19:21, Σάββατο
25 Ιουνίου 2022

Θεσσαλονίκη: Τρεις δήμοι ζητούν καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Την ανάγκη δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε υποδομές που υπάρχουν στο Κέντρο γενετικής βελτίωσης ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Νέα Μεσήμβρια,  διεκδικούν οι Δήμοι Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις  παρότι χρηματοδοτήθηκαν με 4,4 εκατ. ευρώ και από την ΕΕ το 2000, δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ και «γερνάνε» αναξιοποίητες.

Της ΒΙΒΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, μιλώντας στην Karfitsa, τόνισε ότι εδώ και ένα χρόνο ζητείται η απόδοση μέρους του Κέντρου γενετικής βελτίωσης ζώων στη Νέα Μεσήμβρια για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων καθώς το πρόβλημα με τα εγκαταλελειμμένα αδέσποτα ζώα είναι πολύ έντονο στη Δυτική Θεσσαλονίκη. « Κάθε μήνα βρίσκουμε 25-30 αδέσποτα σκυλιά, χωρίς να μας έχουν δοθεί κονδύλια , ούτε υποδομές για τη διαχείριση του θέματος. Περιθάλπουμε αυτά τα ζώα, προχωράμε σε στείρωση και μετά τα αφήνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως ο νόμος ορίζει. Η δημοτική αρχή και ο νεοσύστατος διαδημοτικός σύνδεσμος “Αλκυονίδα” εδώ και ένα χρόνο, έχουμε πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη αλλά παράλληλα έχουμε διασφαλίσει και όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για τη συγκεκριμένη χρήση του χώρου».

Σε αναμονή της απάντησης του υπουργείου

Ο κ. Τσουκνιδάς και  ο πρόεδρος της “Αλκυονίδας” Κώστας Χούλιας,  μετά από πολλές οχλήσεις και ενημερώσεις του υπουργείου  και με παρέμβαση του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ,  Δημήτρη Μάρδα, συναντήθηκαν τελικά  στις 8 Νοεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία αν και υποσχέθηκε απάντηση εντός οκτώ ημερών ακόμη δεν έχει απαντήσει.  Να σημειωθεί ότι η κ. Τελιορίδου είναι κτηνίατρος και όπως λένε οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι όφειλε να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία με το θέμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στη Νέα Μεσήμβρια δαπανήθηκαν πολλά χρήματα. Αν και χρηματοδοτήθηκαν με 4,4 εκατ. ευρώ και από την ΕΕ, δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, γιατί έγιναν μέσα σε κτηνοτροφικό πάρκο. Η χρήση για καταφύγιο ζώων θα εξυπηρετήσει εκτός από τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης ,Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου και Δέλτα και τους δήμους Λαγκαδά, Παιονίας Κιλκίς και Αλεξάνδρειας Ημαθίας, τόνισε ο κ. Τσουκνιδάς.

 “Βραχνάς” τα αδέσποτα

Το θέμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων είναι “βραχνάς” για τους περισσότερους δημάρχους της χώρας λόγω έλλειψης υποδομών και κονδυλίων. Ο Δήμος Χαλκηδόνας με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πριν ένα χρόνο ζήτησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη δωρεάν  παραχώρηση για 25 έτη εκτάσεως 27.000 τ.μ. με τα υφιστάμενα κτίρια και βοηθητικούς χώρους, αγροκτήματος της Δημοτικής Κοινότητας  Νέας Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνος,  με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων από το Διαδημοτικό Σύνδεσμο ΟΤΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης «Αλκυονίδα» και τη διεύρυνση των παροχών και υπηρεσιών του.  Σύμφωνα με το δήμαρχο Χαλκηδόνας Γιάννη Τσουκνιδά, πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα που θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του δικού του δήμου, αλλά και των γειτονικών. «Εμείς ζητούμε μόνο την έγκριση την παραχώρηση του χώρου από το υπουργείο και θα φροντίσουμε με δικά μας χρήματα να επισκευάσουμε τις εγκαταστάσεις».

Ζητείται χρηματοδότηση  για καταφύγιο ζώων στο Λάκκωμα

Έντονα είναι τα προβλήματα με τα αδέσποτα ζώα και στην Ανατολική  Θεσσαλονίκης . Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς οι εγκαταλείψεις ζώων. Υπολογίζεται ότι καθημερινά εγκαταλείπονται περισσότερα από 80-85 σκυλιά σύμφωνα με τον πρόεδρο του  Συνδέσµου Προστασίας & Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ), Σταύρο Ζαµπέτογλου, ο οποίος,  ζητά με επιστολή του  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδότηση ύψους  2 εκατ. ευρώ για να αξιοποιηθεί ιδιόκτητο οικόπεδο 33 στρεµµάτων στο Λάκκωµα. Ο κ. Ζαμπέτογλου τονίζει ότι υπάρχουν  όλες οι απαραίτητες  µελέτες για τη δημιουργία υπερσύγχρονου καταφυγίου, χωρητικότητας χιλιάδων ζώων, µε παράλληλη λειτουργία κτηνιατρικών κλινικών, και αποµένει η χρηµατοδότηση των 2 εκατ. ευρώ για να µαζέψουν και να περιθάλψουν τα ζώα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ