, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Γ. Μπουτάρης – Π. Αβραμόπουλος: Από στενοί συνεργάτες… δύο ξένοι

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ήταν καλοκαίρι του 2005 όταν ο Γιάννης Μπουτάρης μαζί με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο -και τον Ανδρέα Κουράκη ως τρίτο της παρέας- ανακοίνωναν επίσημα την ίδρυση της “Πρωτοβουλίας”, της παράταξης που ανέτρεψε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Δεκατρία χρόνια μετά, ο δήμαρχος έχει ανακοινώσει πως η “Πρωτοβουλία όπως την ξέραμε πέθανε”, ενώ ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος αποχώρησε από την παράταξη που θεωρούσε ως “παιδί” του και ανεξαρτητοποιήθηκε.
Το τελευταίο επεισόδιο ανάμεσα στους δύο άνδρες εκτυλίχθηκε μέσα στην εβδομάδα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τον Γιάννη Μπουτάρη να κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ότι αποστασιοποιήθηκε από την παράταξη για “λόγους προσωπικού συμφέροντος” και τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο να χαρακτηρίζει τον δήμαρχο “ασυγχώρητο συκοφάντη”.
Πώς όμως οι δύο άνδρες κατέληξαν από στενοί συνεργάτες να είναι …δύο ξένοι στα ίδια έδρανα; Η πρώτη θητεία στο δήμο Θεσσαλονίκης κύλησε με τους Μπουτάρη και Αβραμόπουλο να έχουν μια ιδιαίτερα στενή συνεργασία και δεν άφηναν να βγουν στην επιφάνεια οι όποιες μεταξύ τους διαφωνίες. Ετσι, οι εκλογές του 2014 τους βρήκε ενωμένους και κερδήθηκε η δεύτερη θητεία.
Τον Οκτώβριο του 2016 ο κ. Αβραμόπουλος δήλωνε πως “δεν υπάρχει καμία κόντρα με τον Γιάννη Μπουτάρη, υπάρχουν απόψεις και θέσεις για διάφορα πράγματα. Είμαστε άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά έχουμε μυαλό, νου και γνώση να κάνουμε τα πράγματα με σωστό τρόπο”.
Όπως φαίνεται οι διαφωνίες έγιναν …ρήγμα τον Μάρτιο του 2017 με την απόφαση του δημάρχου να τον αντικαταστήσει από πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και στη θέση του να τοποθετηθεί η Καλυψώ Γούλα. Ο Γιάννης Μπουτάρης του πρότεινε την αντιδημαρχία Οικονομικών, με τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο να αρνείται τονίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρουν “τα πόστα και οι θέσεις εξουσίας”.
Από εκείνη την ημέρα οι σχέσεις ψυχράθηκαν και η συνέχεια δόθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με πληθώρα αντιπαραθέσεων. Τον Γιάννη Μπουτάρη να κατηγορεί τον άλλοτε συνεργάτη του πως “πρόδωσε την παράταξη για συμφεροντολογικούς λόγους” και τον Αβραμόπουλο να απαντά στον δήμαρχο πως θα έπρεπε να ντρέπεται και πως “μας χρωστάς, δεν σου χρωστάμε”.
Κι ενώ κάποιοι ανέφεραν πως κατά καιρούς έπεφταν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο, ήρθε η ανεξαρτητοποίηση του Παναγιώτη Αβραμόπουλου τον περασμένο Ιούλιο από την “Πρωτοβουλία” με ευθείες βολές κατά του δημάρχου να βάλει τέλος στις πληροφορίες αυτές.
Κι όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουν οι εκλογές του 2019 πιθανότατα να καταγραφούν και άλλα επεισόδια μεταξύ των δύο ανδρών. Αλλωστε, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και τον χαρακτηρισμό από την πλευρά Αβραμόπουλου περί “ασυγχώρητου συκοφάντη” ο κ.Μπουτάρης αρκέστηκε να σχολιάσει: “Θα απαντήσω γραπτώς στον Παναγιώτη”.
Υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνο Ζέρβας
Τον δημαρχιακό θώκο του δήμου Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και να ανεξαρτητοποιηθεί.
Ο κ.Ζέρβας ανακοίνωσε σε συνάντηση του με δημοσιογράφους την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ωστόσο το όνομα της παράταξης και οι πρώτοι υποψήφιοι, οι οποίοι θα συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό, θα γνωστοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου σε επίσημη εκδήλωση.
Ως υποψήφιος δήμαρχος απηύθυνε προσκλητήριο προς όλους τους νέους ανθρώπους της πόλης, προκειμένου να κερδηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Επιθυμία του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι να βγουν μπροστά νέα στελέχη και όχι να δημιουργηθεί μια «μεικτή» παλαιμάχων.
Ο πρώην στενός συνεργάτης και αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη άσκησε σκληρή κριτική στη σημερινή διοίκηση, στην οποία καταλόγισε αποτυχία σε βασικά θέματα της καθημερινότητας, όπως είναι η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το πράσινο και οι πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις.
Μετά την ανεξαρτητοποίησή του ο κ. Ζέρβας συμμετείχε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην ομάδα των «6» δημοτικών συμβούλων από διαφορετικές παρατάξεις (μαζί με τους Παναγιώτη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Κουράκη, Γιώργο Αρβανίτη, Γιώργο Αβαρλή και Μόνικα Αϊβάζογλου) σε μια προσπάθεια να θιχτούν από κοινού τα προβλήματα που έχει η πόλη.
Ωστόσο, η κίνηση του Παναγιώτη Αβραμόπουλου να συναντηθεί με τον Γιάννη Μπουτάρη χωρίς να έχει ενημερώσει την εν λόγω ομάδα φαίνεται πως ενόχλησε τον κ. Ζέρβα, που χαρακτήρισε ανειλικρινές το γεγονός ότι δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ στους υπόλοιπους.