, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αυτά είναι τα 3 έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης!

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η Θεσσαλονίκη με αναπλασμένο τον μνημειακό άξονα της πλατείας Αριστοτέλους, με επέκταση του παλιού παραλιακού μετώπου προς τη θάλασσα (από το λιμάνι έως τον Λευκό Πύργο) δίνοντας τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να απολαύσουν με μεγαλύτερη άνεση τη βόλτα τους αλλά και με αναπλασμένη την πλατεία Διοικητηρίου απέναντι από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης;
Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου
Πρόκειται για τρία εμβληματικά έργα, που αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης και τα οποία δρομολογούνται μέσα στο επόμενο διάστημα σε συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον κεντρικό δήμο. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ανακοίνωσαν πως τα παραπάνω έργα θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Πλέον, το βάρος καλούνται να το σηκώσουν οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να «τρέξουν» τις διαδικασίες και να ετοιμάσουν τους φακέλους για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των τριών σημαντικών για την πόλη έργων από ευρωπαϊκά προγράμματα και μέσα στην επόμενη τριετία να αρχίσει η υλοποίηση τους.
«Πρόκειται για τρία έργα που περιμένουν οι Θεσσαλονικείς εδώ και πολλές δεκαετίες και θα βοηθήσουν να αναβαθμιστεί η πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας δίνοντας το στίγμα. Ο κ.Ζέρβας ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την χρηματοδότηση των έργων που αποτέλεσαν και προεκλογικές του υποσχέσεις, πρόσθεσε πως η διοίκηση του τα «ωριμάζει» με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προβολή της πόλης.
Προκηρύσσεται διαγωνισμός για την Αριστοτέλους
Επιθυμία της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να προκηρυχθεί εντός του 2020, και παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός την αναμόρφωση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, του Γάλλου αρχιτέκτονα Ερνέστ Εμπράρ.
Μέσω του διαγωνισμού, μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία αναμένεται να σχεδιάσουν μια από τις ομορφότερες πλατείες παγκοσμίως, προκειμένου να αλλάξει η «βιτρίνα» της πόλης. Επιθυμία του δημάρχου κ.Ζέρβα είναι το κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης να γίνει σύγχρονο, αισθητικά αναβαθμισμένο και λειτουργικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Ειδική επιτροπή την οποία θα συστήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, θα αξιολογήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν και θα βραβεύσει τις τρεις καλύτερες μελέτες ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αναμόρφωση της πλατείας Αριστοτέλους, από την οδό Εγνατία έως τη Λεωφόρο Νίκης. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.
Η Αριστοτέλους είναι μια πλατεία ορόσημο και το μεγαλύτερο προσόν της είναι η τοποθεσία της, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να ατενίσουν από τη μία τον Θερμαϊκό κόλπο και από την άλλη το δάσος του Σέιχ Σου και την Άνω Πόλη. Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ, ήταν αυτός που οραματίστηκε τον άξονα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.
Υπενθυμίζεται πως διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους είχε προκηρυχθεί το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερες από 100 ομάδες αρχιτεκτόνων, όμως η ανάπλαση δεν προχώρησε και αποφασίστηκε να πεζοδρομηθεί μόνο ο άξονας της Αριστοτέλους.
Ξύλινο ντεκ στην παλιά παραλία
Η Νέα Παραλία αποτελεί το «στολίδι» της πόλης, ωστόσο επιθυμία όλων των Θεσσαλονικέων είναι να επεκταθεί προς τη θάλασσα και το κομμάτι της παλιάς παραλίας, από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι, κατά μήκος της Λεωφόρου Νίκης, για να μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα η βόλτα μικρών και μεγάλων.
Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, όχι ως προς την υλοποίηση αλλά κυρίως όσον αφορά την αδειοδότησή του, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία πως θα ξεπεραστούν τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια. Η πρόταση για δημιουργία ενός ξύλινου ντεκ είχε κατατεθεί δημόσια το 2009 και αποτέλεσε ιδέα των συγκοινωνιολόγων Σπύρου Βούγια και Σταύρου Κωνσταντινίδη, που υιοθετήθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Σταύρο Καλαφάτη.
Την προσθήκη ξύλινου κρηπιδώματος, χωρίς επιχωματώσεις και χωρίς καμία παρενέργεια για το περιβάλλον, αποσυμφορίζοντας το σημείο, είχε προτείνει και η προηγούμενη διοίκηση του δήμου όμως το έργο «κόλλησε» σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Πάντως, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η επέκταση είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσει να «ανασάνει» η παλιά παραλία εκεί όπου σημειώνεται το αδιαχώρητο από τους πεζούς, τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια.
Ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου 
Το τρίτο εμβληματικό έργο που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ είναι η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή της. Η πλατεία κατασκευάστηκε το 1937 και καταστράφηκε το 1992, όταν η τότε δημοτική αρχή αποφάσισε να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ χωρίς να λάβει υπόψη την ύπαρξη αρχαίων κτισμάτων.
Από τότε η ανάπλαση της τείνει να γίνει… σήριαλ. Τις προηγούμενες δεκαετίες η συγκεκριμένη πλατεία, απέναντι από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αποτέλεσε το στέκι για τους νέους και τους αθλητές μιας μεγάλης γειτονιάς, ενώ εκεί μεγάλωσαν και έπαιξαν ποδόσφαιρο γνωστοί Θεσσαλονικείς. Και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται μελέτη και στη συνέχεια διαγωνισμός.
Η μελέτη θα προχωρήσει μέσα στο 2020 με χρηματοδότηση της εταιρείας Εγνατία Οδός Α.Ε. και στόχος είναι μέσα στο 2021 να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η ιδέα του παρελθόντος για υπόγειο πάρκινγκ έχει απορριφθεί και πλέον επιθυμία είναι να αναδειχθούν οι αρχαιότητες σε συνεργασία και με το υπουργείο Πολιτισμού και παράλληλα να κατασκευαστεί μια πλατεία εφάμιλλης εκείνης που υπήρχε.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.