22:00, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Διαβατά: Σταδιακή αποχώρηση των προσφύγων (ΦΩΤΟ)

Αποχωρούν οι πρόσφυγες από τον άτυπο καταυλισμό, δίπλα στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών, όπου είχαν κατασκηνώσει στην περιοχή μετά από την διάδοση fake news για άνοιγμα των συνόρων.

Ρεπορτάζ Κωστασ Καντουρης
Φωτογραφίες: Θανάσης Ελμάζης
Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή Βορείου Ελλάδος και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Ράγκο, υπολογίζεται ότι περίπου 300 άτομα έχουν ήδη αποχωρήσει ή περιμένουν τα ναυλωμένα λεωφορεία για να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνταν.
Το μεσημέρι επικράτησε στο σημείο νέα ένταση κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά φωτορεπόρτερ. Όλα ξεκίνησαν όταν μεγάλη ομάδα ατόμων επιχείρησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων. Ορισμένοι μετανάστες απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα, «οι άνθρωποι παρακινούμενοι από ψεύτικες ειδήσεις παρασύρθηκαν γιατί το μόνο που πιστεύουν είναι η ελπίδα τους. Θέλουν να περάσουν τα σύνορα και έτσι πίστεψαν τα fake news. Ωστόσο, οι υποκινητές έθεσαν σε κίνδυνο αυτούς τους ανθρώπους και τους ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο».
Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο και εκείνοι έχουν την υποχρέωση α σέβονται τους νόμους του κράτους «που τους φιλοξενεί με μεγάλες θυσίες και προσπάθειες».