Thessaloniki Pride: Τον Σεπτέμβριο η μεγάλη γιορτή της LGBTQI+ κοινότητας – Το μήνυμα πίσω από το φετινό σύνθημα - Karfitsa.gr
Θεσσαλονίκη Ρεπορτάζ

Thessaloniki Pride: Τον Σεπτέμβριο η μεγάλη γιορτή της LGBTQI+ κοινότητας – Το μήνυμα πίσω από το φετινό σύνθημα

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

 

Ορατότητα, ισότητα και διεκδίκηση δικαιωμάτων. Με αυτές τις λέξεις είναι συνδεδεμένη η Παρέλαση Υπερηφάνειας, που κάθε χρόνο διοργανώνεται τον μήνα Ιούνιο, ανά τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά οι αλλαγές που έχει φέρει η πανδημία αναγκάζει την διοργάνωση του φετινού Thessaloniki Pride να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με σύνθημα «ποια κανονικότητα;». Σε μια κοινωνία που έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά, τόσα όμως που ακόμη δεν αρκούν για να εξαλείψουν τελείως αναχρονιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, η μεγάλη γιορτή ορατότητας της LGBTQI+ κοινότητας αποτελεί βασικό πυλώνα για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να είναι ο εαυτός του. Άλλωστε, όπως τονίζουν σε συνέντευξη τους στην Karfitsa τα μέλη του γραφείου τύπου του Thessaloniki Pride, Μαρία Λαμπαδάρη, Ζωή Μοσχοπούλου, Αποστόλης Καραμπαΐρης «η άγνοια συντηρεί πολλά ανυπόστατα στερεότυπα».

 

Πότε θα διοργανωθεί φέτος το Thessaloniki Pride; Σε ποια θέματα θα επικεντρωθεί;

Φέτος το Thessaloniki Pride αντί για Ιούνιο θα γίνει Σεπτέμβριο, ώστε να έχει αναπτυχθεί περισσότερο το τείχος ανοσίας. Η κεντρική μέρα με την παρέλαση θα είναι το Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου.

Με σύνθημα «ποια κανονικότητα;» καλούμε τον κόσμο να αναλογιστεί αν η πολυφημολογούμενη επιστροφή στην κανονικότητα είναι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία μας. Όταν η κανονικότητα περιέχει διακρίσεις, καταπίεση, προκαταλήψεις και αποκλεισμούς για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, κουήρ, ίντερσεξ κλπ. (LGBTQI+), τότε σίγουρα δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, αλλά να πάμε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα που μας συμπεριλαμβάνει όλες και όλους, που τα θύματα έχουν τη δύναμη να μιλήσουν και τα προνομιούχα μέλη της κοινωνίας χρησιμοποιούν το προνόμιό τους, για να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη και όχι για να αποκλείσουν τις μειονότητες.

Λόγω κορονοϊού ποιες αλλαγές, διαφορές, τροποποιήσεις προβλέπονται συγκριτικά με τις προηγούμενες διοργανώσεις;

Η πανδημία επιβάλει ένα μείγμα ηλεκτρονικών και συμβατικών εκδηλώσεων, που έτσι και αλλιώς είναι καλή ιδέα, για να μπορούν να πάρουν μέρος και άτομα εκτός Θεσσαλονίκης. Πρόθεσή μας είναι να βγούμε με φυσική παρουσία στο δημόσιο χώρο, γιατί αυτή είναι η ουσία του Pride, αλλά οι παράμετροι θα εξαρτηθούν από τα μέτρα πρόληψης που θα ισχύουν εκείνες τις μέρες. Η πραγματοποίηση της συναυλίας ίσως δεν είναι εφικτή, τουλάχιστον όπως την ξέραμε.

Πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση για την πόλη;

Το Thessaloniki Pride είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης με κοινωνικό μήνυμα. Είναι μια γιορτή για όλη την πόλη, που προσελκύει και κόσμο από την περιφέρεια και από το εξωτερικό. Κάθε φορά προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο και αποδοχή. Το 2019 η συμμετοχή ανήλθε στις 18.000. Οι στρατηγικές επιλογές της διοργάνωσης που το ανέδειξαν σε μεγάλο φεστιβάλ και το έβαλαν στο χάρτη ήταν το άνοιγμα στο κοινό των Βαλκανίων, που τότε δεν είχαν Pride, στις χώρες τους, και η υποψηφιότητα –και εν τέλει η κατάκτηση– του τίτλου του EuroPride. Πέρα όμως από τα μεγέθη, το Thessaloniki Pride μας δείχνει ότι η πόλη μας αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και την αναδεικνύει σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

φωτογραφία Γιώργος Αλεξάκης

 

Πόσο υποστηρικτικοί είναι οι φορείς της Θεσσαλονίκης όσον αφορά το Thessaloniki Pride;

Το Thessaloniki Pride συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη ενός ευρέος φάσματος θεσμών, πράγμα που καταδεικνύει τη διαθεματικότητα του αντικειμένου του, αφού οι LGBTQI+ υπάρχουμε παντού και σε κάθε δραστηριότητα και πτυχή της κοινωνικής ζωής. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την πρώτη διοργάνωση παραχωρεί την αιγίδα του, αλλά πάντα στηρίζουν και άλλοι δημόσιοι φορείς, αλλά και η κοινωνία των πολιτών, η αγορά, η ακαδημαϊκή και η καλλιτεχνική κοινότητα, οι διπλωματικές αποστολές.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν υποστηρικτική στο Thessaloniki Pride και στην LGBTQI+ κοινότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με την τωρινή;

Η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν πολύ υποστηρικτική και μπορούμε να πούμε ότι η αλλαγή που επέφερε στη Θεσσαλονίκη μάς ενέπνευσε να ξεκινήσουμε την πρωτοβουλία μας για το Thessaloniki Pride. Αυτό ισχύει όμως και για την τωρινή διοίκηση του κ. Ζέρβα, που έχει δηλώσει ότι θέλει να επεκτείνει και να εμβαθύνει την υποστήριξη. Υπάρχει πάντα χώρος για στενότερη συνεργασία και ανυπομονούμε να υλοποιήσουμε την πρώτη μας διοργάνωση με τη νέα δημοτική αρχή.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια φιλική πόλη για LGBTQI+ άτομα; Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα για να βοηθηθεί και να υποστηριχθεί η κοινότητα;

Η Θεσσαλονίκη μας, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη που τη θέλει έρμαιο των συντηρητικών και των χούλιγκαν, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο. Η LGBTQI+ κοινότητα έχει πια μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, τα νέα παιδιά ζουν πολύ πιο ανοιχτά τη ζωή τους. Ωστόσο, η πορεία δεν είναι μονοδιάστατη. Η πρόοδος δεν είναι η ίδια σε όλες τις γειτονιές, ούτε σε όλες τις κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες. Και μπορεί μεν να αφορά ένα μεγάλο κομμάτι, αλλά η πραγματικά ανεκτική κοινωνία αξιολογείται από το πώς συμπεριφέρεται στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητάς μας: τα τρανς άτομα, τους LGBTQI+ ηλικιωμένους, μετανάστες και πρόσφυγες. Και εκεί είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που θα έπρεπε να ενημερωθούν περαιτέρω για τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά μας. Η άγνοια συντηρεί πολλά ανυπόστατα στερεότυπα.

Από την έντυπη Karfitsa

Κεντρική φωτογραφία Φώτης Ηλιάδης

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ