειρηματική κοινότητα… Η εύκολη λύση…

Οι κυβερνώντες και νομοθετούντες δεν αντιλαμβάνονται ότι η εξαγγελία μέτρων όπως η υποχρεωτική καθιέρωση του «πλαστικού χρήματος» όχι μόνον δεν θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά, αντίθετα θα την αυξήσει, καθιερώνοντας το «παζάρι» της συναλλαγής. Εχουν, άραγε, αναρωτηθεί ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα έχουν την φορολογική, ασφαλιστική, πιστοληπτική ικανότητα να προμηθευτούν μηχανήματα POS? Έχουν αναρωτηθεί ότι τουλάχιστον 1,5 εκ. καταναλωτές δεν θα έχουν την πιστοληπτική ικανότητα να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες ή να βάλουν χρήματα στις χρεωστικές τους κάρτες φοβούμενοι ότι, επειδή χρωστούν, θα κατασχεθούν? Και να μην έχουμε αμφιβολία ότι το ποσόν του ακατάσχετου θα μειώνεται διαρκώς.

Έχουν, αλήθεια, σκεφτεί, την πιθανότητα ότι Ελληνες καταναλωτές μπορεί να διοχετεύουν τις αγορές τους εκτός χώρας? Έχουν υπολογίσει τη μείωση του ΑΕΠ? Μήπως, τελικά, η υποχρεωτική καθιέρωση του «πλαστικού χρήματος» εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις Τράπεζες, οι οποίες, με μέσο όρο 2% χρέωσης ανά συναλλαγή, προσδοκούν κέρδη
από χρήματα της αγοράς?

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Επιχειρηματικότητα ανακεφαλαιοποιεί τις Τράπεζες.

Ας αντιληφθεί, επιτέλους, η Πολιτεία ότι θα πρέπει να σταθεί αρωγός με ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της αναπτυξιακής προσπάθειας, τα οποία θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν την οικονομία και να αντιστρέψουν το κλίμα αστάθειας, αδικίας και αβεβαιότητας που βιώνουμε όλοι μας:

• Η άρση των capital controls και η ομαλοποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών

• Η υιοθέτηση ενός φορολογικού συστήματος κοινωνικά δίκαιου, διαφανούς και απλού με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και ορίζοντα, τουλάχιστον, δεκαετίας, θα συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και φορολογουμένων και στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης στους πολίτες

• H oυσιαστική παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί, η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά με την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την άμεση έναρξη του επενδυτικού-αναπτυξιακού Νόμου στον οποίο θα πρέπει να ενταχθεί ισότιμα το εμπόριο με τους άλλους παραγωγικούς κλάδους, ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις. Ένα μέτρο χωρίς κόστος, αντιθέτως με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία

• Η πάταξη του συνόλου της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου των 25 δις. καθώς και συντονισμένες ενέργειες και συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και θα παρέχει στους επιχειρηματίες τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να απελευθερώσουν το δυναμικό τους.

Κατανοούμε ότι η χώρα μας διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας. Θεωρούμε, όμως, ότι η λήψη συντονισμένων μέτρων τόνωσης της επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με ένα σταθερό, σε βάθος χρόνου, πρόγραμμα ανάπτυξης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και μέτρα δίκαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επιτρέψουν τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αποτρέποντας αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα και κατατάσσοντας τη χώρα μας στους κερδισμένους και όχι στους χαμένους των εξελίξεων.

Επιτέλους, οι Κυβερνώντες θα πρέπει να καταλάβουν από πού θέλουν να ξεκινήσει η Ανάπτυξη. Από τα ερείπια των δικών μας επιχειρήσεων ή με αρωγό τις δικές μας επιχειρήσεις;

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ