10:10, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Η πλατεία Αριστοτέλους πάει Βενετία

Της Φιλίππα Βλαστού
Την πλατεία Αριστοτέλους και τον άξονα της θα μπορούν να «επισκέπτονται» όσοι βρεθούν στην Βενετία από τον Μάιο. Αυτό θα συμβεί μέσα από την συμμετοχή της ομάδας Διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στο μεγαλύτερο παγκοσμίως αρχιτεκτονικό γεγονός, την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
Η πρόταση
Με τον άξονα της Αριστοτέλους η ομάδα του ΑΠΘ, η οποία επιλέχθηκε από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάμεσα σε συνολικά 19 προτάσεις για την εκπροσώπηση της Ελλάδας, θέλει να δώσει απάντηση στο κεντρικό θέμα της 17ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία που θέτει το εξής ερώτημα: «Πώς θα ζήσουμε μαζί;». Ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Νίκος Καλογήρου μιλώντας στην Karfitsa εξήγησε ότι «Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα ο Hashim Sarkis, που είναι ο κεντρικός επιμελητής της Μπιενάλε, προτείνει να γίνει ένα χωρικό σύμβολο, όπου ένα περιβάλλον σαν το σημερινό που έχουμε μεγάλες οικονομικές, γεωγραφικές και πολιτικές αντιθέσεις οι άνθρωποι καλούνται να συμβιώσουν. Αυτό είναι ένα γενικό θέμα που αποτελεί μια διεθνής ανάγκη. Στην ελληνική περίπτωση επιλέξαμε τον άξονα της Αριστοτέλους με τον τίτλο ‘’Η Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών, Ο Γνωστός Άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη’’ και θελήσαμε να δώσουμε μερικές διαστάσεις σε αυτό».
Η επιλογή αυτής της πρότασης από την ομάδα του ΑΠΘ δεν είναι τυχαία διότι υπάρχει ιστορική διάσταση, καθώς ο άξονας σχεδιάστηκε ακριβώς 100 χρόνια πριν. Παράλληλα εισήγαγε στη Θεσσαλονίκη την έννοια του δημόσιου χώρου με τον ευρωπαϊκό της χαρακτήρα και συμπυκνώνει την νεότερη ανασχεδιασμένη πόλη. «Αυτό που λέμε μέσα από την πρόταση μας και είναι η δική μας ερμηνεία στο θέμα είναι ότι για να ζούμε μαζί πρέπει να λάβουμε υπόψιν τον συγκεκριμένο τόπο, την ιστορία του, τον πολιτισμό και την γεωγραφία του», αναφέρει ο κ.Καλογήρου.

Η πρωτοτυπία της ελληνικής συμμετοχής
Κατά την διάρκεια της Μπιενάλε, από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο, η Θεσσαλονίκη θα ενωθεί με την Βενετία και η Βενετία με την Θεσσαλονίκη. Ο πραγματικός άξονας της Αριστοτέλους θα βρεθεί ολοζώντανα στην «Επιπλέουσα Πόλη» με την βοήθεια της τεχνολογίας. Πως θα γίνει; Στις δυο πόλεις θα πραγματοποιούνται δυο εκθέσεις την ίδια ώρα και οι επισκέπτες τους θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουμε την παράλληλη έκθεση της άλλης πόλης μέσα από οθόνες. Στην έκθεση στους κήπους της Βενετίας στο μόνιμο περίπτερο της Ελλάδας θα δοθεί έμφαση στην απάντηση του κεντρικού θέματος. «Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια σύνθετη εικόνα που θα δείχνει πως θα μπορούσαμε να ζούμε μαζί σε αυτό τον άξονα που είναι ένας εγκάρσιος για την πόλη και καταφέρνει να συνδυάσει διαφορετικές λειτουργίες» περιγράφει ο κ. Καλογήρου. Για την έκθεση που θα λάβει χώρα στην αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά ο ομότιμος καθηγητής τονίζει ότι πρόκειται να παρουσιαστεί μια έρευνα που γινόταν εδώ και χρόνια με σκοπό την αποκατάσταση του άξονα, «γιατί αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Αριστοτέλους δεν είναι αυτό που είχε σχεδιαστεί. Έχουν γίνει αρκετές απλοποιήσεις. Εμείς βρήκαμε τα αρχικά σχέδια και με την βοήθεια μιας ομάδας αναπαραστήσαμε τον άξονα όπως είχε σχεδιαστεί. Άρα ο επισκέπτης μπορεί να δει αυτή την σύγκριση. Επίσης, θα υπάρχει και μια μακέτα που θα αποτυπώνει τον άξονα όπως είχε σχεδιαστεί από τον Ερνέστ Εμπράρ».
Μια γιορτή για τη Θεσσαλονίκη
Η πόλη κατά τους μήνες της Μπιενάλε θα φιλοξενήσει ενδιαφέρουσες και πολλαπλές εκδηλώσεις και δράσεις. Σύμφωνα με τον κ.Καλογήρου πέρα από το σημαντικό πολιτισμικό γεγονός που συμμετάσχει το ΑΠΘ είναι και μια ευκαιρία για την πόλη να προβάλει την μοναδικότητα της αρχιτεκτονικής της Αριστοτέλους και να αναδειχθεί ότι η πόλη είχε μια ευρύτερη ακτινοβολία, διαθέτει υποδομές και μοναδικούς άξονες που συνοψίζει ακριβώς την δυνατότητα της έννοιας ότι μπορούμε να ζούμε όλοι μαζί.
Η ομάδα των Διδασκόντων του Αριστοτελείου που επιμελείται την ελληνική συμμετοχή αποτελείται από τους: Νικόλαο Καλογήρου, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (γενική επιμέλεια/συντονισμό), Μαρία Δούση, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια έκθεσης Θεσσαλονίκης), Δημήτριο Θωμόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια έκθεσης Βενετίας), Δημήτριο Κονταξάκη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια έκθεσης Θεσσαλονίκης), Σοφοκλή Κωτσόπουλο, Διδάσκοντα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια υλικού εκθέσεων), Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (επιμέλεια έκθεσης Βενετίας).