Θεσσαλονίκη: Κόκκινα μπαλόνια και αναμμένα κεριά στη μνήμη 353.000 Ελλήνων -Ποντίων - Karfitsa.gr
Slider Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Κόκκινα μπαλόνια και αναμμένα κεριά στη μνήμη 353.000 Ελλήνων -Ποντίων

Με κόκκινα μπαλόνια στον ουρανό και χιλιάδες αναμμένα κεράκια τιμήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαΐου, η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Πάρκο της ΧΑΝΘ.

“Εμείς οι Πόντιοι κρατάμε τα θύματά μας στην καρδιά μας και πρέπει να μάθουν όλοι ότι η ιστορία των Ποντίων είναι ένα κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση να βάλει στην ατζέντα της το θέμα της διεθνοποιησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού” τόνισε  η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Σοφία Σαχινίδου.

Η πανελλήνια ομοσπονδία ποντικών συλλόγων αποτίοντας φόρο τιμής στις 353.000 ψυχές της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, αναδεικνύοντας μάλιστα και τη συμβολή των Ποντίων στην Επανάσταση του 1821 , τοποθέτησε στο έδαφος αναμμένα κεράκια, ενώνοντας  το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη με το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και με το μνημείο των Αρμενίων.

Τη βούληση των απογόνων των Αρμενίων και των Ποντίων και στους αγώνες τους για τη διεθνοποίηση των γενοκτονιών σε βάρος των προγόνων τους, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ντικραν Μπλετζιαν.

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννήσιων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Κώστας Πεθαίνος.

“Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αρχηγός της Επανάστασης και της Φιλικής Εταιρίας δεν είδε το όνειρο του να πραγματοποιείται, όμως, το είδε να ζωντανεύει ο αδελφός του Δημήτριος Υψηλάντης, στη μάχη της Πέτρας, με τη συντριπτική ήττα των Οθωμανών. Προέρχονταν τα δύο αδέλφια από τον Πόντο, όπως και πολλοί άλλοι που συμμετείχαν στην ελληνική εθνεγερσία” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακιδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έγινε απόψε, παραμονή της επετείου μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου και της Αρμενίας, ενώ τιμές αποδόθηκαν και από μέλη των σωματείων με παραδοσιακές φορεσιές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Στεφάνια Τανιμανιδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυριζογλου, εκπρόσωποι των Αρμενίων, ποντιακών και πελοποννησιακών σωματείων, κ.α.

Κατά τη  διάρκεια της εκδήλωσης υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, ακούστηκαν ποιήματα καθώς και ποντιακά και αρμένικα τραγούδια από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων και την Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ