fbpx

, Τρίτη
15 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Τα διαμερίσματα της έριδας

Ιδιοκτήτες γραφείων σε οικοδομή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, μετέτρεψαν έναν όροφο σε διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ιστοσελίδων, όπως η airbnb και η booking, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις άλλων ιδιοκτητών. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες στο Μονομελές Πρωτοδικείο αναμένεται να συζητηθεί αγωγή που κατατέθηκε, καθώς το «μικρό ξενοδοχείο», όπως το χαρακτηρίζουν, λειτουργεί σε οικοδομή που χτίστηκε αποκλειστικά για γραφεία. Εκτός των αλλαγών στην οικοδομή με προσθήκη τουαλετών και μπάνιων, έχει προστεθεί στο μπαλκόνι καυστήρας που λειτουργεί με εκτεθειμένες φιάλες φυσικού αερίου.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Τα ζητήματα που περιγράφονται στην αγωγή που κατατέθηκε από τέσσερις ιδιοκτήτες διαμερίσματος, άρχισαν τον περασμένο Ιούλιο. «Κατά την επάνοδο στα γραφεία μας, μετά από ολιγοήμερες διακοπές, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι οι εναγόμενοι είχαν προβεί στη διάνοιξη μεγάλης τρύπας  στην εκ μπετόν πλάκα του δευτέρου ορόφου (ταβάνι διαδρόμου του ενός – πάτωμα του άλλου ορόφου) και είχαν περάσει, εν αγνοία μας, μέσα από αυτή την τρύπα, σωλήνα αποχέτευσης, ο οποίος ξεκινά από τις ιδιοκτησίες τους, περνά μέσα από την πλάκα μεταξύ των δύο ορόφων της οικοδομής και τον οποίο συνέδεσαν με τον κεντρικό σωλήνα αποχέτευσης που βρίσκεται εντός του χώρου του κοινόχρηστου WC», σημειώνουν στην αγωγή τους.

Σύμφωνα με την αγωγή, εκτός των πολεοδομικών αλλαγών στην οικοδομή –για τις οποίες οι ιδιοκτήτες των γραφείων που μετατράπηκαν σε διαμερίσματα υπέβαλαν αίτηση στην πολεοδομία αλλά την απέσυραν–, αλλάζει εντελώς το περιβάλλον της οικοδομής. «Και αυτό έγινε σε μία οικοδομή που ήταν γραφειακό μέγαρο που κατασκευάστηκε το 1970 με αυτές τις προδιαγραφές στο κέντρο της πόλης. Στην ουσία τα γραφεία  έχουν μετατραπεί σε ένα μικρό ξενοδοχείο. Εδώ παραβιάζεται  η κανονικότητα της οικοδομής που αποτελείται μόνον από γραφεία. Παρεισφρύουν χώροι που είναι κατοικίες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, θίγοντας έτσι τους άλλους ιδιοκτήτες», ανέφερε στην Karfitsa ο Βασίλης Χαλαμπάκης, ένας εκ των  συνηγόρων των ιδιοκτητών γραφείων της  οικοδομής.

Οι ιδιοκτήτες των γραφείων υποστηρίζουν ότι όσα έγιναν συνιστούν σαφή παραβίαση του κανονισμού της οικοδομής. Επίσης, αναφέρουν ότι η γενική συνέλευση της οικοδομής δεν δέχτηκε καν να συζητήσει το θέμα αλλαγής χρήσης των γραφείων του ενός ορόφου, ενώ αποφάσισε άμεσα να αποκατασταθούν οι αλλαγές που έγιναν.

Φιάλες αερίου

«Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει προφανώς να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην παραβιάζονται οι κανόνες που διέπουν την ασφάλεια των ενοίκων της οικοδομής, όπως και οι κανόνες που σχετίζονται με την προστασία της υγιεινής των προσώπων», σημείωσε ο κ.  Χαλαμπάκης. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες που προσέφυγαν στα δικαστήρια, στα γραφεία τους ακούγεται μονίμως ο ήχος από τις νέες σωληνώσεις αποχέτευσης, ενώ δημιουργήθηκαν και τα πρώτα προβλήματα. «Η αποχέτευση πλημμύρισε και άρχισαν να πέφτουν νερά στους τοίχους», σημείωσε ο συνήγορος. «Εξαιτίας των κατασκευών, δημιουργείται θόρυβος από το τρεχούμενα ακάθαρτα ύδατα και οσμές, καθώς πρόκειται για σωλήνες αποχέτευσης και προφανώς οι ακαθαρσίες θα προβάλλονται στο ταβάνι, όταν ο σωλήνας θα βουλώνει. Τούτο έχει ήδη παρατηρηθεί στην ιδιοκτησία μας, στον χώρο υποδοχής του γραφείου μας στον οποίο περιμένουν οι πελάτες, οι οποίοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ακούνε κάθε φορά τον ενοχλητικό θόρυβο που προκαλείται από τη ροή του ύδατος μετά το τράβηγμα στο καζανάκι των τουαλετών των εναγομένων», αναφέρεται περιγραφικά στην αγωγή.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αλλαγή της θέρμανσης των επίμαχων διαμερισμάτων. Περιγράφεται πως οι ιδιοκτήτες των διαμορφωμένων σε διαμερίσματα ακινήτων έκοψαν τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης, ενώ τοποθέτησαν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, μέσω όμως φιαλών στο μπαλκόνι!  «Πλην όμως, επειδή η οικοδομή δεν έχει σύνδεση παροχής φυσικού αερίου, για το λόγο αυτό οι εναγόμενοι συνέδεσαν τους λέβητες   με φιάλες υγραερίου, που είναι τοποθετημένες και ακάλυπτες στα μπαλκόνια των ιδιοκτησιών τους. Με τον τρόπο αυτό, τίθεται σε μείζονα κίνδυνο η ασφάλεια όλων όσοι διαβιούμε στην οικοδομή σε καθημερινή βάση, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά, αφού η πιθανότητα να προκληθεί έκρηξη ακόμη και από τυχαίο γεγονός (π.χ. σεισμός, λανθασμένος χειρισμός κατά την αλλαγή των φιαλών κλπ.) είναι προφανής και τούτο εάν συμβεί, οι δυσμενείς συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες», καταλήγουν.

Οι ιδιοκτήτες των γραφείων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητούν να επανέρθει άμεσα η χρήση των ακινήτων σε γραφεία και να γίνουν έλεγχοι στην οικοδομή από την πολεοδομία για να διαπιστωθεί εάν οι εργασίες έχουν επηρεάσει τη στατικότητα του κτιρίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.