, Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αθώοι οι διαχειριστές του Αλλατίνη για το δυστύχημα με θύμα 15χρονη

Του Κώστα Καντούρη 
Αθώοι κατά πλειοψηφία κηρύχτηκαν διαχειριστές του κτιρίου του Αλλατίνη για το τραγικό δυστύχημα με θύμα 15χρονη που έπαιζε με τους φίλους της στο εσωτερικό του εγκαταλειμμένου κτιρίου και βρέθηκε στο κενό όταν υποχώρησε το δάπεδο που έγινε πριν πέντε χρόνια. Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων (πρώτου βαθμού) είχαν παραπεμφθεί πέντε εμπλεκόμενοι στη διαχείριση του  κτιρίου κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο.
Η άτυχη 15χρονη έχασε τη ζωή της στις 28 Νοεμβρίου 2015 όταν έπαιζε στους χώρους του εργοστασίου. Η ανήλικη από τον τέταρτο όροφο στον οποίο βρισκόταν έπεσε από ύψος 3 μέτρων, όταν κατέρρευσε το δάπεδο και κατέληξε στον τρίτο όροφο. Με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όμως έχασε τη ζωή της. Το δυστύχημα με την 15χρονη είχε  προκαλέσει θόρυβο για το θέμα της χρήσης των χώρων του Αλλατίνη, ειδικά από νεαρούς, οι οποίοι διαρκώς κυκλοφορούσαν στα κτίρια, ενώ πολλοί έκαναν γκράφιτι. Άλλωστε πριν το δυστύχημα με την 15χρονη, το καλοκαίρι του 2015 ένας 13χρονος τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε ένα σημείο του κτιρίου στο οποίο ήταν.
«Μπορούσε να μπει όποιος ήθελε μέσα. Εμείς πήγαμε από ένα άνοιγμα στις λαμαρίνες», κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο μία νεαρή, φοιτήτρια τότε της Σχολής Καλών Τεχνών που κλήθηκε να δει την άτυχη 15χρονη όταν έπεσε. «Εμείς είχαμε πει στο παιδί να μην πηγαίνει. Μπορούσε ο καθένας να μπει. Υπήρχαν και αυτοκίνητα που στάθμευαν στο εσωτερικό του», ανέφερε στην κατάθεσή της η μητέρα της 15χρονης. «Μου είπαν ότι έπαιζε και γλίστρησε από νερά που είχε στο δάπεδο και έτσι έφυγε», κατέληξε .
Η δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί του τμήματος Ανάληψης για το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο της 15χρονης, αποκάλυψε σοβαρές ελλείψεις σχετικά με το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των εγκαταλειμμένων χώρων που εγκυμονούν κινδύνους. Οι κατηγορούμενοι πάντως αρνήθηκαν ότι είχαν ευθύνη. Χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι εταιρίας που είχε αναλάβει την εκκαθάριση εταιρίας που είχε το ακίνητο και έφερε την ευθύνη των χώρων, ανέφερε ότι διαρκώς γίνονταν έλεγχοι στην περίφραξη που ήταν μήκους ενός χιλιομέτρου και πως συνεχώς καλύπτονταν οι τρύπες.
Η πλειοψηφία του δικαστηρίου δέχτηκε την πρόταση της εισαγγελέα, που ζήτησε την αθώωση των πέντε  κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν την ευθύνη της φύλαξης του χώρου και πως το άτυχο θύμα μπήκε από το άνοιγμα της περίφραξης, πράξη που διακόπτει οποιαδήποτε παράλειψη των κατηγορουμένων. Η ίδια η εισαγγελέας ήταν αυτή που πριν τέσσερα χρόνια είχε ζητήσει έρευνα για το περιστατικό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.