, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Δ.Νεάπολης Συκεών: «ΝΟ ΚΑΚΑ», για έναν δήμο χωρίς ακαθαρσίες

Με σύνθημα «καθαρή πόλη χωρίς ακαθαρσίες ζώων» ο δήμος Νεάπολης-Συκεών «τρέχει» από σήμερα μια ακόμη δράση που αφορά στους τετράποδους φίλους μας.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΝΟ ΚΑΚΑ» που τέθηκε σε υλοποίηση με στόχο από τη μια να υποστηριχθούν οι κηδεμόνες δεσποζόμενων σκύλων στην περισυλλογή των ακαθαρσιών κατά την κίνησή του στην πόλη, και από την άλλη η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ενεργή φιλοπεριβαλλοντική τους στάση απέναντι στα αδέσποτα ζώα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, που υλοποιείται σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και την πρωτοβουλία «ΝΟ ΚΑΚΑ», ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και το Γραφείο Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων τοποθέτησε σε 15 διαφορετικά σημεία του δήμου ειδική εγκατάστασης για τον εφοδιασμό του ιδιοκτήτη του σκύλου με χάρτινο φαρασάκι μιας χρήσης. Αυτό προέρχεται από ανακυκλώσιμο χαρτί, είναι λειτουργικό, ελαφρύ και εύκολο στη χρήση και μεταφορά του προς τον κάδο απορριμμάτων, και όπως επισημαίνει η υπεύθυνη της Πρωτοβουλίας Μαρία Αρκούδη, αποτελεί ελληνική πατέντα, είναι ελληνικής κατασκευής και απόλυτα οικολογική.
Να σημειωθεί ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι ο πρώτος που αναπτύσσει τη δράση αυτή σε όλη τη Μακεδονία, και ένας από τους 30 δήμους σε όλη τη χώρα.
«Η αρμονική συνύπαρξή μας με τους τετράποδους φίλους μας είναι στοιχείο πολιτισμού. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του δήμου μας, που καθορίζει και καθοδηγεί όλο το διευρυμένο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με συνέπεια από την Υπηρεσία Προστασίας Ζώων, βρίσκεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων, είτε αδέσποτων είτε δεσποζόμενων, ταυτόχρονα με τον σεβασμό και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στην παρουσίαση της δράσης που έγινε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο στις Συκιές, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε διάφορα κεντρικά σημεία του δήμου.
Παράλληλες δράσεις
Παρόντες στην πρώτη παρουσίαση της δράσης ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών Στέλιος Γκατζές, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, και πρόεδρος της Επιτροπής Αδέσποτων Ζώων, Τάσος Τσακιρίδης, η πρόεδρος της εταιρείας «Μονοπάτια και Στόχοι, και πρώην τοπική σύμβουλος Πεύκων, Ειρήνη Παπαδάκη, η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «φροντίΖΩ» Σοφία Λεοντιάδου και μέλη του Δ.Σ., και ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας του δήμου Θόδωρος Ιωαννίδης.
«Με τη συνεργασία όλων, και με την τήρηση των κανόνων και των νόμων, και την ελάχιστη ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο θέμα μπορούμε να διατηρούμε τους δρόμους, τις πλατείες και τα πάρκα ως καθαρούς και ασφαλείς δημόσιους χώρους απαλλαγμένους από τις ακαθαρσίες των ζώων, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία», δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πενταμελούς Δημοτικής Επιτροπής Τάσος Τσακιρίδης καλεί τους πολίτες, ιδιοκτήτες ζώων ή μη, «να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και τον εξοπλισμό που παρέχει δωρεάν ο δήμος αφού μπορούμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή».
Τα 15 σημεία όπου έχει τοποθετηθεί η εγκατάσταση με το χάρτινο φαρασάκι μιας χρήσης είναι τα εξής:
► Δ.Ε. ΣΥΚΕΩΝ

 1. Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
 2. Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία)
 3. Επταπυργίου 82
 4. Πάρκο Ελπίδος (Τομέας Τειχών)
 5. Μαύρος Γάτος

► Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ

 1. Δημ. Κατάστημα Νεάπολης (περ. Στρεμπενιώτη)
 2. Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι)
 3. Πεζόδρομος Αθ. Διάκου

► Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ

 1. Δημ. Κατάστημα Πεύκων
 2. Κοιμ. Θεοτόκου & Λεωφ. Γ.Παπανικολάου
 3. Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
 4. Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Πεύκων

► Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ

 1. Λεωφ. ΟΧΙ & Δωδώνης
 2. Αθαν. Διάκου & Κανάρη
 3. Πανεπιστημίου (Ευαγγελίστρια)

Να σημειωθεί ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών «τρέχουν» παράλληλα και άλλες δράσεις που αφορούν στην προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος. Μετά τις ταΐστρες και ποτίστρες που τοποθετήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου, παραλήφθηκαν άλλες δέκα που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του δήμου.
Επίσης, ο δήμος παρέλαβε πέντε τόνους τροφής που διατίθεται στα φιλοζωικά σωματεία για τη διατροφή των ζώων, ενώ το Γραφείο Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων παρέλαβε και δυο νέα σκάνερ για την «αναγνώριση» των συλλαμβανόμενων αδέσποτων ζώων με τη βοήθεια ειδικών οργάνων, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμού και στείρωσης ζώων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.