, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Εισαγγελέας persona non grata για τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης
 
Κύμα αντιδράσεων εναντίον συγκεκριμένης εισαγγελέα έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η απόφασή της να θέσει στο αρχείο μήνυση τριών δικηγόρων εναντίον αστυνομικών. Με το σκεπτικό της, στο οποίο θεωρεί ότι εκφράσεις που απευθύνθηκαν από τους αστυνομικούς στους δικηγόρους όπως «δικηγοράκια» και «δεν είστε ιερές αγελάδες» δεν είναι περιφρονητικές, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών. Μάλιστα με απόφασή του ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την απομάκρυνση της εισαγγελέα από τη Θεσσαλονίκη, όπως και τη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον της, χαρακτηρίζοντάς την ουσιαστικά persona non grata για τα δικαστήρια της πόλης.
Η υπόθεση αφορά επεισόδιο που έγινε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2018 και μάλιστα τότε οι δικηγόροι όλης της χώρας σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους πραγματοποίησαν αποχή από τα καθήκοντά τους. Στο επίκεντρο είχε βρεθεί η συμπεριφορά τριών αστυνομικών που έκαναν υπηρεσία στο δικαστικό μέγαρο και οι οποίοι μηνύθηκαν για τη στάση τους, ενώ στη συνέχεια απομακρύνθηκαν και από την υπηρεσία του μεγάρου, ύστερα από αίτημα της διοίκησης των δικαστηρίων. Ο δικηγόρος Ιορδάνης Χατζηκαλλινικίδης, ο πατέρας του Πέτρος και η σύζυγός του Ευδοξία Καλπατσινίδου έχουν καταγγείλει ότι βρέθηκαν να δέχονται επίθεση από αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει λόγος.
«Εσείς οι δικηγόροι τι νομίζετε ότι είστε, οι ιερές αγελάδες;», είναι η έκφραση στην οποία επικεντρώθηκαν οι μηνυτές. Επίσης στη μήνυσή τους, που η εισαγγελέας πρότεινε να αρχειοθετηθεί, αναφέρουν ότι οι δύο εξ αυτών σύρθηκαν αναιτιολόγητα στο αστυνομικό τμήμα ως προσαχθέντες, ενώ βρισκόταν στον διάδρομο για το γραφείο του εισαγγελέα υπηρεσίας «αλλά βιαίως μας απομάκρυναν ωθώντας μας προς τις σκάλες», όπως αναφέρουν. Και τέλος έφτασαν σε σημείο να μείνουν κρατούμενοι στο κρατητήριο του τμήματος Λευκού Πύργου μέχρι οι αστυνομικοί να καταθέσουν μήνυση σε βάρος τους και χωρίς να τους δίνουν οι αστυνομικοί τα στοιχεία τους για να ασκήσουν με τη σειρά τους τα δικαιώματά τους.
Αυτή την εβδομάδα οι τρεις δικηγόροι κατέθεσαν στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προσφυγή ζητώντας να απορριφτεί η πρόταση της δικηγόρου να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι την ώρα που χιλιάδες μηνύσεις οδηγούνται στα ακροατήρια χωρίς καμία απολύτως έρευνα, για την υπόθεση αυτή στην οποία κρίνονται συμπεριφορές που έχουν αποδοκιμαστεί και αφορούν ολόκληρο κλάδο, αρχειοθετείται χωρίς περαιτέρω εξέταση. 
«Απαράδεκτη συμπεριφορά»
«Ο σχολιασμός αυτός δηλώνει πλήρη περιφρόνηση στο δικηγορικό λειτούργημα, πλήρη απαξίωση και πραγματικά αναρωτιέμαι εάν πήγαινα κάθε μέρα στην έδρα στην οποία ήταν η εισαγγελέας και της απηύθυνα τον χαρακτηρισμό «εισαγγελάκι» και «δεν είστε ιερή αγελάδα», θα θεωρούσε φυσιολογικούς αυτούς τους χαρακτηρισμούς και δεν θα θιγόταν», διερωτήθηκε μιλώντας στην Karfitsa ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ευστάθιος Κουτσοχήνας. «Είναι απαράδεκτη η αιτιολογία που έχει η διάταξη της εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση», συμπλήρωσε.
Ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταθέσει αναφορά σε βάρος της εισαγγελέα για να κινηθούν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος της, όπως και να απομακρυνθεί από τη Θεσσαλονίκη. «Έχει μια κρίση που προσβάλλει το σύνολο των δικηγόρων. Δέχεται ότι οι χαρακτηρισμοί που έκαναν οι αστυνομικοί για τους δικηγόρους ότι είναι κάποια «δικηγοράκια που φωνάζουν» και ότι είναι «ιερές αγελάδες», δεν προσβάλλουν κανέναν και μάλιστα δεν μπορούν να εκληφθούν ούτε ως περιφρόνηση», σημείωσε ο κ. Κουτσοχήνας.
Οι τρεις μηνυτές δικηγόροι βλέποντας τη μήνυσή τους να έχει αυτή την τύχη και να οδεύει στο αρχείο αντιδρούν έντονα λέγοντας ότι με τέτοιες ενέργειες των αστυνομικών τίθενται σε αμφιβολία ακόμη και τα δικαιώματα των δικηγόρων να ασκούν το λειτούργημά τους. Άλλωστε το επεισόδιο ξεκίνησε όταν αστυνομικός περίμενε έξω από αίθουσα ακροατηρίου το ζεύγος των δικηγόρων για να τους… παρατηρήσει για τη στάση τους στην αίθουσα και ειδικά επειδή μίλησαν με έναν πελάτη τους, όταν η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν είδε ότι συνέβη κάτι επιλήψιμο. «Μας περιόρισαν παράνομα και μας απέτρεψαν να προσφύγουμε στον φυσικό μας δικαστή (κ. εισαγγελέα υπηρεσίας) και να αιτηθούμε τη συνδρομή και προστασία του, παραβίασε βάναυσα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας, που προστατεύονται από το Σύνταγμα», σημειώνουν οι μηνυτές.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.