Θέμα ωρών η οριστική συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης - Karfitsa.gr
Πολιτική

Θέμα ωρών η οριστική συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης

mhtsotakhs-kyriakosΜια «ανάσα» μακριά είναι πλέον η επίτευξη οριστικής συμφωνίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για τη νέα αναθεώρηση του μνημονίου, που θα κλείνει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο -σύμφωνα με την τρόικα- έφτανε το 1,9 δισ. ευρώ για το 2013-2014 και λύνει με προοπτική διετίας το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, αργά το βράδυ οι διαφορές μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών μας είχαν συγκεντρωθεί στα μέτρα με τα οποία μπορεί να κλείσει η τρύπα που δημιούργησαν οι υστερήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και κατά συνέπεια η τρύπα του ΕΟΠΠΥ, η οποία φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ. Μέρος του κενού που αντιστοιχεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την εκ των υστέρων διόρθωση στις δαπάνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και των διαγωνιστικών κέντρων (claw back). Το μέτρο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί για ψήφιση τη Δευτέρα. Το δε ποσό που εξοικονομείται καλύπτει περίπου το 90% της τρύπας του Οργανισμού για το 2013.

Στην κατεύθυνση της κάλυψης του υπόλοιπου κενού η τρόικα ζήτησε την εφαρμογή επώδυνων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται ήδη στο μνημόνιο, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν νέα περικοπή στις συντάξεις των αστυνομικών και των στρατιωτικών μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Επέμειναν επίσης και στην εφαρμογή του τέλους του 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Από το πρώτο μέτρο το δημοσιονομικό όφελος θα ήταν περίπου 250 εκατ. ευρώ και από το τέλος των επιχειρήσεων -το οποίο θα κάλυπτε κυρίως την τρύπα του ΟΑΕΕ- θα συγκεντρώνονταν έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ για το 2013 και 450 εκατ. ευρώ το 2014. Ως ισοδύναμο μέτρο για το τέλος υπέρ ΟΑΕΕ το υπουργείο πρότεινε τη νέα επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των εξαιρέσεων φόρου, ενώ -για να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων- πρότεινε την περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μαζί με το δημοσιονομικό διάλογο συνεχίζεται και η πίεση για να γίνει δεκτή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σε αντιστάθμισμα των περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα απολεστούν, το υπουργείο πρότεινε αύξηση του ποσοστού του φόρου πολυτελείας.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η τρόικα άκουσε και σημείωσε όλα τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη σημερινή συνάντηση, που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι.

Η ίδια πηγή σημείωνε ότι το πολυνομοσχέδιο-σκούπα έχει αρχίσει να γράφεται και θα περιλαμβάνει και τα περισσότερα προαπαιτούμενα της δόσης του Ιουλίου. Μαζί θα περιληφθεί και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά όχι -όπως αναμενόταν- διατάξεις για την αναδιάρθρωση ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, μαζί με πιο μακροπρόθεσμα μέτρα των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, με τον «πέλεκυ» να πέφτει βαρύς επί των κεφαλών των υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με ένα ακόμα «ξαφνικό θάνατο» -της Δημοτικής Αστυνομίας- αλλά και επί των εκπαιδευτικών, καθώς και με μείωση του χρόνου της παραμονής στη διαθεσιμότητα, φαίνεται να κλείνει ο θερινός γύρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, μέχρι αύριο Κυριακή, οπότε θα οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα που αφορούν στην κινητικότητα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο χθες υπήρξε σύγκλιση για το μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα στελέχη των δανειστών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν μετά το πέρας των συναντήσεων, οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν για το πρώτο κύμα των 12.500 που πρέπει να ενταχθεί στο καθεστώς κινητικότητας/διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος του 2013. Αυτό θα προκύψει από 5.000 εκπαιδευτικούς και 4.000 υπαλλήλους από τους ΟΤΑ (3.500 περίπου από τη Δημοτική Αστυνομία), 2.500 από υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη Γενική Κυβέρνηση (που θα προκύψουν από τη συγχώνευση Φορέων και Οργανισμών). Επισημαίνεται ότι η «πίεση» στους ΟΤΑ δεν σταματά στη Δημοτική Αστυνομία, καθώς -σύμφωνα με σχέδιο που ήδη έχει στο συρτάρι του το υπουργείο Εσωτερικών- υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση άλλων 3.000 υπαλλήλων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει βασική δεξαμενή και για τις απολύσεις.

paraskhnio.gr

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ