, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

ΒΕΘ: Επιστολή στο Σταϊκούρα για τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός μείωσης ενοικίου τον Ιούνιο

Αποδέκτης έντονων παραπόνων γίνεται καθημερινά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, από επιχειρηματίες – μέλη του, που διαμαρτύρονται καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των ΚΑΔ, που ανακοινώθηκαν και θα τύχουν και τον Ιούνιο της μείωσης ενοικίου κατά 40%.
Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες ο τζίρος τους έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα, την ώρα, μάλιστα, που καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.
Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, με την οποία ζητεί να διευρυνθεί η λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων ώστε να συμπεριληφθούν και οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή του 40% του μισθώματος τόσο για τον Ιούνιο 2020, όσο και για τους επόμενους μήνες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται “με την υπ’ αριθ.Α1135 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2219/τ.Β’/10.6.2020) προσδιορίστηκαν οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων για την απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για το μήνα Ιούνιο 2020”.
“Δεν αμφισβητούμε ότι οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ που προσδιορίζει η προαναφερόμενη υπουργική απόφαση πλήττονται από την πανδημία του COVID-19 και από τα αποτελέσματα της στην οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο θεωρούμε δίκαιο και εισπράττουμε την αντίδραση και τη δυσαρέσκεια των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, τις οποίες εκπροσωπεί το ΒΕΘ, για τον εκτοπισμό τους από τη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων και άρα τη μη απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον Ιούνιο.
Οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, σχεδόν στο σύνολο τους, θεωρήθηκαν πληττόμενες και απαλλάχθηκαν από την καταβολή του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Θεωρούμε, ότι όπως και τα αντίστοιχα καταστήματα λιανικού εμπορίου συγκαταλέγονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις, με αυτή τη λογική και οι αντίστοιχες βιοτεχνικές επιχειρήσεις πλήττονται με την ίδια ίσως και μεγαλύτερη ένταση”, τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης.
Το ΒΕΘ μάλιστα παρουσιάζει παράδειγμα προκειμένου να καταδείξει το παράδοξο της υπουργικής απόφασης.
Συγκεκριμένα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ενδυμάτων (ΚΑΔ 4772) συμπεριλαμβάνονται στην έκπτωση του 40%, ενώ οι επιχειρήσεις που κατασκευάζουν και εμπορεύονται χονδρικώς τα ενδύματα (ΚΑΔ 4642, 1410, 1411, 1412, 1413, 14,19, 1420, 1520) είναι εκτός λίστας των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.