, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Αθώοι για τα κατασχεμένα τσιγάρα που κλάπηκαν στο λιμάνι

Αθώοι κρίθηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι για την κλοπή μεγάλης ποσότητας κατασχεμένων τσιγάρων μέσα από αποθήκη του λιμανιού, ο αποκαλύφτηκε τέσσερα χρόνια μετά την κατάσχεση της ποσότητας.
Του Κώστα Καντούρη
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κατέληξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν αποδείχτηκε ότι τελέστηκε το αδίκημα της κλοπής, όπως επίσης το χρονικό διάστημα που τα τσιγάρα μεταφέρθηκαν από το σημείο όπου είχαν αρχικά αποθηκευτεί ως κατασχεμένα. Ο εισαγγελέας νωρίτερα είχε προτείνει την καταδίκη του εκπροσώπου της εταιρίας που εμφανίστηκε ότι αγόρασε τα κατασχεμένα και του αποθηκάριου και την αθώωση του συνεργάτη του εκπροσώπου της εταιρίας, ενός εκτελωνιστή και ενός υπαλλήλου του λιμανιού.
Πρόκειται για ποσότητα 2.078 χαρτοκιβωτίων με 1.037.256 πακέτα τσιγάρα, το κόστος των οποίων υπολογίστηκε σε 3.630.000 ευρώ ενώ οι δασμοί τους σε 3.526.000 ευρώ. Τα τσιγάρα δεσμεύτηκαν στην αποθήκη 26 της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2000, τον Σεπτέμβριο του 2005 αποφασίστηκε η καταστροφή τους, που δεν έγινε ποτέ, όμως τον Σεπτέμβριο του 2014 αποκαλύφτηκε από τους υπαλλήλους των τελωνείων πως είχαν εξαφανιστεί. Εξι μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2015, η διοίκηση του ΟΛΘ κατέθεσε μήνυση για την κλοπή και άρχισε να ερευνάται η υπόθεση.
Το Συμβούλιο Εφετών που παρέπεμψε την υπόθεση στο Κακουργιοδικείο δέχτηκε ότι τα συγκεκριμένα τσιγάρα κλάπηκαν, κατά τη μεταφόρτωση από αποθήκη του ΟΛΘ μεγαλύτερης ποσότητας 36.000 χαρτοκιβωτίων τσιγάρων, τα οποία αγόρασε σε πλειστηριασμό αντί του ποσού των 450.000 ευρώ ο εκπρόσωπος της εταιρίας που είχε έδρα το Κόσσοβο. Στην υπόθεση ενεπλάκη ο ιδιώτης ως άτυπος εκπρόσωπος της εταιρίας επειδή πλήρωσε μία δόση για την αγορά των τσιγάρων και ο εκτελωνιστής που φρόντισε τη μεταφορά με πλοία προς Ρουμανία, Λιθουανία Ολλανδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.