, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Θα γέμιζαν την πόλη με πλαστά εκατοδόλαρα α' ποιότητας

 
Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης
Πλαστά χαρτονομίσματα εφάμιλλα των γνήσιων ήταν τα εκατοντάδες εκατοδόλαρα που κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς σε επιχείρηση που έγινε τον Φεβρουάριο του 2009 σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη. Η έκθεση των εγκληματολογικών εργαστηρίων έδειξε πως τα παραχαραγμένα είναι πολύς καλής ποιότητας και είναι «εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η αναγνώριση της μη γνησιότητάς τους», όπως ακριβώς αναφέρεται στην έκθεση που έχει στα χέρια της η Karfitsa.
Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε τον Φεβρουάριο του 2019 με τη σύλληψη επτά ατόμων από 41 έως 65 χρόνων, που θεωρήθηκαν τα κεντρικά μέλη του κυκλώματος παραχαρακτών. Ήταν αυτοί που φέρονται ότι είχαν εγκαταστήσει σύστημα εκτύπωσης μέσα σε μία αποθήκη στον Εύοσμο, ακολουθώντας πάντως τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Ο ένας εκ των κατηγορουμένων είναι συνταξιούχος τυπογράφος, ενώ άλλος είχε γνώσεις παραχάραξης με προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στο κατηγορητήριο της αστυνομίας πάντως περιλαμβάνονται τα στοιχεία για 17 ακόμη άτομα, ενώ αναφέρεται και το όνομα ενός αστυνομικού η εμπλοκή του οποίου εξετάζεται.
Η υπόθεση επανήρθε στο γραφείο του ανακριτή Θεσσαλονίκης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των εγκληματολογικών εργαστηρίων, που έδειξε ότι τα πλαστά 100δόλαρα που κατασχέθηκαν, ονομαστικής αξίας περίπου 200.000 δολαρίων (δηλαδή περίπου 2.000 χαρτονομίσματα), ήταν άριστης ποιότητας παραχάραξης. Και έτσι κλήθηκαν να δώσουν επιπλέον εξηγήσεις για όσα νεότερα προέκυψαν.
«Η ποιότητα της εκτύπωσης και η προσπάθεια τελειοποίησης του οπτικού – τελικού αποτελέσματος ως προς την απομίμηση βασικών μέτρων ασφαλείας των αντίστοιχων γνησίων χαρτονομισμάτων αξίας 100 δολαρίων ΗΠΑ, όπως είναι η ταινία και οι ίνες ασφαλείας, το υδατογράφημα και η οπτικά μεταβλητή μελάνη, καθιστούν την αναγνώριση τη μη γνησιότητας των εν λόγω χαρτονομισμάτων εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, από τον μέσο πολίτη. Τα συγκεκριμένα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων ΗΠΑ μπορούν να παραπλανήσουν τον υποψήφιο – συναλλασσόμενο μέσο πολίτη», αναφέρεται ακριβώς στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Απ’ αυτό επιβεβαιώνεται η ευκολία με την οποία, όπως καταγράφηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που υποκλάπηκαν από την αστυνομία, διέθεσαν μεγάλο αριθμό χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων μέχρι και στη γειτονική Βουλγαρία, που θεωρείται η «πατρίδα» των πλαστών χαρτονομισμάτων. Υπολογίστηκε στο κατηγορητήριο ότι κατάφεραν οι εμπλεκόμενοι να διακινήσουν περίπου 200 εκατοδόλαρα εντός και εκτός Ελλάδας.

Σχέδια για την Αμερική
 
Τα σχέδια των κατηγορουμένων ήταν μεγαλεπήβολα, άλλωστε η καλή ποιότητα των πλαστών τους επέτρεψε να κάνουν όνειρα, προκειμένου να διοχετεύσουν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα μέχρι και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα όσα κατασχέθηκαν και αξιολογούνται από τους εγκληματολόγους της ΕΛ.ΑΣ. είναι ενδεικτικά αυτού του στοιχείου. Οι μήτρες με τα στοιχεία των χαρτονομισμάτων ήταν τέτοιες που διασφάλιζαν μία πολύ καλή εκτύπωση εφάμιλλη των γνησίων.
Η εφευρετικότητά τους ήταν τέτοια μάλιστα που όπως καταγράφεται στην έκθεση των εργαστηρίων οι σχεδιαστές των καλουπιών για την εκτύπωση των πλαστών πήραν τη μορφή του Βενιαμίν Φραγκλίνου από λογότυπο που είχε τζιν παντελόνι και ήταν απομίμηση του δολαρίου. «Η μεταλλική πλάκα φέρει το πορτρέτο ως ανάγλυφο και αποσκοπεί στη δημιουργία μήτρας – καλουπιού, από το οποίο προκύπτει το σχέδιο του υδατογραφήματος, χωρίς πλέον τον αντικατοπτρισμό, ώστε το τελευταίο να δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της απομίμησης του υδατογραφήματος των αντίστοιχων γνησίων χαρτονομισμάτων», επισημαίνεται στην έκθεση.
Ακόμη οι εγκληματολόγοι βρήκαν ότι με ειδικά τελάρα κατάφεραν οι παραχαράκτες να αποτυπώσουν στα πλαστά τη μελάνη μεταβλητού χρωματισμού που έχει ο αριθμός 100 στο χαρτονόμισμα των δολαρίων. Πέραν αυτού εντοπίστηκαν ειδικά τελάρα για την εκτύπωση των ανάγλυφων μερών όπως και καλούπια και μήτρες για άλλες εκτυπώσεις, ενδεχομένως δοκιμαστικές και χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία μήτρα βρέθηκε το σήμα του ΠΑΟΚ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στόχος των εμπλεκομένων ήταν τα χαρτονομίσματα που εκτύπωναν να τα διοχέτευαν στην αγορά πουλώντας τα σε διακινητές αντί των 30 ευρώ το καθένα, δηλαδή στο 1/3 της ονομαστικής αξίας των εκατοδόλαρων. Όπως έχει προκύψει από τις συνομιλίες και φαίνεται στο κατηγορητήριο εκτός του εντοπισμού προσώπων που βρίσκονται στον στενό κύκλο τους για τη διακίνηση των παραχαραγμένων, αναζητούταν τρόπος για τη διοχέτευση στις ΗΠΑ. Ακόμη φαίνεται πως έγινε και σχετικό ταξίδι στην Κύπρο, για τη διερεύνηση εκείνης της αγοράς.