, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

Εισαγγελέας για προμήθειες: «Να αθωωθούν οι διευθυντές των κλινικών»

Την κατ’ ουσίαν αθώωση των τριών καθηγητών Ιατρικής διευθυντών ορθοπεδικών κλινικών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για το σκάνδαλο των προμηθειών με την εταιρία DePuy ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, αντιεσαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη.
Του Κώστα Καντούρη
Η εισαγγελέας δεν χρειάστηκε να μπει στους σκοπέλους που ενδεχομένως να προκαλούσε ο νέος ποινικός κώδικας που πλέον ισχύει, με μετατροπές των κατηγοριών, καθώς στην αγόρευσή της ανέφερε πως από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι τα χρήματα από τις υπερτιμολογήσεις των υλικών κατέληξαν στους κατηγορούμενους.
Πρόκειται για μία «ουρά» του σκανδάλου με την εταιρία De Puy και τις υπερτιμολογήσεις σε προμήθειες ορθοπεδικών υλικών σε νοσοκομεία, το μεγάλο τμήμα του οποίου απασχολεί τις δικαστικές αρχές της Αθήνας. Στο εδώλιο του κατηγορουμένων κάθονται τρεις καθηγητές Ιατρικής, διευθυντές ορθοπεδικών κλινικών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Πρωτόδικα ο ένας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και οι άλλοι δύο από 11, για τα αδικήματα της δωροδοκίας σε  βαθμό κακουργήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η έφεσή τους είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα που συνοδευόταν με καταβολή εγγυήσεων.
Ο νέος κώδικας θα επηρεάσει την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς το αδίκημα της δωροδοκίας ποσού περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, παραγράφεται αφού έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα. Από την άλλη, εξακολουθεί να κρίνεται το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
Πέραν αυτών η εισαγγελέας έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι δεν έχουν σχέση ούτε με δωροδοκίες, ούτε με ξέπλυμα και γι’ αυτό πρότεινε την απαλλαγή τους. Από την άλλη στην αγόρευσή της ήταν καταπέλτης για τη στάση της Πολιτείας με τους νόμους που ευνοούσαν τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή υπερτιμολογήσεις υλικών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η εταιρία έδινε το επιπλέον 35% είτε σε γιατρούς ως κίνητρο, είτε σε εταιρίες για συνέδρια. Όμως ανέφερε ότι για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους δεν προκύπτουν στοιχεία. «Σ’ αυτή τη δικογραφία το αποδεικτικό υλικό είναι ισχνό», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας κριτική και στην πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση που δεν διαχωρίζει τα χρήματα που καταδικάστηκαν ότι έπαιρναν οι κατηγορούμενοι. «δεν μπόρεσε η πολιτεία να μοιράσει τα ποσοστά. Αυτό είναι μπακαλίστικη αριθμητική», σημείωσε.
Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο με την αγόρευση της τελευταίας συνηγόρου υπεράσπισης και θ’ ακολουθήσει η απόφαση του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.