Δικαιοσύνη: Οι προβληματισμοί και οι αγκυλώσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή
Προβληματισμοί για τις “παρενέργειες” της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και στη Δικαιοσύνη, όπως και οι αγκυλώσεις στα βήματα που επιχειρούνται όλα αυτά τα χρόνια, αναλύονται στο πάνελ “Ψηφιακή Δικαιοσύνη” που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.
Του Κώστα Καντούρη
“Ζούμε μια επανάσταση” είπε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σημειώνοντας την πρόοδο που επετεύχθη λόγω της πανδημίας και προωθήθηκαν βήματα που μεν είχαν αποφασιστεί όμως καθυστερούσαν.
Ο υπουργός, ενώπιον δύο πρώην ομολόγων του, των κυρίων Καλογήρου και Καστανίδη, αναγνώρισε ότι στον τομέα αυτόν συνεχίζεται το έργο τους για να γίνουν μεγαλύτερα βήματα. Ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται σύντομα το σχέδιο για τον διαγωνισμό που αφορά τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων της υπόλοιπης χώρας. Ωστόσο, τόνισε ότι μπορεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή να είναι ωραία, όμως “πρέπει να κρατήσουμε ως αρχή την πραγματική αξία του ανθρώπινου παράγοντα. Εμείς επενδύουμε στους ανθρώπους” σημείωσε ανακοινώνοντας ότι προωθούνται προσλήψεις ειδικών πληροφορικής και επιμόρφωση δικαστών. “Σήμερα στη δικαιοσύνη εκπονείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα των ηλεκτρονικών δράσεων στη δικαιοσύνη. Υπάρχει κοσμογονία μεταρρυθμίσεων”, ανέφερε.
Την προβληματική σε τομείς της ψηφιακής μετάβασης ανέπτυξε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, αναφερόμενος κυρίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη στη δικαιοσύνη, με την έννοια της ύπαρξης δικαστών – ρομπότ. “Ποιό είναι το πεδίο που μπορεί ένας αλγόριθμος να αποφασίσει για τις διάφορες μας” διατύπωσε το ερώτημα. “Θα εμπιστευτούν οι πολίτες, ειδικά σε μια εποχή δικαστικού λαϊκισμού, την κρίση ενός αλγορίθμου”, συμπλήρωσε το ερώτημα. Ο κ. Καλογήρου ανέφερε τα βήματα που έγιναν επί υπουργίας του, υποστηρίζοντας την άμεση ανάγκη επιτάχυνσης της β’ φάσης διασύνδεσης των αποφάσεων.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης διαπίστωσε ότι “είμαστε πολύ πίσω” αναφερόμενος στις αγκυλώσεις των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν ακόμη από το 2009, ακόμη και σε προσλήψεις ειδικών. “Χρειάστηκαν 16 χρόνια για 18 προσλήψεις ανθρώπων πληροφορικής”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας τόνισε την ανάγκη άμεσων βημάτων, ανέφερε όσα έγιναν από τον σύλλογο ειδικά στην πανδημία, όμως παρατήρησε ότι “τα ηλεκτρονικά εργαλεία είναι εργαλεία. Μπορεί να είναι χρήσιμο, μπορεί και επικίνδυνο”. Την αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από το σύνολο των Ελλήνων δικαστών μετέφερε ο Πρόεδρος Εφετών Χριστόδουλος Κυρτσίδης. Σημείωσε όμως πως πρέπει να αναπτυχθούν υποδομές, όπως και ότι “υπάρχει ψηφιακός αναλφαβητισμός χρηστών”, όπως αναδείχθηκε με τη βιντεοδιάσκεψη κατά τη διάρκεια του lockdown. Προβληματισμούς ανέπτυξε και ο ομότιμος καθηγητής Νομικής Αθανάσιος Καΐσης.